Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: práva Xterm  (Přečteno 1493 krát)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
práva Xterm
« kdy: 19 Února 2010, 10:18:57 »
Potřeboval bych nastavit, aby mi host nemohl lézt do terminálu. gnome-terminal jsem zakázal pro všechny kromě mě, napadla mě ale ještě možnost xterm, což je v podstatě totéž. Xterm má ale nějaké oprávnění, které neznám

Kód: [Vybrat]
-rwxr-sr-x 1 root utmp 345364 2009-02-27 05:22 /usr/bin/xterm
Zaprvé mi není jasné to "s" a za druhé skupina "utmp"..gnome-terminal jsem vyřešil tak, že vlastníkem je root, skupinou mé uživatelské jméno a všichni ostatní mají práva 000. Pač nevím, co skupina "utmp" znamená, tak do toho nechci rýpat, případně až se souhlasem nějakého Guru :)

děkuji..
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: práva Xterm
« Odpověď #1 kdy: 19 Února 2010, 11:47:52 »
Nejsem guru, takže radím - pokud nepoužíváš, odinstaluj. Čím méně spustitelných programů se set(g)uid v systému, tím lépe.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 19 Února 2010, 13:59:41 »
no, bohužel xterm používám ve skriptech..slouží mi to jako výstup vykonaného procesu..

např:

find $cesta -iname "*$file*" -iname "*.$pripona" > /tmp/vyhledavani
DISPLAY=:0 xterm -e 'cat /tmp/vyhledavani; read'
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

arrange

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 19 Února 2010, 18:07:38 »
Používej zenity (pokud máš Gnome)
zenity --title=výsledky --width=600 --height=600 --text-info --filename=/tmp/vyhledavani

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 19 Února 2010, 21:20:09 »
Zenity používám také, jen v jiném skriptu. Xterm je rolovací, takže když mi příkaz find najde spoustu výstupů, dá se v tom pěkně orientovat...resp. líp, než v zenity, navíc v příkazu grep, když vyhledávám dle obsahu souborů, se dají nalezené výrazy obarvit, což opět zpřehleďnuje výsledky. Pokud existuje ještě jiná volba, určitě rád zkusím..musí to ale splňovat následující:

- nesmí daná hláška zmizet, tedy až na mé odkliknutí (což by zenity splňovalo)
- musí to být přehledné - což by v zenity už moc přehledné nebylo

EDIT:

teď si všímám, v tvém příkazu jsou i rozměry width a height, což jsem nikdy nezkoušel, to by nemuselo být špatné, hned zítra vyzkouším...

EDIT2:

Tak mi to nedalo a už jsem to i vyzkoušel. Zenity jsem měl za to, že se objeví žlutý trojúhelník s vykřičníkem v oznamovací oblasti jako ikona, s těmi přidanými rozměry to je ještě lepší, než xterm...to je velká paráda :-) díky moc, K+

Ještě bych se chtěl zeptat, na netu jsem našel jen, co to znamená gnome-terminal a xterm, ale jaký je mezi nimi rozdíl jsem nějak nepochytil..Věděl bys, proč jsou v systému integrovány dva různé a přitom stejné balíky?

A druhý dotaz: při odstranění xterm to chce odebrat i ubuntu-desktop, což mi tak uplně nevyhovuje :-)

Čtu seznamy balíků... Hotovo
Vytvářím strom závislostí       
Čtu stavové informace... Hotovo
Následující balíky budou ODSTRANĚNY:
  ubuntu-desktop xterm
0 aktualizováno, 0 nově instalováno, 2 k odstranění a 4 neaktualizováno.
Po této operaci bude na disku uvolněno 1237kB.
Chcete pokračovat [Y/n]? n
Přerušeno.
« Poslední změna: 19 Února 2010, 21:33:16 od On »

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 20 Února 2010, 04:04:37 »
Ještě bych se chtěl zeptat, na netu jsem našel jen, co to znamená gnome-terminal a xterm, ale jaký je mezi nimi rozdíl jsem nějak nepochytil..Věděl bys, proč jsou v systému integrovány dva různé a přitom stejné balíky?

gnome-terminal - terminalove okno pre gnome desktop
xterm - standardny terminal pre X Window System, bez ohladu na pouzity destop

a preco su dva? lebo niekomu vyhovuje viac jednoduchost xtermu a niekomu viac cacanost gnome-terminal. Ti co maju KDE zasa maju konsole, a ti co pouzivaju Xfce maju Terminal, popripade moze mat kto chce co chce, v tom je ta krasa, ze si mozes vybrat, co Ti najviac vyhovuje.

Rozdiely(take prvopohladove)?
xterm nema scroll, nema menu(ci uz hornolistove alebo pravy klik), vyzera jednoduchsie, zabera menej pamate, menej sa podoba na veci z gnome, nema fullscreen F11,  ...

http://en.wikipedia.org/wiki/GNOME_Terminal
http://en.wikipedia.org/wiki/Xterm
http://www.google.com/search?q=xterm+vs+gnome-terminal&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=com.ubuntu:en-US:unofficial&client=firefox-a
...
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #6 kdy: 20 Února 2010, 09:33:56 »
Myslel jsem spíš rozdíl co do užívání...takže co do funkčnosti jsou oba naprosto totožné, liší se jen vzhledem, zabráním paměti...děkuji za odpověď

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 20 Února 2010, 09:42:14 »
Neodinstaluj xterm, pouzivaji ho vselijake gnome (ubuntu) klikatka, treba to co vidis pri rozkliknuti podrpobnosti pri instalaci je xterm, atd. atd. atd.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 20 Února 2010, 10:37:03 »
Neodinstaluj xterm, pouzivaji ho vselijake gnome (ubuntu) klikatka, treba to co vidis pri rozkliknuti podrpobnosti pri instalaci je xterm, atd. atd. atd.

áha, pravda..tak prozatím jsem jednoduše odebral práva všem, tedy i mně...
sudo chmod o-x /usr/bin/xterm
Ty podrobnosti při rozkliknutí instalace si vždy vyžaduje rootovská oprávnění, takže pro roota by xterm měl být stále funkční...tím pádem bych měl snad už kompletní uzavření terminálového použití pro hosty...pokud tedy není nějaká další cesta :)

arrange

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 20 Února 2010, 11:02:08 »
xterm nemám, a rozkliknutí (zkoušel jsem v Synapticu) mi funguje normálně.

Případně je možné zjistit závislosti pomocí
apt-cache rdepends xterm(pokud je tam |, znamená to, že je možné uspokojit závislost jiným balíkem, většinou asi gnome-terminal).

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.