Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 10.04 - podivné chování  (Přečteno 1366 krát)

radin

• Host
Ubuntu 10.04 - podivné chování
« kdy: 25 Května 2010, 21:13:06 »
Používám Ubuntu několik let, už ani nevím od které verze (snad 5.xx ?), po každém přechodu začalo něco fungovat, co před tím nešlo, něco naopak přestalo - namátkou: v 9.10 jsem konečně rozjel TV tuner A310 od AverMedia, ale přestal fungovat Network Manager (stále se odpojovala WiFi) - nahradil jsem ho WiCD a byl klid, v 9.04 i 10.04 funguje bez problémů, obdobě i dřív s jinými HW problémy.
 Ovšem to, co se děje v U 10.04 je zcela něco jiného. Nejdříve - už v betě - se začala bez zjevné příčiny zasekávat BT myš. Normálně chvíli pracuje a zničeho nic se zasekává - při plynulém pohybu přeskakuje po 2-3 cm. Je to tak nepříjemné, že se někdy nedokážu trefit na potřebnou položku v menu. Říkal jsem si Je to beta, snad se to v ostré verzi napraví. Nenapravilo, dělá to ve 32 i 64 bit. verzi. Podotýkám, obě jsou Čistá instalace, každá na jiném disku (a samozřejmě nové baterie v myši). Přitom CPU je vytíženo do 10%, RAM tak 500MB z 3GB/4GB (32/64 bit), SWAP prázdný (ještě jsem neviděl, že by ho systém použil). A navíc: při spuštění z LIVE CD to nedělá! Zkoušel jsem 3 různé myši, výsledek stejný. Je jedno, jestli je Compiz zapnutý nebo vypnutý.
Další zcela nevysvětlitelné záhady: Po spuštění se místo ikony od WiFi (Netw.man.) objeví dvě ikony BT vedle sebe, ale žádná nereaguje na nic, pouze mi nabízí Odstranit aplet upozornění. Nebo zmizí ikona pro odhlášení/vypnutí. Při příštím startu je zase vše OK. Obdobně po startu naběhne grafika v nízkém rozlišení, po restartu je opět OK. Na další podobné žertíky si teď nevzpomenu, ale je jich víc. HW to podle mne není, otestoval jsem, co šlo (HW servis dělám profesionálně, tak vím co a jak).
 Sice používám Linux (nejen Ubuntu) už skoro 10 let, ale za odborníka se rozhodně nepovažuji, spíš jsem vždy problém vyřešil prostudováním informací na netu, ale toto mi hlava nebere. A navíc mi čistá instalace U10.04 zrušila U9.10, které bylo na druhém disku. Sice jsem se dostal až po přihlašovací okno, přihlásil se, ale pak to zatuhlo na zcela prázdné ploše s pozadím a jediná možnost byla natvrdo vypnou (klávesnice nereagovala ani na "klasické trojhmaty", které jsem měl povolené). Po neúspěšné snaze "nějak obnovit grub" - což si myslím, že bylo zbytečné, protože až do přihlášení to šlo - následovalo zkopírování dat do nového systému a čistá instalace druhé verze 10.04/64 bit na původní disk s 9.10. Ovšem se stejnými podivnostmi, které se dějí v 32 bit verzi.
Pokud jste dokázali číst až sem, jste obdivuhodní. Já jen nevím co dál a proto se ptám: "Děje se někomu něco podobného?" Protože pokud ano, je šance, že to někdo nějak opraví nebo poradí. Jinak se budu muset vrátit na 9.10, což se mi nechce, protože není LTS.

spacekkt

• Návštěvník
Re: Ubuntu 10.04 - podivné chování
« Odpověď #1 kdy: 26 Května 2010, 02:00:08 »
Hmm pekne. Mam take 64bit verzi ale nic podobneho se nedeje. To ze ti to poslalo starsi Ubuntu do kopru bych videl na automaticke rozdeleni disku. Nebo sis to rozdeloval rucne?

radin

• Host
Re: Ubuntu 10.04 - podivné chování
« Odpověď #2 kdy: 26 Května 2010, 18:32:02 »
Už dlouho dělám všechno ručně, protože jsem jednou přišel s "automatikou" asi o 500 fotek :-( , na původní disk jsem vůbec nesahal, ani Grub na něm není, protože jsem schválně vyměnil 1. disk za jiný. Našel si všechny verze jádra, které na druhém disku byly, dal si je do menu, ale spustit nešel ani s jedním. Ale to už je pryč, to mi vadí nejmíň.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.