Zdravím,
chtěl jsem si rozchodit sdílení souborů mezi několika PC (1 server s daty + 3 stalí klienti + několik "cestovatelů" většinou s Windows) a narazil jsem na několik problémů se kterými bych se chtěl podělit a taky pomoct:
1. Samba:
Ikdyž je to původem nelinuxové řešení, tak naklikat sdílení byla otázka pár minut i s instalací samby. Po nastavení sdílení a minutě klikání na refresh na klientovi jsem se na server dostal. Zavládla radost, do té doby, než jsem vlezl do adresáře, kde mám softlinky na jiné adresáře. Prázdno. Nejdřív jsem myslel, že jsem něco blbě nastavil, ale po vytvoření pokusného adresáře jsem zjistil, že mám všechno dobře. Prostě Samba zobrazí fyzické adresáře, ale softlinky na jiné adresáře nikoliv :-(
Nejsou náhodou i softlinky řešeny transparentně na úrovní fs? Takže jakákoliv aplikace (tedy i Samba) by jimi měla procházet stejně jako fyzickými?
2. FTP:
Jako FTP server jsem nainstaloval proftpd i s klikátkem gadmin-proftpd. Po nějaké době laborování v tom klikátku (koho by napadlo, že tlačítko Activate je jenom na okrasu a musí se ručně zadat sudo /etc/init.d/proftpd start) jsem FTP server rozchodil. Na klientovi jsem se v Nautilu připojil vlezl do složky s linkama a bingo, jsou tu. Zase jsem se ale radoval předčasně, protože nešli otevřít. Nautilus, místo toho aby řekl FTP že chce vlést do toho linku na adresář, se pokoušel najít cíl toho linku u sebe. Takže zase nic :-(
3. NFS:
K tomu jsem zatím nedošel, ale doufám, že ty linky tu budou fungovat vzhledem k tomu, že budu muset vytvořit na serveru všechny uživatele a sesynchronizovat jejich UID se serverem.
Otázka:
Jde nějak Samba nebo proftpd (ideálně obojí) dokopat k tomu aby "normálně" pracovali se softlinky (adresáře i soubory)? Pokud pojede v pohodě NFS tak to můžu používat na svých PC, ale problém je že se u mne občas vyskytne někdo s Windows notebookem, kde NFS odpadá. A i s Linuxovou návštěvou by byl problém, bo bych musel vytvořit na serveru uživatele, nehledě na to, že může kolidovat návštěvníkovo UID s mojím.
Dík předem za odpověd.