Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Komplexní řešení dualbootu a klonování na další workstationy  (Přečteno 2456 krát)

pidiclovek

• Návštěvník
Zdravím,

jak titulek říká, hledám nějaké komplexní řešení pro instalaci a údržbu dualbootu win7 s Linuxem (bude to RHEL, ale na této úrovni uvažování by na tom nemělo záležet. ) Moje situace je tedy následující:

Mám zhruba osm takřka totožných worstationů, co se týče disků, jsou ve všech právě tři. Na primárním  disku jsou již na všech zavedeny win7, na druhý disk chci dát RHEL – na některých kompech už to testuju, ale chtěl bych znát zkušennosti s následujícím:

Mám takovou představu, že vytvořím jeden “vzorový” komp a pak vytvořím z disku s Linuxem image a tu naperu na zbylé kompy tak, abych nemusel každý konfigurovat znova. Pomocí image bych taky rád zálohoval.

Má někdo s podobným systémem zkušennosti? Jaký byste mi doporučili postup, respektive kam například zavést zavaděč od linuxu, jaký soft je nejvhodnější pro klonování systému a podobně...
(software na klonování už jsem projížděl i něco zkoušel, ale chtěl bych znát názor a zkušennosti těch, kdo něco takovéhleho řešili jako celek...)

Díky,
s pozdravem Pidiclovek :)

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: Komplexní řešení dualbootu a klonování na další workstationy
« Odpověď #1 kdy: 25 Června 2010, 13:11:27 »
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/sda of=/dev/sdbŘešili jsme takhle osm PC ve škole, v pohodě...

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 25 Června 2010, 15:07:39 »
Já si rači pustím gparted... :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #3 kdy: 25 Června 2010, 16:23:21 »
Clonezilla to vie aj pekne po sieti  ;D
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

pidiclovek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Června 2010, 11:07:16 »
Díky za názory, dd rozhodně patří mezi moje favority, obvzlášť když jsem teď vyřešil uspořádání disků vzhledem k bootovací partišně a grubu tak, aby keď odeberu jakýkoliv disk z kompu, ostatní systémy byly stále schopné naběhnout :)

CloneZilla rozhodně patří mezi moje oblíbený programy, má to však jeden háček, zjisil jsem, že takřka žádná linuxová distribuce či nástroje jako CloneZilla nejsou schopny nabootovat v grafickym rozhraní, některé naštěstí jedou alespoň v textovém, což už se po instalaci dá vyřešit nainstalováním driverů... Nicméně při bootu nepomohl ani vesa driver, xserver prostě nenajede :( Takže NVidia FX Quadro 3800, bacha na ní.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 28 Června 2010, 11:22:33 »
Ano, přes dd jsem klonoval 15 počítačů, úplně v pohodě. Vezmi si nějaký externí disk, liveCD a zadej takovéto příkazy
Kód: [Vybrat]
sudo mkdir /media/externi
sudo mount /dev/sdb1 /media/externi
sudo dd if=/dev/sda of=/media/externi/bitova_kopie_disku.disk bs=4096
obdobně obraz nahraješ do jiného počítače, jenom prohodíš IF a OF v dd.

sda = vnitrni disk
sdb = externi

Označení disků si samozřejmě změn podle sebe...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.