Zdravím,
mám takové dva zvláštní problémy. Naprosto nejsem zvyklý, že mi tuhne Ubuntu, ale poslední dobou se to stává mé dívce skoro několikrát denně, jak nějaký déle používaný Windows. Problémy rozdělím:
1) na Aceru mé přítelkyni občas (zcela náhodně) zatuhne obraz. Klávesnice nereaguje a řešil jsem to studeným restartem, což zrovna počítači neprospívá. Zkusím na to SysRq, ale zajímala by mě příčina. Kde bych mohl najít nějaký log? Mohl by to být právě problém X serveru, či ovladačů její grafiky? Také mi říkala, že když vypne bluetooth těsně po přihlášení (spustí se pokaždé a jí to štve), tak má jistotu, že jí notebook vytuhne.
2) na FSC jsem měl podobný problém, ovšem tam je jiná grafika a podařilo se mi vypozorovat, kdy to zlobí. Šlo o to, že je použit ovladač OpenChrome pro mou grafiku. V poslední době po upgrade začaly fungovat openGL šetřiče, ale když jsem je používal, počítač vytuhával. Stačilo je vypnout a je po problému. U přítelkyně to nepomohlo, ale je fakt, že používá kostku a podobné věci (fakt výborná praktická věc, ale to je jiné téma).
Dovedl by mi někdo poradit? Řešení nepoužívat 3D atd. pro mě není řešení.