Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Diskové pole, ZFS, iSCSI, OpenSolaris, Nexenta  (Přečteno 2889 krát)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Diskové pole, ZFS, iSCSI, OpenSolaris, Nexenta
« kdy: 30 Června 2010, 01:38:31 »
Potřebuji postavit diskové pole. O FreeNAS jsem vůbec neuvažoval, Openfiler mne zklamal - problematická podpora iSCSI se nechá ještě zkousnout, synchronizace s druhým přes DRBD se nakonec nechá uchodit, i když už je to trochu znásilňování této appliance přes cli, ale ztrátu konfigurace disků po výpadku napájení kdy nastala situace že "nejde vytvořit protože není kde" a zároveň "nejde konfigurovat protože není co" a tento stav se nezměnil ani po nahrání konfigurace ze zálohy jsem už nevydýchal.

Zaujal mne filesystém ZFS, se kterým jsem si hrál už dříve. Zpool si dokáže importovat z disků i po čisté instalaci. Přes FUSE to ale není výkonově to pravé ořechové. Nativně jej umí OpenSolaris nebo BSD. OpenSolaris 2010.xx je asi v nedohlednu (původně byl plánovaný už 2010.03 a stále nic oficiálního). Verze ZFS z 2009 (build 111b) ještě nemá podporu triple parity ani Comstar implementace iSCSI. (ZFS ver 3 ~ 14)
Takže zkusím OpenSolaris dev build 134 a pokud budu mít čas tak si zkusím i zajímavý projekt Nexenta, což je jak jsem pochopil "nativní ZFS s debianním rozhraním"

Zkoušel někdo? Odkazy třeba zde: http://www.genunix.org/
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.