Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jaký program pro správu fotek?  (Přečteno 5308 krát)

koho-p

• Návštěvník
    • www.tybrdo.cz
Jaký program pro správu fotek?
« kdy: 24 Června 2010, 22:11:40 »
Tak jsem si udělal zkušební kolečko s více programy na správu fotek. Pod windows jsem kdysi používal Zoner Photo studio a jiné. Velmi často potřeuji organizovat fotky, přesouvat je v jednotlivých adreářích, provádět hromadné operace typu zmenšit, vylepšit, jpeg komprese, přidání vodoznaku... F-spot mi v žádném případě nevyhovuje. Potřebuji okamžitý náhled na složku a ne patnáct minut čekat, až se naindexují snímky. Vyzkoušl jsem Gwenview, to je trochu lepší a práce byla rychlejší, ale opět mi chybí možnost jednoduše procházet adresáře v nějakém zabudovaném průzkumníku a jednoduše kopírovat snímky mezi nimi a další funkce pro výše zmíněné hromadné úpravy. 
Pro ty používám DigiKam, ale ve srovnání v rychlosti samotného programu, rychlého přístupu k funkcím nesahá ani po kotníky programům běžícím pod Windows - namátkou Irfanviw, Fast stone Image Viewer nebo XnView.
Proto se ptám - je něco co mi uniklo? Existuje program, který umí to co potřebuji? Se snímky pracuji skoro denně. DigiKam nezatracuji, je fajň, ale díky dlouhé praxi s sw pod windows mohu srovnávat ergonomii a rychlost. Pracovní úkon, který mi v ZPS trval 10 mininut, zabere v DigiKamu 25-30 minut. Pokud je práce víc, už to nevydržím a rebootuji do Windows.
Jaký Sw používáte pro hromadné operace se snímky vy?

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Jaký program pro správu fotek?
« Odpověď #1 kdy: 24 Června 2010, 22:25:48 »
Zatím jsem nepotřeboval nic jiného než Nautilus pro práci se soubory (přes taby nebo panely + automatické náhledy) a jeho doplněk nautilus-image-converter pro základní hromadné úpravy obrázků (otočení a změna velikosti).
Složitější věci dělám v gThumb nebo Gimpu. Pro hromadné úpravy neznám nic lepšího než příkaz convert, ale to člověk musí umět trochu skriptovat.

Taky vím, že někteří lidé nechají běžet Win aplikace na úpravu fotek pod wine, ale sám s tím zkušenosti nemám.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 25 Června 2010, 12:15:47 »
ZPS12 běží pod Wine. Zkoušel jsi Picasu 3.6?
« Poslední změna: 25 Června 2010, 12:17:29 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 25 Června 2010, 13:40:36 »
Phatch
http://wiki.ubuntu.cz/Phatch

koho-p

• Návštěvník
    • www.tybrdo.cz
« Odpověď #4 kdy: 25 Června 2010, 20:55:25 »
Picasa je fajň, ale neumí změnu velikosti snímků, mění je tuším až při exportu do html galerie. Phatch jsem vyzkoušel. Je příjemně rychlý, ale neřeší problém s organizováním fotek ve složkách, s výběrem a pod.
« Poslední změna: 25 Června 2010, 21:08:24 od koho-p »

vidocq

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 29 Června 2010, 12:05:48 »
celkem pěkný článek o různých programech pro práci s fotkami je na http://www.linuxexpres.cz/duel/zoner-photo-studio-alternativy-pro-linux

Luban

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 29 Června 2010, 13:16:31 »
Tohle téma se tu diskutovalo x-krát, tak se asi budu opakovat.
Hledal jsem alternativu k ZPS. Je jím Digikam. Je třeba si však zvyknout na odlišnosti. Výborným startem je ten odkazovaný článek. Na složitější úpravy používám Gimp.
Co přesně myslíte hromadnými operacemi? Já třeba používám přejmenování, opravu exifu, změnu velikosti. Něco umí digikam, něco Phatch, něco výše zňované skripty přes terminál. Phatch jsem zkoušel a je to pro mě taková "grafický terminál". Doporučuji vyzkoušet. Je na hromadné operace, nikoli však na správu sbírky fotek.
Sám používám nejčastěji Picasu. Se všemi + a - pro mě zatím plněy vyhovuje na rychlou správu.

koho-p

• Návštěvník
    • www.tybrdo.cz
« Odpověď #7 kdy: 29 Června 2010, 19:34:14 »
Možná jsem to špatně napsal. Roky jsem pracoval s programy pod Windows. ZPS byl jen jeden z nich. Nyní, pokud chci to, co dříve pod win, musím použít X jiných programů na každou věc zvlášť, nebo se smířit s tím, že to, co v ZPS nebo XnView trvalo 5 min, je v Digikam akce na 5 x delší dobu a 10 x více kliků. No a protože se jedná z části náplň mé práce, je podstatný rozdíl, když se člověk vrátí po obědě k PC, sedne k fotkám a během pár minut upraví řekněme 5 sad po 60 fotkách a nahraje na www, než když se dvě hodiny trápím s Digikamem. Přitom řeší, proč sakra přejmenování 150 snímků trvá už deset minut, proč nefunguje v hromadných úpravách přepis změněného snímku a vytváří se zbytečná kopie, proč si nemůžu uložit často prováděné nastavení a pro každé album je musím znovu klikat, proč vymazání souborů trvá dlouho, proč... No je toho moc.
« Poslední změna: 29 Června 2010, 19:42:28 od koho-p »

pacholik

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 29 Června 2010, 20:27:35 »
XnView je i pro linux

Luban

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 29 Června 2010, 22:34:35 »
Už jsem to taky někde psal. Kdyby byl ZPS pro linux, klidně si ho koupím :). Na Win jsem měl také legální verze.
Zkoušel jste nějaké další programy, které byly uvedeny v tom výše zmiňovaném článku na www.linuxexpres.cz?
Třeba RaWTherapee, www.bibblelabs.com

vidocq

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 30 Června 2010, 11:25:41 »
Možná jsem to špatně napsal. Roky jsem pracoval s programy pod Windows...

No pokud potřebuješ opravdu profesionální program, tak můžeš ještě zkusit multiplatformní http://www.lightcrafts.com/lightzone/ maj tam trial verzi. Nicméně je to ale spíše podobné Lightroomu než ZPS ;)

/edit: Případně ještě podobnou opensource alternativu http://bluemarine.tidalwave.it/

//edit: Tak tuhle radu beru zpět, oba programy jsem zkusil nainstalovat a oba stojí za ho*no
« Poslední změna: 30 Června 2010, 20:33:34 od vidocq »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.