Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hibernace a dualboot  (Přečteno 985 krát)

aznoh2

• Návštěvník
Hibernace a dualboot
« kdy: 28 Února 2010, 14:28:02 »
Hezký den,

jsem v tomhle začátečník, tak mě prosím za můj dotaz nekamenujte. Četl jsem, že při použití hibernace na dualbootu je dost nebezpečné spustit po hibernaci jednoho systému systém druhý. Hledal jsem tedy, jestli se nedá nějak ošetřit, aby po hibernaci jednoho systému automaticky najel ten hibernovaný.

Na http://www.abclinuxu.cz/blog/david/2006/5/swsusp-na-omnibooku-xe3-priohnuti-grubu jsem objevil návod na úpravu GRUBu:
Kód: [Vybrat]
Nepoužívám v GRUBu timeout - potom můžu mít v /boot/grub/menu.lst zakomentovaný ten nejkratší:
#timeout 0
Rozjet savedefault. K tomu je potřeba přidat ke všem OS v /boot/grub/menu.lst položku savedefault
Ten druhý systém si vystačí s jedinou položkou v GRUBu na pozici 0. Hibernované jádro je to aktuální na pozici 1
Přidat do /etc/acpi/suspend.d skript, který nastaví jako výchozí první jádro a odkomentuje timeout:
#!/bin/sh
grub-set-default 1
sed -ie 's/^#timeout/timeout/' /boot/grub/menu.lst
Zrušit ten timeout po probuzení skriptem v /etc/resume.d:
#!/bin/sh sed -ie 's/^timeout/#timeout/' /boot/grub/menu.lst

Bude tohle fungovat i v případě hibernace Windows, o což mi jde prvořadě? Spustí se ty skripty, nebo je to návod jen pro dualboot dvou Linuxových systémů?

Udělal jsem možná chybu, že jsem se pustil rovnou do dualbootu (hlavně kvůli tomu, že jsem si myslel, že XUbuntu bude svižnější než Win XP, což objektivně nevyzkouším z Live CD ani z VirtualBoxu). Záhy jsem zjistil, že na Linux si asi budu muset chvíli zvykat, takže bych raději do školy dále pracoval na Windows. Jde mi o to, že jsem byl ve škole zvyklý na hibernaci ve Windows kvůli rychlému vypnutí/zapnutí když přecházím z přednášek a rád bych ji dále používal, ale bojím se, že si jednou spustím omylem po hibernaci Windows Linux. Nenapadá Vás, jak by se to dalo vyřešit?

Mám Asus eee 1000H, dualboot Win XP a Xubuntu 9.10.

Jen tak na okraj ještě jeden dotaz (asi to patří někam na fórum eee): nenapadá vás, proč ve Sledování systému Linux zobrazuje 2 CPU? (myslím, že 1000H má Intel Atom a ten je tam snad jeden, ne?)

Děkuji.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re: Hibernace a dualboot
« Odpověď #1 kdy: 28 Února 2010, 15:10:50 »
Linux zobrazuje tolik CPU, kolik máš jader v procesoru(ech). :)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.