Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: rdesktop a česká klaviatura, aneb jak psát česky i ve vzdálených oknech  (Přečteno 1743 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Po některé z posledních instalací přestal fungovat zavedený trik, jak používat českou klávesnici po připojení na vzdálené PC s Windows (en-us/CS/USA).

V současné době mi v U8.04 (rdp i rdpv5) fungují různé kombinace takto:

(kód klávesnice nastavné v rdp / nastavená klávesnice ve Win / nastavená klávesnice pro okno rdo v Ubuntu)

cz/CS/Čes čeština jde, numpad nejde, kurzorové klávesy nejdou
cz/CS/USA čeština jde, numpad nejde, kurzorové klávesy nejdou
en-us/CS/Čes á, ý atd. nejde, numpad i kurzorové klávesy jdou
en-us/CS/USA anglická klávesnice funguje na 100%
en-us/EN/USA píše úplné nesmysly

EN je ve WXP nastaveno na Angličtina (Spojené státy).

Když budete mít pocit, že Vám to funguje bez problémů a ověřovat nastavení, dejte pozor na klávesy Z a Y (v češtine musí být QWERTZ), na klávesu E (nesmí psát euro), na klávesy ý, á, í (nesmí psát dva znaky naráz), kurzorové šipky a přepínání numpadu.

Prosím o tip, jak zprovoznit zároveň psaní češtiny, kurzorové klávesy i numpad. Nerad se kvůli starým vzdáleným widlím loučím s nabodeníčkama...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Krysař

• Stálý člen
  • **
No, muzu jen zopakovat, to co jsem Ti psal v jinem vlakne, ze je dulezite mit stejne dafaultni nastaveni klavesnice v obou systemech - u me to funguje s EN. Tj. ubuntu USA, tsclient -> mistni zdoje: en-us, WXP EN.
Pak, kdyz si "na dalku" prepnu ve win klavesnici na ceskou, funguji vsechny znaky i kurzorove sipky. V nektere verzi to chtelo jednou spustit tsclient z terminalu a pak uz to fungovalo i spoustenim z menu (nemam overeno na vice pocitacich).
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

compaq

• Závislák
Pak, kdyz si "na dalku" prepnu ve win klavesnici na ceskou, funguji vsechny znaky i kurzorove sipky.

Tak to já, když si na dálku přepnu ve Win na CS, tak mi funguje dále krásně anglická se všemi fičůrami.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
Když se přihlásí někdo do Woken dříve lokálně a až potom já vzdáleně, funguje to téměř bezchybně.
Ale když se přihlásím do Woken, který si předtím vzdáleně spustím, tak ouvej...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.