Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak a cim rozdelit disk [vyřešeno]  (Přečteno 2061 krát)

martasek

• Aktivní člen
  • *
jak a cim rozdelit disk [vyřešeno]
« kdy: 08 Února 2007, 20:39:52 »
ahoj vsem. mam potrebu ze sebe tady udelat uplnou lamu...hihi prochazel jsem a procital jsem fora na tema rozdeleni disku. at s takovym ci takovym nazorem. proto se vas ptam, je mozno si nekde stahnout obraz diskety ci cd pro nabootovani zakladniho systemu a v nem moznost spusteni deliciho programu pro linuxu? neco jako je spousteci disketa s fdiskem pro win? mam k dispozici cisty disk, kde nebude nic jineho nez linux. o moznosti delit to pri instalaci vim. ale me zajima tato nezavisla pomucka. protoze fdiskem se dalo i jen podivat na rozdeleni. a totez bych predpokladal i od linux verze. predem dekuju.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 08 Února 2007, 20:44:41 »
a) nabootovat liveCD ubuntu -> Systém->Správa->GParted
b) http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

martasek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 08 Února 2007, 20:55:53 »
to je to co jsem nenasel:-) presne toto jsem hledal. dik moc.

smradek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2007, 21:08:13 »
A co v pripade, ze uz system mam na laptopu nainstalovany Windows XP Media Center vykazuje toto:
/dev/sda1 - ntfs - 102.28 GB, 10.42 GB (used), 91.86 (unused)  boot (Windows)
nealokovano - nealokovano - 7.84 MB  -- --
/dev/sda2 "!" - fat32 - 8.50 GB -- -- (zrejme recovery windows)
/dev/sda3  - ntfs - 1GB, 9.78 (978.99 MB) - 48.61MB (aplikace QuickPlay bezici mimo windows)

samozrejme mi jde o zachovani co nejvice funkci. Tedy jak QuickPlay i Windows. Recovery DVD uz jsem si vytvoril.

Jde o to, ze Vse je uz predinstalovano od HP (Pavilion dv6151). Jinak Ubuntu vypada, ze by mohlo jit dobre vcetne vsechn funkci jako je ovladani hlasitosti vcetne dalkoveho ovladani.

Cetl jsem nekde, ze je trochu lepsi si u notebooku s predinstalovanym softwarem zmensit disk treba partition magickem ve Windowsu a pak pouzit nove vytvoreny pro instalaci ubuntu.

Nebo myslite, ze bych to mel udelat primo pomoci Ubuntu instalace?
Do ted jsem s instalaci Windows a 2 systemama na stolnim pocitaci problem nemel. Ted si ale nejsem jisty...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.