Měl jsem Ubuntu 9.10 a už při povyšování na 10.4 jsem počítal s tím, že až si ho trochu vyzkouším, smažu a nainstaluji znovu načisto, protože jsem tak trochu experimentoval se vším možným a nechtěl jsem si v systému nechávat zbytečný bordel.
Na prázdnou partition jsem si odzálohoval /etc a /home, spustil z instalačního CDčka instalaci, zvolil jsem, že chci ručně rozdělit disk, zvolil jsem ručně přípojné body a také jsem nechal naformátovat všechny partition, kromě té, kde jsem měl zálohy (mám ještě zvlášť oblasti pro /, var, tmp a home). Pak jsem vytvořil nového uživatele, zadal jméno a heslo a po kliknutí na "Další" instalace vždycky zamrzla. Asi 10x jsem to zopakoval s různými nastaveními a instalace zamrzla pokaždé na stejném místě, vždycky mi to napsalo že mám počkat, ale netočil se disk a počítač nic nedělal.
Vyzkoušel jsem jiné instalační CD, jinou CD mechaniku, test pamětí a výměnu pamětí, vyndal jsem i disk a otestoval povrch v jiném počítači, byl O.K. Když už jsem propadal depresi, že mi odešel řadič HDD na desce, náhodou jsem si všimnul že disk se záložními daty je připojený do /mnt/migrationassistant . Tahle informace mě navedla na bug známý minimálně od verze 8.04 (
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/234835, akorát v 10.04 už ve startovacích volbách dostupných po stisku F6 jsem už volbu možnost "no-migration-assistant" nenašel.
Pokud by jste narazili na stejný problém, spusťte instalační CD, vyberte že chcete vyzkoušet Ubuntu beze změn na disku a když systém naběhne, spusťte z terminálu :
ubiquity --no-migration-assistantinstalace bez problémů doběhne, jen se vynechá automatický import nastavení.