Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zamrznutí Linuxu  (Přečteno 5285 krát)

pavel186

• Návštěvník
Zamrznutí Linuxu
« kdy: 17 Listopadu 2008, 09:28:39 »
Dobry den.
Mam problem se zamrzanim Linuxu (Ubuntu 8.10). Pri obycejnem pouzivani (tim myslim i nenarocnem, jako je otevreni listy s aplikacema), dochazi obcas k uplnemu zamrznuti systemu (krome mysi, s tou hybat jde). Nejcasteji se mi to delo, kdyz jsem nainstaloval baliky pro KDevelop, stacilo tento program zapnout a kliknout treba na novy projekt a zamrznuti bylo skoro jiste. Bohuzel vam nemuzu napsat chybove hlaseni, nebo neco podobnyho, protoze to nic nevypise. Jinak Linux jsem preinstaloval uz 3x a deje se to i na ciste instalaci s aktualizovanyma ovladacema. Jsem zacinajici uzivatel Linuxu a tato zkusenost neni zrovna prijemna.

Muzu sem jeste napsat, co mam za pocitac:
Notebook IBM Z60m
Pentium M 1,8
2 GB DDR2ram
ATI mobility X300 64 MB vlastni pameti

Kdyby mi nekdo trochu poradil, byl bych opravdu rad. DEKUJU!!!
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 11:54:53 od Anna Taliánová »

premet

• Host
Re: Zamrznutí linuxu
« Odpověď #1 kdy: 17 Listopadu 2008, 18:45:55 »
Napadá mě, pokud to je i na čisté instalaci s ovladačema, jestli to nemůže být nějakej BUG u ovladače grafiky nebo jestli jsou třeba RAM v pořádku. Zkusil bych změnit ovladač třeba zatím na "vesa" a vyzkoušet jak to pojede.

Jari

• Aktivní člen
  • *
  • skill: newbie
    • ...pro radost :)
« Odpověď #2 kdy: 17 Listopadu 2008, 19:05:24 »
Pri obycejnem pouzivani (tim myslim i nenarocnem, jako je otevreni listy s aplikacema), dochazi obcas k uplnemu zamrznuti systemu (krome mysi, s tou hybat jde). Nejcasteji se mi to delo, kdyz jsem nainstaloval baliky pro KDevelop, stacilo tento program zapnout a kliknout treba na novy projekt a zamrznuti bylo skoro jiste. Bohuzel vam nemuzu napsat chybove hlaseni, nebo neco podobnyho, protoze to nic nevypise.

Přesně tohle se mi dělo taky → zamrzání bylo naprosto náhodné, v logu se nic zvláštního nenacházelo (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,28319.msg211815.html#msg211815) a tak jsem přešel na 8.04, které funguje bezvadně (notebook v podpisu).
Ubuntu HH na Acer TravelMate 4102WLMi (bez Windows || nefunguje infrared, ale ani jsem se o to nepokoušel, jinak v cajku)
Ubuntu LL na Dell  LATITUDE | D 510 (bez Windows || vše funguje rovnou)
 malý blog pro radost :)

michalpolak

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosince 2008, 11:00:55 »
Co znamená, když to zamrzne a bliká klávesnice?
NB Asus:                                            Stolní PC:  
CPU AMD Sempron 1,8 GHz              CPU AMD Athlon X2 2,6 GHz
RAM 1 024 MB DDR2                          RAM 2 048 MB DDR2 HDD 80 GB                                         HDD 320 GB SATA II GPU nVidia 6100                                GPU nVidia

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2008, 11:08:45 »
To je chyba kernelu. Něco k tomu na čtení.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

honorguard

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Prosince 2008, 11:30:14 »
Díky Milhousi,
kamarádovi se při vypínání Ubuntu rozblikají diody na klávesnici a zamrzne mu to, pošlu mu ten odkaz od tebe.

michalpolak

• Návštěvník
Re: Zamrznutí Linuxu
« Odpověď #6 kdy: 08 Prosince 2008, 14:44:38 »
Výborně, už si to čtu na Abclinuxu, ale není mi úplně jasné, co použít z toho všeho asi nejpřijatelnější...
Jinak chyba kernelu je myšlena v souvislosti s hardwarem anebo může jít o nepovedenou úplně instalaci?

Mám Kubuntu 8.10, na kterých se to stává i na notebooku a stolním PC (děje se zde) a v noťasu úplně v pohodě...
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 15:31:21 od Anna Taliánová »
RAM 1 024 MB DDR2                          RAM 2 048 MB DDR2 HDD 80 GB                                         HDD 320 GB SATA II GPU nVidia 6100                                GPU nVidia

michalpolak

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Prosince 2008, 14:52:14 »
*Musím se opravit: stává se pouze na stolním PC, na noťasu běhá plynule

v bodech asi lépe bude psáno:
1) Chyba v kernelu - jaké mohou být příčiny, může pomoci přeinstalace?
2) Jaká z těch možností přes SysRQ to může nějak odblokovat anebo udělat tak, abych mohl pokračovat v práci bez restartu?
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 15:31:07 od Anna Taliánová »

honorguard

• Host
« Odpověď #8 kdy: 08 Prosince 2008, 20:26:57 »
Pokud by to byla chyba x-serveru, tak by stačilo jen pomocí kombinace "zabít" x-server, eventuelně proces. který spotřebovává všechnu paměť. Pokud je ale problém někde hlouběji v jádře, tak by to bylo horší. Nevím sice jak to funguje, ale třeba by šlo "zabít" všechny procesy a pak to nějak znovu nahodit... Nicméně myslím že ten restart je přijatelnější... Je potřeba to zkoušet :D.
« Poslední změna: 08 Prosince 2008, 22:05:11 od Anna Taliánová »

michalpolak

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Prosince 2008, 21:10:38 »
Tak restart to všechno vyčistí, ale na druhou stranu někdy to běží v pohodě celý den a někdy během hodinky se to sekne dvakrát takže to pořád restartovávat není také úplně ono :)

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 09 Prosince 2008, 12:12:10 »
Mám Ntb s GPU Intel, desktop1 s Nvidia 6600 a desktop2 od MSI s integrovaným CPU i GPU od VIA.

- Ntb s KDE 3 i 4 naprosto v pohodě
- desktop1 po výměně zdroje už tolik nezamrzá, ale občas ano. Kubuntu Hardy 3.5.10
- desktop2 s KDE4 naprosto nepoužitelný, s KDE3 jakžtakž a pokud tam je Gnome či Xfce4, tak to je téměř v pohodě.
Takže jsem ustoupil od KDE4 a mám tam teď Xfce4, které se nekouše tak moc. Ale stejně, je to prostě divný. Asi za to může GPU, využívám zatím svobodné ovladače z repozitáře. Ale dám tam na zkoušku i přímo od VIA z jejich stránek.

Zaměřte se na
Citace
Alt+SysRq+r
    Uvolní myš a klávesnici z držení X serveru, potom není problém i v zatuhlém systému stisknout ALT+F{1,2,3,4,5,6} a přepnout se tak do textové konsole, ze které můžete killnout x-server.

Pro bezpečný restart (Alt+SysRq+b,pokud to jde) klávesou pište pomalu při zmačknutí "Alt+SysRq" R E I S U B
« Poslední změna: 09 Prosince 2008, 15:16:09 od Anna Taliánová »

N. Á. V. O. D. Y.

michalpolak

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 09 Prosince 2008, 15:15:25 »
Dobře, ale co se děje po killnutí x-serveru? Jaké jsou pak možnosti?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 09 Prosince 2008, 17:25:34 »
Pak máte k dispozici konzoli, což je mocný nástroj. Nejde-li znova nahodit grafika:
Citace
startx
nebo

Citace
sudo /etc/init.d/gdm start
což je to samé jako ve Fedoře/Intrepidu
Citace
sudo service gdm start

Pak alespoň normálně restart, kdy se vám synchronizují disky(nepříjdete o data) příkazem
Citace
sudo reboot now

N. Á. V. O. D. Y.

michalpolak

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 09 Prosince 2008, 20:05:30 »
Dobře, díky, zatím jsem naštěstí neměl možnost vyzkoušet. Teď dva dny běhá vše bez seknutí.
Nic jsem neupravoval, jen mám jiný vzhled dolní lišty...

peedee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 10 Prosince 2008, 21:07:06 »
Pokud mate AMD, zkuste vypnout v biosu AMD Cool n Quiet a AMD Live!.

michalpolak

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 10 Prosince 2008, 21:17:58 »
To máte ze zkušenosti? Jinak mám dost staré, ten Athlon je z prvních do socketu 754 a myslím, že tyto technologie byly až u procesorů AMD pro socket 939. Ale nejsem si tím druhým tvrzením jistý.

.:ALIEN:.

• Host
« Odpověď #16 kdy: 15 Ledna 2009, 10:43:37 »
To máte ze zkušenosti? Jinak mám dost staré, ten Athlon je z prvních do socketu 754 a myslím, že tyto technologie byly až u procesorů AMD pro socket 939. Ale nejsem si tím druhým tvrzením jistý.

Mám taky na stolním pc amd do socketu 754 konkrétně s jádrem clawhammer (což je uplně to první) a "cool and quiet" mi deska i procesor podporují.. někde v biosu by to mělo jít vypnout.. Vim, že to zlobilo i na xpčkách.. takže sem to nikdy nepoužíval...

killi

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 07 Června 2010, 19:34:43 »
Dobrý den,
dovolil bych si obnovit toto vlákno. S Ubuntu jsem začínal verzí 8.10 a postupně se začínal učit, u této verze jsem tzv "zatuhnutí systému - nereaguje klávesnice, myš, počítač (pomůže pouze restart)" nepozoroval. Pak jsem přešel k verzi 9.10 a tam se mi tento jev začal projevovat pravidelně v různých časových intervalech, vyzkoušel jsem i verzi 10.04 a to bylo podobné (neměl jsem zapnutý ovladač grafické karty - 3D efekty). Napadlo mne vrátit se k verzi 8.10, ale tam se mi to také stalo. Společně s Ubuntu provozuji Windows XP a tam se mi to nestává, tudíž vylučuji hardwerový problém. Nyní používám Debian a tam se mi to stane občas, méně než u Ubuntu. Jelikož jsem s Linuxem začínal na Ubuntu, tak bych se rád k němu vrátil, ale to občasné zatuhnutí systému 1x za den je vcelku otravné  a chtěl bych tomu přijít na kloub.

Sestava počítače je starší, ale pro mé účely vyhovující:
AMD Athlon(tm) XP 1700+
1,50Ghz; 1,25GB RAM
grafika - NVIDIA GeForce4 MX440

Předem děkuji za každý podnět k vyřešení tohoto problému          killi

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.