Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalace z disku kam chci instalovat  (Přečteno 1303 krát)

Petachek

• Návštěvník
instalace z disku kam chci instalovat
« kdy: 07 Března 2010, 14:59:47 »
Ahoj,
je možné programem Unetbootin "nachystat" místo na flašku instalátor na disk kde je momentálně Windows a nainstalovat Ubuntu z disku?
Případně jak mám nainstalovat ubuntu když mi nefunguje vypalovačka a nemám flasku.

Ještě bych tu měl druhou otázku:
Z dřívějška vím že jsem pro linux potřeboval alespoň 15gb  na programy s linuxem atd..  ale chtěl bych oddíl kde se mi bude ukládat nastavení linuxu. Ale nevím jestli se do toho ukládají i programy nebo ne. Tak nevím jak velký oddíl. Jestli na linux by mě stačilo 5gb  a na zbytek bych dal třeba 15 a třetím oddílu bych měl data z nějakých 280gb.
A matně si vzpomínám co musím nastavit tomu prostoru pro programy nebo jen pro ty nastavení. Nevím jak to je.. :(

Díky moc
« Poslední změna: 07 Března 2010, 15:05:21 od Petachek »

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
Re: instalace z disku kam chci instalovat
« Odpověď #1 kdy: 07 Března 2010, 15:54:54 »
Myslím, že na všechny otázky najdeš odpovědi na internetu. :)

Petachek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Března 2010, 15:59:45 »
Tož teda dík, to se stále dočítám na forech to samí co jsi mi napsal ty ale to co hledám nikde. (první část) s druhou částí souhlasím.

franta uživatel

• Host
« Odpověď #3 kdy: 07 Března 2010, 16:11:56 »
Čistě teoreticky, teda za předpokladu že máš na pc wokna. Programem deamontool nebo tak nějak se jmenuje připojit iso a nainstalovat ve wubi návod je na wiki http://wiki.ubuntu.cz/Wubi.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 07 Března 2010, 16:33:20 »
Ještě bych tu měl druhou otázku:
Z dřívějška vím že jsem pro linux potřeboval alespoň 15gb  na programy s linuxem atd..  ale chtěl bych oddíl kde se mi bude ukládat nastavení linuxu. Ale nevím jestli se do toho ukládají i programy nebo ne. Tak nevím jak velký oddíl. Jestli na linux by mě stačilo 5gb  a na zbytek bych dal třeba 15 a třetím oddílu bych měl data z nějakých 280gb.
A matně si vzpomínám co musím nastavit tomu prostoru pro programy nebo jen pro ty nastavení. Nevím jak to je.. :(

Díky moc

Cerstva instalace ubuntu z CD vcetne aktualizaci zabira na disku kolem 2,5 GB mista. Je dobre si vytvorit minimalne 2 oddily na disku. Jeden / (root), tam jsou nainstalovane programy a druhy /home - tam jsou tvoje data a uzivatelske nastaveni k programum. Ja mam teda jeste treti oddil specialne na svoje data. Ten specialni oddil pro /home je lepsi mit pro jednodussi zalohu konfigurace coz vyuzijes napriklad kdys nainstalujes ubuntu na jiny disk a nebudes chtit ztracet cas zbytecnim rucnim klikanim a nastavovanim aplikaci (firefox, pidgin atd...). Staci pak pouze prekopirovat soubory z oddilu /home do nove instalace a je nastaveno.

Pokud ti jde o misto, tak oddilu / by melo stacit 7-10 GB na hodne dlouho (zalezi kolik aplikaci budes pouzivat). Velikost oddilu /home si nastav podle gusta, tj kolik tam chces mit dat a jeste aby se tam vesli konfiguracni soubory. Pozdeji jdou oddily samozrejme jeste zvetsit, takze nic neni na trvalo.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Petachek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 07 Března 2010, 17:36:58 »
Čistě teoreticky, teda za předpokladu že máš na pc wokna. Programem deamontool nebo tak nějak se jmenuje připojit iso a nainstalovat ve wubi návod je na wiki http://wiki.ubuntu.cz/Wubi.

V čem mi pomůže nějaký wubi??  Mám instalačku Ubuntu na stejném disku který chci formátovat a mít místo win Ubuntu a celí disk ext4! Jen nevím jak toho docílit :(

Bohouš:
jj  dík to jsme potřeboval vědět -  home  atd.. 

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.