Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s Instalací Na HDD s Woknama  (Přečteno 1719 krát)

Ramses

• Návštěvník
Problem s Instalací Na HDD s Woknama
« kdy: 26 Listopadu 2006, 11:34:09 »
Mam takovy problem mam 160GB HDD a je rozdelen na 10GB kde jsou Wokna, pak na 118GB kde jsou moje veci a pak na 25GB kde bych chtel mit Ubuntu ale opravdu netusim jak to na nej dat! Prosel jsme cele forum i web a nikde jsme nenasel to jak dat aby si Ubuntu vsimal jen a pouze Toho posledniho Disku a nedaval nebo nenabizel formatovani i tech ostatnich! mohl by mi sme dat nekdo nejaky srozumitelny navod co vybrat pri instalaci a jak to dat tak aby byl jen a pouze na poslednim disku a ostatnich si nevsimal? Protoze kdyz dam rucne tak se automaticky dava neco i na moje dva disky kde jsou wokna a moje veci! muze mi nekdo pls pomoct! diky moc predem!

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2006, 12:03:19 »
Řešilo se to zde (a nejen zde) asi tak miliónkrát, ale tak ještě jednou.
1. Vložíte cd (dvd) ubuntu do mechaniky.
2. Po restartu (ujistěte se, že máte v biosu povolené a na prvním místě dané bootování z cd/dvd)
3. V nabídce zvolte "Start or install ubuntu", spustí se vám livecd verze ubuntu (můžete si zde bez instalace vyzkoušet práci s linuxem).
4. Na ploše je ikona "Install".
5. Po vyplnění zákl. údajů (jazyk, jméno, čas. pásmo...) se dostanete ke zvolení kam se má systém nainstalovat (krok 5/6).
6. Zvolte ruční nastavení.
7. Ten oddíl pro linux rozdělte na dvě části, jednu část (minimálně 256kb, doporučeno dvojnásobek RAM) naformátujte jako "linux swap" (odkládací oddíl) a druhou část naformátujte na "ext3"
8. Podvrďte, systém vám ukáže přehled diskových oddílů, vy zvolíte co se má zformátovat a co ne a kam se má systém naistalovat.

Ramses

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2006, 13:18:05 »
No uz to mam nainstalovane ale nebylo to tak jendoduchy neslo mi vubec vytvorit swap a ted muism stahnout ovladace na grafiku kvuli rozliseni atd!! Jiank vi mze to tady bylo asi tisickrat ale nikde to nebylo popsany takhle dobre a presne rpo me! diky moc!!

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2006, 13:22:26 »
Pokud se chystáte na nastavování systému, tak jsou velmi užitečné tyto odkazy:
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=4153 (pokud používáte ubuntu 6.10 - Edgy Eft)
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=3129 (pokud použíáte ubuntu 6.06 - Dapper Drake)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.