Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Smaže se GRUB při formátování disku s Ubuntu? [vyřešeno]  (Přečteno 1477 krát)

graviton

• Návštěvník
Zdravím,
Nedávno jsem řešil
[Mount of root filesystem failed.]
,ale i přes snahu mi pomoct jsem se řešení nedobral a ubuntu mi ještě pořád nejede.

Tak jsem se rozhodl pro naformátování disku s Ubuntu a proto potřebuju poradit a taky jestli jsem na něco zapomněl:

-zálohoval jsem si data která nebyla součástí systému (obrázky a moje zdrojové kódy)
-zkopíroval jsem si "fstab" abych po reinstalaci mohl jenom přepsat a nemusel psát nový
-zkopíroval jsem si celou uživatelskou složku
-zkopíroval jsem si "/var/lib/dpkg/status", abych viděl jaký balíky jsem měl nainstalovaný kdybych si nemohl na nějaký vzpomenout

(*potřebuju vědět kam si mozzila firefox ukládá záložky.. mám jejich zálohu ale ta je měsíc stará..)

*jakmile dostahuju liveCD nové verze ubuntu, budu chtít abych si před instalací naformátoval ten disk..
ale nevím jestli se mě na to instalátor zeptá, nebo jestli to mám udělat ručně
a HLAVNĚ jestli se tím nezašmodrchá nebo dokonce nesmaže (nevím kde je vlastně uložený?) GRUB:
Jestli normálně po naformátování zmizí ty staré "kernely" nefunkčního (smazaného) ubuntu a budu tam mít jenom možnosti ubuntu nového..

Za případné rady (hlavně okolo toho GRUBU) děkuji
« Poslední změna: 01 Června 2010, 20:05:36 od Pavel Půlpán »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: smaže se GRUB při formátování disku s Ubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 18 Května 2010, 17:35:50 »
Pri instalacii sa spusti sprievodca rozdelenia disku a tam si nastavis particie pripadne ich naformatujes. Stare kernely sa zmazu pri formatovani. Firefox ma vsetky nastavenia v /home/tvoje_meno/.mozilla. Zalozky si tiez mozes vyexportovat vo firefoxe v zalozky-spravovat zalozky-import a zalohovanie-exportovat HTML.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

regine

• Stálý člen
  • **
add-on FEBE
« Odpověď #2 kdy: 24 Května 2010, 07:52:33 »
Na zálohovaní Firefox užívám add-on FEBE.
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Května 2010, 16:36:13 »
To, co sis ozálohoval, by ti mělo stačit. Dej si jenom pozor na to, abys při zálohování domovského adresáře okopíroval i jeho skryté podadresáře - tj. ty adresáře, které začínají tečkou a normálně se nevypisují. Mezi nimi bude i adresář .Mozilla nebo tak něco a tam jsou nastavení firefoxu. Po reinstalaci stačí jenom nakopírovat zpátky do domovského adresáře a tím by se měla nastavení obnovit - nejen Firefoxu, ale všeho...

Grub je částečně uložený v zaváděcím sektoru disku a částečně na rootovském oddílu v adresáři /boot. Aby fungoval, musíš mít obě části. To znamená, že pokud naformátuješ root, tak ti počítač už nenaběhne a skončí s nějakou chybou. Na druhou během instalace dochází vždy i k instalaci grubu (případně jeho opravě), takže se nemusíš bát, že bys o něj nějakým způsobem přišel. Při rozdělování disku v instalaci budeš muset asi vybrat ruční dělení a přes pravé tlačítko myši explicitně nastavit, že se má oddíl formátovat - ve standardním nastavení se instalátor snaží data na disku zachovat (resp. on smaže všechno kromě domovských adresářů). Na druhou stranu pokud je jediný problém to, že ti ubuntu nenaběhne, tak bych to formátování neviděl zas tak nutně - jak říkám, instalátor smaže vše kromě home a pak udělá čistou instalaci (=formátování bez nutnosti zálohovat...)

graviton

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Června 2010, 17:00:00 »
děkuji za rady (ikdyž opožděně)
už běžím na ubu9.10  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.