Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Grub zmatky aneb lama v koncich :)  (Přečteno 1547 krát)

majlo202

Grub zmatky aneb lama v koncich :)
« kdy: 04 Dubna 2010, 10:53:12 »
Ahoj, mam v tom trochu zmatek a potreboval bych poradit s grubem. Chci vyzkouset dalsi distro (Arch) a nevim jak to udelat s Grubem, na Arch foru mi za tyden nikdo neodpovedel, flakaci :), tak to zkusim tady: 

Chci ponechat soucasne instalace Ubuntu i Win XP, pricemz ubuntu chci mit nastaveno jako vychozi, kvuli pritelkyni ktera "se v nem uz vyzna"

Muj dotaz:
1) Kdyz pri instalaci Archu nainstaluju grub do MBR, prepise mi to pochopitelne soucasny "ubuntacky" grub2, ze ? Vim ze si tam pak muzu Ubuntu i widle rucne pridat, ale chtel jsem ponechat puvodni "ubuntacky" Grub2  (ne ze by byl snad vic user friendly, ale kdyz k tomu stejne vsechny distra smeruji tak je lepsi zvyknout si na nej hned ted ne ?)
2) Kdyz grub nainstaluju do arch oddilu /  nebo /boot, bude to fungovat ? myslim tim: najde si ubuntacky grub2 (v MBR) instalaci archu a prida si ji sam do grub menu ? Nebo ji budu muset pridat sam ?
3) je vlastne mozne mit najednou nainstalovano vice zavadecu aniz by se tloukly ? (myslim v MBR mit puvodni ubuntacky grub2 a v / oddilu archu ten arch grub) ? A je to vlastne vubec potreba ? Co kdyz pri instalaci Archu vynecham instalaci zavadece ? Najde si ubuntacky grub2 (v MBR) instalaci archu a prida si ji sam do grub menu ?
4) kdyz se vybodnu na ten grub2 a necham arch nainstalovat svuj grub do MBR (nacez si do nej buntu a win sam pridam), nebude mi to pak ubuntu pri aktualizacich nejak sabotovat / prepisovat ?

jak vidite, trochu jsem se v tom behem vymejsleni vsech moznosti zamotal :) predem diky za pomoc.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Grub zmatky aneb lama v koncich :)
« Odpověď #1 kdy: 04 Dubna 2010, 11:35:18 »
Nechal bych Grub2, ten si sám umí přidat "okolní" OS. Kdyžtak bychom to doladili.
Grubů můžeš mít patrně nekonečné množství.  ;D
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

YaD

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Dubna 2010, 11:36:19 »
Ja by som osobne skúsil vynechať zavádzač Archu a v Ubuntu by som použil:
sudo update-grub
Teoreticky by to malo ísť :-). Neskúšal som.
« Poslední změna: 04 Dubna 2010, 12:46:00 od YaD »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 04 Dubna 2010, 11:55:32 »
Neviem ako je to v arch(u) ale ja to mam podla bodu 2.
sda1 winxp
sda3 ubuntu
sda6 ubuntu testovacie
Prvy som nainstaloval winxp, druhe ubuntu s tym ze si automaticky zvolil kam dat grub(MBR) a tretie som instaloval ubuntu testovacie s tym ze som grub nechal nainstalovat na sda6.
Po instalacii som nabootoval do ubuntu(sda3) a spustil prikaz
Kód: [Vybrat]
sudo update-grubktori si nasiel ostatne systemy a pridal ich do boot ponuky.
Pouzivam grub2.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

majlo202

« Odpověď #4 kdy: 04 Dubna 2010, 18:48:25 »
Díky moc za rady pánové, to je mi rychlost  :)   (na arch foru stale bez jedine odpovedi, asi tam budou samy nafouneny geekove  ;D

myslel jsem si ze to tak nejak bude, ze by melo stacit "update-grub")

Ted tedy zbyva posledni otazka abych mel jasno: je tedy potreba pri instalaci Archu (nebo cehokoliv jineho) vubec instalovat znova zavadec ? Nebo uz to neni potreba kdyz jeden system se zavadecem v compu je ?

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #5 kdy: 04 Dubna 2010, 19:37:40 »
Ak uz mas nainstalovany system ktory pouziva grub,lilo,atd a chces instalovat dalsi, ktory pouziva zavadzac ten isty, netreba zavadzac 2. krat instalovat (je to zbytocne).
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.