Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak zabránit zničení souboru > 4GB?  (Přečteno 2586 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Jak zabránit zničení souboru > 4GB?
« kdy: 25 Května 2010, 08:22:00 »
Při kopírování nebo přesouvání větších souborů než 4GB z ext na FAT se mi tyto soubory "bez upozornění" zkopírují nebo přesunou, ale mají velikost jen 4GB a jsou zničeny. Například 4,7GB iso, nebo archivy.
Včera jsem si takto zničil jednu zálohu.

Jak zabránit tomuto zkopírování?
Jak zobrazovat upozornění?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Jak zabránit zničení souboru > 4GB?
« Odpověď #1 kdy: 25 Května 2010, 08:42:10 »
FAT prostě soubory větší než 4GB nepodporuje. Musíš na to myslet. To, že systém nevaruje je blbé, ale už je to nahlášené.

https://bugs.edge.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/180982
http://brainstorm.ubuntu.com/idea/24522/

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 25 Května 2010, 09:36:15 »
Chytré dítě se o horká kamna spálí pouze jednou. Nejsem si ovšem zcela jist, že je to i tvůj případ.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 25 Května 2010, 09:58:44 »
to mka, SIGSEGV: Dejte si mokrej hadr na hlavu a nepruďte. Náhodou, v tomhle má comaq pravdu. Na svym kompu si to člověk ohlídá (nebo tam FAT32 vůbec nemá), ale mě se tohle stalo asi 3x na cizím počítači. Nepřítomnost jakéhokoli varování , umožnění kopírování >4GB souboru a jeho následný "ořez" je prostě něco, co uživatelský operační systém dělat nemůže.

Jestli vy před každým kopírováním souboru kontrolujete, jaký souborový systém je na cílovém disku, tak si to dělejte. Já na takovou pakárnu nejsem ochoten přistoupit.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 25 Května 2010, 10:08:05 »
umožnění kopírování >4GB souboru a jeho následný "ořez" je prostě něco, co uživatelský operační systém dělat nemůže.

co kvalitní uživatelský operační systém dělat nemůže.

Nevím, jak ohlídat, když kopíruju 320GB dat z jednoho USB disku na druhý, jestli tam není někde nějakej soubor větší než 4GB :-)
A vykládat někomu o kamnech den potom, co si zmrvil 5GB zálohy taky není taktní...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 25 Května 2010, 10:11:30 »
Chytré dítě se o horká kamna spálí pouze jednou. Nejsem si ovšem zcela jist, že je to i tvůj případ.

Ajťáci vždy byli, jsou a budou zakomplexovaný hovada...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #6 kdy: 25 Května 2010, 10:17:18 »
Šel by na to vytvořit skript..nevím, jaký příkaz nebo operaci používáš na kopírování, ale obecně, jakmile skript narazí třeba na příkaz "cp", tak by mu předcházela kontrola souborů na dané cestě, pokud by narazil na soubor větší nebo rovno 4GB, upozornil by vypsáním konkrétního souboru. Kdyby nenarazil, příkaz "cp" by se teprve spustil.
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #7 kdy: 25 Května 2010, 10:31:29 »

Ajťáci vždy byli, jsou a budou zakomplexovaný hovada...

Hoď se do klidu, oslíku (nebo co to je za zviřátko).
Ale zpět k věci: máte někdo přehled které systémy kromě widlí tohle řeší? Z mého pohledu je totiž jakékoliv používání fat32 přesně tou činností, u které platí "... on your own risk".

compaq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 25 Května 2010, 10:31:57 »
Šel by na to vytvořit skript..nevím, jaký příkaz nebo operaci používáš na kopírování,

Díky. Používám Nautilus na různých PC. Stane se mi to jednou za čas. Skript za půl roku nenajdu. Za rok dva stejně na to zapomenu a zase si tu zálohu zmrskám... Jediný řešení je, aby byla oprava v systému. Ale díky.

compaq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 25 Května 2010, 10:33:05 »
Ale zpět k věci: máte někdo přehled které systémy kromě widlí tohle řeší? Z mého pohledu je totiž jakékoliv používání fat32 přesně tou činností, u které platí "... on your own risk".

Večer to zkusím na Macku, ale věřím mu...

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 25 Května 2010, 10:34:20 »
Stary (dobry) DOS mel moznost nastavit verify on - kontroloval pak citelnost ulozenych dat.
Neni neco podobneho? Napr. na zalohy a jine dulezite veci by se to obcas mohlo hodit (a nejen pro pripad fat32).
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #11 kdy: 25 Května 2010, 10:43:56 »

Večer to zkusím na Macku, ale věřím mu...

Sám jsem zvědav...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #12 kdy: 25 Května 2010, 11:06:45 »
Tak prozatím, než se to nějak normálně vyřeší bys mohl danou cestu otestovat...je to pořád lepší, než to manuálně prohlížet...

Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

echo -n "Cesta :";
read from

for a in $(find $from); do
b=`du -ak $a | awk '{print $1}'`
if [ $b -gt '4000000' ]; then
echo "Tento je nad 4GB: $a";
fi
done
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #13 kdy: 25 Května 2010, 11:18:08 »
for a in $(find $from)
Nefunkční v případě, že cesta obsahuje mezery.  ;)

Nestačil by obyčejný find s parametrem -size?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 25 Května 2010, 11:21:43 »
Myslim si, ze tenhle problem je mnohem globalnejsi nez se na prvni pohled zda. Takovy flashdisky pouzivaji snad vylucne jen FAT32. Pritom jejich kapacita uz tuhle velikost kolikrat znacne presahuje. Mam ted 8GB flashku, chtel jsem zmenit rozvrzeni disku cast na ext3 nebo ext4, pak zbylou hlavni cast na ntfs a nikde me to k nicemu nepustilo.

Ve windowsech jde zformatovat jen jako FAT32 a v linuxu me Gparted nepustil vubec k nicemu. Disk utility v linuxu jsem nezkousel, protoze s nim nemam moc dobry zkusenosti, ten uz nejakej vyber formatu nabizel, ale rikam, ten jsem neriskoval.

S timhle faktem sice nenastane situace ze z flashky bych kopiroval soubory vetsi nez 4GB, ale urcite se najde spousta uzivatelu, co si koupi flashdisk o velikosti treba uz i 64GB s domenim, ze pomoci ni budou pretahovat obrovsky soubory z disku pocitace a v tom se jim soubor znehodnoti presne tak, jak jste popisovali.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #15 kdy: 25 Května 2010, 11:27:10 »
for a in $(find $from)
Nefunkční v případě, že cesta obsahuje mezery.  ;)

Nestačil by obyčejný find s parametrem -size?

Mezery v cestě, to mě nenapadlo :) Ale ten find s parametrem by asi stačil, ovšem problém s mezerama by se musel ošetřit i tady
« Poslední změna: 25 Května 2010, 11:28:50 od On »

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 25 Května 2010, 11:31:14 »
v linuxu me Gparted nepustil vubec k nicemu.

Běžně formátuju flešky pomocí gparted. Dokonce i s U3. Co to máš za flešky?

Mr Shaman

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 25 Května 2010, 11:44:35 »
flashku mam tuto:

http://oc.adata.com.tw/1_product_detail.asp?pid=AXPG200BR

30MB/s cteni a 9MB/s by mel byt zapis tusim

a nechapu to, protoze jsem nic neaktualizoval, nic jsem nedelal, ale najednou mi Gparted dovoli delat s ni, co chci. Mel bych ale stejne jeden dotaz, linuxovy formaty disku ext dovoli praci s vetsimy soubory nez 4GB? ted to googlim a nemuzu se k tehle informaci nikde dostat
« Poslední změna: 25 Května 2010, 12:28:31 od Mr Shaman »

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 25 Května 2010, 14:59:40 »
Citace
Mel bych ale stejne jeden dotaz, linuxovy formaty disku ext dovoli praci s vetsimy soubory nez 4GB?
ext3 16GiB az 2TiB, viac tu>
http://sk.wikipedia.org/wiki/Porovnanie_s%C3%BAborov%C3%BDch_syst%C3%A9mov#Limity

//na anglickej verzii je ta tabulka obsirnejsia, uvadza sa tam aj ext4 s rovankym limitom [zavisi od velkosti bloku disku]
« Poslední změna: 25 Května 2010, 15:03:52 od mosqa »
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

compaq

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 25 Května 2010, 15:07:32 »
.. pockej pockej ... ale za tohle si muzes sam. rekl bych, ze kdyby zde podobny dotaz polozil kdokoliv jiny tak reakce budou jine ..
[/quote]

Odpovídejte každému, jako by to byl anonym...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.