Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje cd mechanika  (Přečteno 5160 krát)

Peter33

• Návštěvník
Nefunguje cd mechanika
« kdy: 14 Února 2010, 15:21:20 »
Zdravim.
Mam problém s Ubuntu 9.10. Na dvou strojích s touto distribucí mi nefunguje načtení CD/DVD. Ve výpisu lshw mechaniku vidim, ale po vložení CD/DVD, ať už prázdného, nebo vypalaného (čitelnost OK) nedojde k připojení. Na jednom stroji je vypalovačka Sony, na druhém LG. Chová se to, jakoby v mechanice CD nebylo. Zkoušel jsem nabootovat live cd (jestli BIOS umí číst z mechaniky) a start ok, takže problém vidim spíše v systému. Nějaký tip?
Kód: [Vybrat]
*-cdrom                 
       description: DVD-RAM writer
       product: DVDRAM GSA-4167B
       vendor: HL-DT-ST
       physical id: 0.1.0
       bus info: scsi@4:0.1.0
       logical name: /dev/cdrom
       logical name: /dev/cdrw
       logical name: /dev/dvd
       logical name: /dev/dvdrw
       logical name: /dev/scd0
       logical name: /dev/sr0
       version: DL13
       capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
       configuration: ansiversion=5 status=ready
     *-medium
          physical id: 0
          logical name: /dev/cdrom

Zkoušel jsem ji ručně připojit

Kód: [Vybrat]
root@petrpc:/media# mount -t iso9660 -o ro /dev/dvd /media/cdecko
mount: v /dev/sr0 nenalezeno žádné médium

Zkoušel jsem i nastartovat se starší verzí jádra a žádnej rozdíl.

« Poslední změna: 14 Února 2010, 15:31:17 od Peter33 »

donny

• Závislák
Re: Nefunguje cd mechanika
« Odpověď #1 kdy: 14 Února 2010, 16:40:46 »
Podivej se do /etc/fstab, jestli tam není řádek s /dev/sr0 nebo jinou definicí cd-rom. Pokud tam je, zakomentuj ho vložením znaku # na úplný začátek řádku. Pak restartuj a zkus, jestli to pomohlo.

A taky se podívej, jestli při vložení CD/DVD do mechaniky se objeví (ne hned, max tak po 20s) nějaké nové záznamy ve výpisu příkazu dmesg, kdyžtak je přihraj sem.
« Poslední změna: 14 Února 2010, 16:44:12 od donny »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

donny

• Závislák
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

Peter33

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 14 Února 2010, 17:05:31 »
Podivej se do /etc/fstab, jestli tam není řádek s /dev/sr0 nebo jinou definicí cd-rom. Pokud tam je, zakomentuj ho vložením znaku # na úplný začátek řádku. Pak restartuj a zkus, jestli to pomohlo.

A taky se podívej, jestli při vložení CD/DVD do mechaniky se objeví (ne hned, max tak po 20s) nějaké nové záznamy ve výpisu příkazu dmesg, kdyžtak je přihraj sem.

Tak jsem zakomentoval řádek s CD mechanikou v fstabu, restartoval a výsledek stejnej. Ve výpisu žádné  změny při vložení CD.
Na stroji s LG mechanikou bych měl podežření na stejný problém jako zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,44322.0.html , protože jsem naposledy s ní vypaloval film, ale na stroji se Sony mechanikou jsem s ní vůbec nic nedělal.
Zkoušel jsem i vložit prázdné CD/DVD a ani ve vypalovacích programech neni vidět.

donny

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 14 Února 2010, 17:13:55 »
A blbne to stejně u CD originálních, vypálených ve Windows i vypálených v Linuxu?

Peter33

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Února 2010, 17:18:58 »
A blbne to stejně u CD originálních, vypálených ve Windows i vypálených v Linuxu?

Jo, jestli narážíš na ten bug tak zkoušel jsem originální DVD s filmem, vypálená CD v Linuxu (jiná ani nemam) a prázdné CD. To hlavně, protože potřebuju něco vypálit a díky tomu jsem na problém narazil. Zkoušel jsem ted spustit nautilus pod rootem, narozdíl od normálního spuštění mam cdrom0 vlevo ve výpisu, ale při pokliku mě to vypíše to samé co při ručním připojení, tj mount: v /dev/sr0 nenalezeno žádné médium

donny

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 14 Února 2010, 18:08:20 »
Ještě jsem našel něco - na Dell Optiplex GX620 does not recognize DVDs se mluví o nastavení BIOSu, tak se podívej, jestli se tam dá něco nastavit, co by mohlo mít vliv. Taky se tam zmiňují o nutném updatu firmwaru té mechaniky, ale týká se to jiného produktu.
Další kontrola - podívej se, zda je uživatel součástí skupiny cdrom.

vawaver

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 14 Února 2010, 18:16:24 »
Nieco podobne evidujem u seba na PC uz dlhsiu dobu.
Jedina vec, ktora mi zabrala je to ze nechavam v mechanike neustale vlozene CD s Ubuntu Live.. pri starte je korektne mountnute. Nasledne uz podla potreby v Ubuntu prehodim DVD alebo CD za ine...nasledne mi automount noveho media prebehne korektne.  ::)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.