Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instal Ubuntu pomoc  (Přečteno 1899 krát)

haro88

• Návštěvník
instal Ubuntu pomoc
« kdy: 19 Června 2010, 15:04:01 »
Dobry den som tu novy a este zaciatocnik linuxu . Chcel by som sa opytat na zopar veci ohladom instalacie linuxu ubuntu , kedze som hladal dlhsie a nic som nenasiel . Mam notebook v nom prave naistalovana sedmicka a chcel by som naistalovat ubuntu ako druhy OS . Viem ze sa daju dat dve OS len som sa docital ze je problem zo sedmickou kvoli bootovaniu ...Mam rozdeleny 320 GB HDD na C , D , E ako recovery . A teraz mi poradte mam sformatovat cely HDD potom naistalovat ubuntu a po naistalovani naistalovat Win sedem  plus dat moju zalohu co je na particii D alebo da sa naistalovat ubuntu bez formatovania tak aby mi zostala particia D ??? dakujem

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: instal Ubuntu pomoc
« Odpověď #1 kdy: 19 Června 2010, 18:19:21 »
Co je na tom D?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 19 Června 2010, 19:11:04 »
Samozrejme je potrebne zazalohovat potrebne data. Potom by sa dalo spravit to ako pises cize vsetko sformatovat alebo ak mas na tom disku D dost miesta aby sa z neho dalo odobrat a dostatok volneho miesta aby si neposkodil data. Musel by si ten disk D defragmentovat aby sa vsetky data dostali na zaciatok particie(disku D). Potom spustis livecd ubuntu a nastrojom gparted(editor particii) v system-sprava z tej particie odkrojis kus z ktoreho vytvoris novu particiu.

Este napisem ze odporucam vytvorit particiu aspon 30GB + swap podla ram.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 19 Června 2010, 19:13:54 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

haro88

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Června 2010, 14:40:57 »
Rovano : na tom D-cku su proste data ktore su dost dolezite , takze dokumenty , fotky , filmy a hudba . Chcel som len vediet ze ci sa da aj tak  naistalovat ubuntu bez toho aby som nemusel robit zalohu particii D:/
Chcel som naistalovat Ubuntu + win Sedem ako dualboot tak  aby som cucal s particii D:/ moje dokumenty.
Len zase je tam ten problem ze particia D:/ ma format NTFS a ubuntu nevie rozpoznat NTFS len FAT 32 co je dost na prd kedze moze len do 4GB
kopirovat subory :( da sa to najako vyriesit ?? najakym programom ?

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 20 Června 2010, 17:37:33 »
Citace
ubuntu nevie rozpoznat NTFS len FAT 32 co je dost na prd
Ale vie...a nielen to. :D :D :D

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 20 Června 2010, 21:30:34 »
Zkus postupovat, jak radil Tibor.
Zalohovat data nutne nemusis, me vzdy vsechny operace s particema probehly v poradku a bez ztraty na datech, ale jak se rika, jistota je jistota, ze?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

jgaunt

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Června 2010, 23:16:31 »
Pokud máš nainstalované nejprve windows, máš velikou výhodu.  v opačném případě maže windows GRUB a postup je složitější. Takto při instalaci ubuntu nebudeš mít žádné problémy. Jen si dávej pozor, do kterého oddílu to instaluješ!

haro88

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Června 2010, 22:57:53 »
jgaunt no to je ten problem ze pri instalacii ubuntu vymaze windowsacky GRUB a nechce bootovat .... a este k tomu oddielu ako si to myslel....ze si mam da pozor ..mozes mi to trosku opisat ???

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 22 Června 2010, 23:17:52 »
jgaunt no to je ten problem ze pri instalacii ubuntu vymaze windowsacky GRUB a nechce bootovat .... a este k tomu oddielu ako si to myslel....ze si mam da pozor ..mozes mi to trosku opisat ???
Ona ani není jiná možnost, než smazat Windows z MBR např. Jak jinak by to asi bootovalo? Windows boot ostatních OS nepodporují. S Grubem můžeš bootovat oboje v pohodě. Vše se nastaví automaticky.
S oddíly myslel, abys to při instalaci nenastavil blbě a nezformátoval si oddíl, kde máš svá data.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

onnline

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 28 Června 2010, 19:15:10 »
Nebudem zakladat novu temu pac verim ze moj problem bude vyrieseny par prispevkami :)Dnes som si nainstaloval Ubuntu 9.10 - Karmic Koala na acer aspire one D250, vsetko jede bez problemu svizne, spolahlivo (bluetoth, webkamera) ale nemozem rozdychat wifinu.V Ubuntu som uplny zaciatocnik a fakt netusim co s tym.na tomto linku http://wiki.ubuntu.cz/Acer%20ACPI   som sice nasiel navod ako zapnut wifi kartu, ale dostal som sa po druhy riadok a dalej netusim co s tym.Myslim ze ked mi ide bluetoth i webka ze rozchodit wifinu pre skusenejsich uzivatelov ubuntu nebude problem, tak ak niekto ma dobru radu ako na to tak pls poradte, thx

btw. po zadani prikazu ifconfig eth1 up, my system vyhodi chybu a zahlasi "no such device"
« Poslední změna: 28 Června 2010, 19:27:11 od onnline »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.