Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Tuhnoucí notebook (Acer Aspire 5110 a FSC Amilo Pro V2055)  (Přečteno 914 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Zdravím,

mám takové dva zvláštní problémy. Naprosto nejsem zvyklý, že mi tuhne Ubuntu, ale poslední dobou se to stává mé dívce skoro několikrát denně, jak nějaký déle používaný Windows. Problémy rozdělím:

1) na Aceru mé přítelkyni občas (zcela náhodně) zatuhne obraz. Klávesnice nereaguje a řešil jsem to studeným restartem, což zrovna počítači neprospívá. Zkusím na to SysRq, ale zajímala by mě příčina. Kde bych mohl najít nějaký log? Mohl by to být právě problém X serveru, či ovladačů její grafiky? Také mi říkala, že když vypne bluetooth těsně po přihlášení (spustí se pokaždé a jí to štve), tak má jistotu, že jí notebook vytuhne.

2) na FSC jsem měl podobný problém, ovšem tam je jiná grafika a podařilo se mi vypozorovat, kdy to zlobí. Šlo o to, že je použit ovladač OpenChrome pro mou grafiku. V poslední době po upgrade začaly fungovat openGL šetřiče, ale když jsem je používal, počítač vytuhával. Stačilo je vypnout a je po problému. U přítelkyně to nepomohlo, ale je fakt, že používá kostku a podobné věci (fakt výborná praktická věc, ale to je jiné téma).

Dovedl by mi někdo poradit? Řešení nepoužívat 3D atd. pro mě není řešení. ;)
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.