Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odstranění Ubuntu z PC [vyřešeno]  (Přečteno 3930 krát)

pruzracny

• Host
Odstranění Ubuntu z PC [vyřešeno]
« kdy: 16 Ledna 2009, 21:13:57 »
Ahoj, prosím o pomoc s odstraněním ubuntu s PC. Na PC mám naistalovaný pouze Ubuntu 8.10 a z důvodu nedostupných ovladačů pro tiskárnu lexmark x3450 jsem nucen opět nainstalovat windows xp. Jak mám postupovat? Děkuji všem za rady a pochopení.
« Poslední změna: 21 Ledna 2009, 05:34:21 od Anna Taliánová »

picard

• Stálý člen
  • **
Re: Odstranění ubuntu z PC
« Odpověď #1 kdy: 16 Ledna 2009, 21:19:41 »
Dobrý den.

Postup je uveden na wiki tohoto serveru zde: http://wiki.ubuntu.cz/Odstran%C4%9Bn%C3%AD%20Ubuntu

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 16 Ledna 2009, 21:24:43 »
Vzhledem k tomu, že na počítači nemáte žádnou instalaci Windows, stačí Ubuntu jednoduše přeinstalovat. Vložíte instalační disk Windows do mechaniky, restartujete to, podíváte se do BIOSU, jestli se bootuje přednostně z CD resp. DVD mechaniky, pokud ne, opravte to. Pak pokračuje instalace, kde uvedete, že chcete, aby Vám instalátor zformátoval celý disk.

pruzracny

• Host
« Odpověď #3 kdy: 16 Ledna 2009, 22:16:48 »
Děkuji moc za odpověď. Provedl jsem vámi navržený postup s restartem a vložením instalačního CD windows - problém je v tom, že když mi naběhne v biosu obrazovka s potvrzovací volbou jakýmkoli tlačítkem pro spuštění instalačního CD s windows, tak mi nefunguje klávesnice - ať mačkám jakékoli tlačítko, tak odezva není žádná a spustí se mi pak ubuntu. Nevíte prosím proč mi nefunguje v tu chvíli klávesnice? Nebo je problém v něčem jiném? Děkuji. 

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 16 Ledna 2009, 22:39:57 »
Z Vaší odpovědi nejsem moudrý. Dostal jste se vůbec do BIOSU? Tam stačí nastavit, že se má dříve bootovat ze CD-ROM resp. DVD-ROM, z disku až potom. Možná to máte už takto nastaveno. Až tento problém vyřešíte, normálně vložte instalační médium Windows do mechaniky a instalujte, jako kdybyste měl měl disk prázdný. Pokud bude instalátor protestovat (nejspíš nebude protože nemá rád Linux a ignoruje ho), tak tam nastavte, že se má formátovat celý disk. Myslím, že by protestovat neměl, a vše proběhne jako jakákoliv instalace Windows předtím. Ale nevím to jistě, jen ze čtení zpráv na internetu, já widle zásadně nepoužívám.

Kdybyste měl problémy s instalací Windows, stačí zavolat do Microsoftu a oni Vám poradí, aspoň to vždycky tvrdí  :)

RiP

• Aktivní člen
  • *
    • Richard Pastrňák
« Odpověď #5 kdy: 16 Ledna 2009, 23:52:12 »
Nevíte prosím proč mi nefunguje v tu chvíli klávesnice?
Nemáte náhodou USB klávesnici? Aby USB klávesnice fungovala v BIOSu, tak se musí někdy (většinou) nejdříve v BIOSu zapnout její podpora, tam se ovšem s USB klávesnicí nedostanete :). Takže si od někoho půjčte klávesnici s konektorem PS/2. Existují i redukce USB do PS/2 (cca 40 Kč), ale v případě, že klávesnice nemá podporu pro PS/2, to zřejmě fungovat nebude.

starenka

• Stálý člen
  • **
    • /home/starenka
« Odpověď #6 kdy: 17 Ledna 2009, 01:10:12 »
Pokud mate novejsi desku, jde pred nactenim grubu vybrat z ceho se bude bootovat (boot menu). Vetsinou je to F12kou nebo F10kou.
mojenka | blozinek v2 | starej blozinek | krotim hady za penize | UJ! Kalužátor

Debian testing vrní v Thinkpadu X200/bedně/EEE 900a, MasoX Tiger v lampe

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #7 kdy: 17 Ledna 2009, 04:59:21 »
...obrazovka s potvrzovací volbou jakýmkoli tlačítkem pro spuštění instalačního CD s windows, tak mi nefunguje klávesnice...
Klávesnici vytáhnout a zandat těsně před touto hláškou - mohla by se chytnout (duchařina, osobní zkušenost)
Další varianta, trochu čistější - smazat třeba z live Gparted všechny partitions na disku, pak se Windows nebudou ptát, naběhnou rovnou do instalátoru a tam třeba klávesnice pojede, nebo budete mít více času na magii vyndat, zandat.

Btw nebude lepší koupit podporovanou tiskárnu než kupovat Windows?
« Poslední změna: 17 Ledna 2009, 05:01:04 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

pruzracny

• Host
« Odpověď #8 kdy: 17 Ledna 2009, 09:54:32 »
Moc děkuji všem za pomoc. Bylo to tím Biosem. Neměl jsem povolenou klávesnici přes USB.

to kiklhorn: rád bych tady sdělil jednu věc. Od školy jsem vždycky pracoval s Windows (protože jsem ani nevěděl, že existuje něco jiného), až cca před 3 lety jsem si naistaloval na notebook zároveň linux a windows. Jelikož jsem byl líný něčemu se přiučit, tak asi po půl roce jsem linux smazal a nechal jenom W.  Když jsem viděl na internertu Ubuntu - doslova mě nadchlo, a tak jsem neváhál - na nový PC jsem ho rovnou naistaloval bez windows. Vše se mi podařilo bez problému zprovoznit (internet, filmy, hudba, monitor přes HDMI mi fungoval hned narozdíl od W, Photoshop, aj.). Jásal jsem a plál chválu na ubuntu, tomu, kdo byl otevřený. Až jsem se zadrhnul na tiskárně - pro kterou není zatím možné sehnat ovladač pod linuxem. viz. http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Lexmark-X3450  Tím vším, chci říct, že s ubuntu nekončím i když by to tak mohlo někomu z předmětu tohoto vlákna připadat. V tuto chvíli nevím o jiné možnosti než nainstalovat na PC zároveň Ubuntu a Windows...tak abych mohl přes windows používat tiskárnu a přes Ubuntu dělat ostatní práci. Novou tiskárnu kupovat nechci. Děkuji všem, kdo se podílí na vývoji Ubuntu, pro mě je to ten nej linux  ;)

Mějte se krásně. 

pruzracny

• Host
« Odpověď #9 kdy: 18 Ledna 2009, 14:38:42 »
Zkoušel jsem výše uvedený postup - vložit instalační CD windows xp a zformátovat disk - naistalovat windows...zároven si nechat volný prostor na instalaci ubuntu. To se mi ale nepodařilo. Nejdřív instalace W probíhala standartně, proběhlo formátování celého disku a ve chvíli kdy se začal windows instalovat na příslušný oddíl, po pár sekundách se PC samo vypne. Vůbec nevím jak dál...  :(  Máte s tím někdo zkušenost?   Jak jsem psal dříve v současnosti mám na PC nainstalován pouze ubuntu 8.10, a z důvodu neexistujího ovladače pro moji tiskárnu, potřebuji PC předělat tak, aby na něm byl zároveň nainstalován windows xp a ubuntu 8.10  Moc děkuji za pomoc.

Jiri Z

• Host
« Odpověď #10 kdy: 18 Ledna 2009, 17:50:50 »

Zjistit, zda je problém s HW, nebo SW. Nabootovat OS z CD Lin /neinstalovat/
a PC funguje? Nevypne? Když ne, tak máte zálohu CD Win? Zkusit. Když se
bude vypínat také, tak na začátku spustit memtest. Může také zlobit CD
mechanika, zdroj atd.

pruzracny

• Host
« Odpověď #11 kdy: 18 Ledna 2009, 19:27:10 »
Když nabootuji CD s live ubuntu bez instalace, tak PC funguje - nevypne se. Vypíná se pouze při instalaci Win (HD je zformátován) - když se objeví grafické prostředí instalačního prostředí.

Jsem opět na začátku, kdy mám nainstalován na PC pouze ubuntu a HW funguje bez problémů. Nevíte prosím někdo jak docílit toho, abych na PC z výchozího bodu (kdy mám instalován pouze ubuntu), mohl naistalovat win xp společně s ubuntu na jednom PC? Děkuji.

picard

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 18 Ledna 2009, 19:55:52 »
Koupil jste ten počítač od výrobce se systémem nebo bez systému Windows? Vzhledem k tomu, že se jedná o nový PC, stačilo by to reklamovat.

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #13 kdy: 18 Ledna 2009, 20:17:49 »
Moc děkuji všem za pomoc. Bylo to tím Biosem. Neměl jsem povolenou klávesnici přes USB.

to kiklhorn: rád bych tady sdělil jednu věc. Od školy jsem vždycky pracoval s Windows (protože jsem ani nevěděl, že existuje něco jiného), až cca před 3 lety jsem si naistaloval na notebook zároveň linux a windows. Jelikož jsem byl líný něčemu se přiučit, tak asi po půl roce jsem linux smazal a nechal jenom W.  Když jsem viděl na internertu Ubuntu - doslova mě nadchlo, a tak jsem neváhál - na nový PC jsem ho rovnou naistaloval bez windows. Vše se mi podařilo bez problému zprovoznit (internet, filmy, hudba, monitor přes HDMI mi fungoval hned narozdíl od W, Photoshop, aj.). Jásal jsem a plál chválu na ubuntu, tomu, kdo byl otevřený. Až jsem se zadrhnul na tiskárně - pro kterou není zatím možné sehnat ovladač pod linuxem. viz. http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Lexmark-X3450  Tím vším, chci říct, že s ubuntu nekončím i když by to tak mohlo někomu z předmětu tohoto vlákna připadat. V tuto chvíli nevím o jiné možnosti než nainstalovat na PC zároveň Ubuntu a Windows...tak abych mohl přes windows používat tiskárnu a přes Ubuntu dělat ostatní práci. Novou tiskárnu kupovat nechci. Děkuji všem, kdo se podílí na vývoji Ubuntu, pro mě je to ten nej linux  ;)

Mějte se krásně. 
Taky se mi pod Ubuntu dosud nepodařilo zprovoznit tiskárnu (Canon PIXMA iP1300). Přesto na Ubuntu zůstávám, i když dualboot (na WinXP) občas použiju - buď na tisk, nebo na bluetooth, které mi s mobilem (Nokia 2600 classic) v Ubuntu nespolupracuje (sice ho najde, ale nepodařilo se mi komunikovat - kopírování kontaktů, zpráv, fotek...).
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

pruzracny

• Host
« Odpověď #14 kdy: 18 Ledna 2009, 20:39:42 »
PC bylo koupeno bez operačního systému. Reklamace není možná.

pruzracny

• Host
« Odpověď #15 kdy: 18 Ledna 2009, 20:42:37 »
to Jan Skořepa

také bych rád ubuntu používal i nadále  a právě kvůli tiskárně potřebuji nainstalovat dualboot, společně s win xp...

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
« Odpověď #16 kdy: 18 Ledna 2009, 21:17:59 »
Pokud Vám nejde nainstalovat WinXP přímo z bootovacího instalačního CD (hlásí to nějakou chybu) kvůli již nainstalovanému Ubuntu, zkuste nabootovat z LiveCD Ubuntu a zformátujte HDD z Gnome Partition Editoru. Potom restartujte, vyměňte CD a zkuste znova tu instalaci WinXP. Mělo by to fungovat.
MB ASUS P5KPL/EPU - CPU Pentium(R) Dual-Core E5300 2600 MHz - RAM 4 GB DDR2 - GK GIGABYTE GeForce 8400 GS - OS Debian Stable (64bit)

pruzracny

• Host
Re: Odstranění ubuntu z PC (VYŘEŠENO)
« Odpověď #17 kdy: 20 Ledna 2009, 11:38:11 »
Vypínání PC při instalaci způsobovalo přehřátí procesoru. Problém je vyřešen. Ubuntu společně s Win xp již funguje  :) 

Jan Skořepa

• Stálý člen
  • **
    • JaSovy stránky
Re: Odstranění ubuntu z PC (VYŘEŠENO)
« Odpověď #18 kdy: 08 Února 2010, 22:19:52 »
Tak už jsem rozchodil tu tiskárnu! Problém byl v tom, že nefungovala, když tam byl jen barevný zásobník na inkoust. Když jsem přidal i černý, tak začala pracovat. Super! 8)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.