Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mount NTFS disku - kolize práv  (Přečteno 923 krát)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Mount NTFS disku - kolize práv
« kdy: 17 Května 2010, 18:02:43 »
Zdravím,
mám  2 uživatele (já a host), a potřebuji aby host nemohl přistupovat k diskům namountovaným přes fstab. Bohužel kvůli dualbootu musím vydržovat datový oddíl v NTFS a chci aby host nemohl do tohoto disku přistupovat (tedy ani číst). Přitom mu ale musí zůstat práva pro automatické připojení flashky nebo CD-ROMky...tolik na úvod.

V fstab mám toto:

Kód: [Vybrat]
/dev/sdb5       /media/disk     ntfs  defaults,user,nls=utf8,nofail,silent,uid=1000,gid=0,file_mode=0770,dir_mode=0770  0  0
a host překvapivě má plná práva. Vždyt jsem nastavil uid a gid!

Když ale dám toto:

Kód: [Vybrat]
/dev/sdb5       /media/disk     ntfs  defaults,user,umask=0007,nls=utf8,rwx,nofail,silent  0  0
Tak host nic nemůže a já všechno (což je výborné), ale mě při zápisu (Krusader) vyskočí okýnko ,,Není možné změnit přístupová práva k YYY". ale soubor stejně zapíše. Je to velice otravné...googlil jsem to a nic, ale možná jsem googlil blbě :(
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re: Mount NTFS disku - kolize práv
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2010, 13:16:47 »
Respektive, existuje možnost mountovat v uživatelském prostoru podobně jako pod win, že jsou disky připojené jenom pro konkrétního uživatele a při odhlášení se odpojí?
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.