Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Hardwarová náročnost u linuxu  (Přečteno 1530 krát)

hdraf

• Návštěvník
Hardwarová náročnost u linuxu
« kdy: 29 Července 2010, 13:10:34 »
Ahojte,

používám Ubuntu 10.04 jen pár týdnu, ale mám nepříjemný pocit, že náročnost pro tento systém je potřeba o "dost" větší než pro Windows 7.

Mám dvoujádrový procesor AMD 4850, pamět 2 GB, HDD cca 2TB, integrovaná grafika HD3200 (nehraju hry).

Jaké máte zkušenosti?

mosqa

• Stálý člen
  • **
Re: Hardwarová náročnost u linuxu
« Odpověď #1 kdy: 29 Července 2010, 13:34:27 »
skus konkretnejsie popisat v com vidis problem, ja mam skor opacnu skusenost na cca rovnakom hw [vid sig]..jediny problem je spotreba ram u firefoxu/chrome po par dnoch, ale nato staci semtam restartovat tieto aplikacie [alebo zavriet karty s najvyssou spotrebou/restart flashu]

btw cca 2mesiace dozadu tu niekto robil aj celkom rozsiahle porovnanie v roznych benchmarkoch ubu vs. 7 ak by ta zaujimali fakty..pre niekoho mozno nic nehovoriace a v praxi nepouzitelne, ale aspon su tam dake cisdla a takych testov nieje vela, skus si to tu na fore pohladat..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

hdraf

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 29 Července 2010, 13:55:30 »
skus konkretnejsie popisat v com vidis problem, ja mam skor opacnu skusenost na cca rovnakom hw [vid sig]..jediny problem je spotreba ram u firefoxu/chrome po par dnoch, ale nato staci semtam restartovat tieto aplikacie [alebo zavriet karty s najvyssou spotrebou/restart flashu]

btw cca 2mesiace dozadu tu niekto robil aj celkom rozsiahle porovnanie v roznych benchmarkoch ubu vs. 7 ak by ta zaujimali fakty..pre niekoho mozno nic nehovoriace a v praxi nepouzitelne, ale aspon su tam dake cisdla a takych testov nieje vela, skus si to tu na fore pohladat..

Tak můžu říci, že má sestava je až na druhý HDD (+1.5T) na vlast stejná! Pokud otevřu ve firefoxu více panelů, tak prohlížení občas zamrzne! Nejde posouvat nahoru/dolů.
Navíc u spuštěných videí (opět ve firefoxu) se video občas seká a jsou vidět pruhy (napč. stream.cz).
Teď jsi nejsem 100% jistý, jestli je problém i Chrome, ale vyzkouším.

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 29 Července 2010, 15:52:58 »
a pouzivas neslobodne ovladace od amd na grafiku? ja mam teraz 10.6 na debian testing a zo stream cz mi to ide normalne aj po prepnuti na hq a vo fullcreene, viem ze so slobodnymi ovladacmi bol problem aj stym scrollovanim v fx, takze problem bude asi tu..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

hdraf

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 29 Července 2010, 17:02:45 »
Pokud se podívám do Ovladače hardwaru, takj e tam zelené kolečko u Uzavřeného grafického ovladače a vespod mám zelené kolečko, že je povolen a aktuálně používán. Uprostřed je nějaký text o nesvobodném ovladačí, ale co s tím nevím.
Asi před týdnem jsem zkusil aktualizovat Ati Catalyst na 10.6. a dopadlo to tak, že se sekalo všechno co se dalo. Tak jsem znovu přeinstaloval na čistý systém.

hdraf

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 29 Července 2010, 18:20:59 »
a pouzivas neslobodne ovladace od amd na grafiku? ja mam teraz 10.6 na debian testing a zo stream cz mi to ide normalne aj po prepnuti na hq a vo fullcreene, viem ze so slobodnymi ovladacmi bol problem aj stym scrollovanim v fx, takze problem bude asi tu..

Změnil jsem ovladač a vše šlape lépe!

Díky

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 29 Července 2010, 18:28:01 »
otestuj si funkcnost 3d akceleracie > http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20%28fglrx%29#Test_funk.2BAQ0-nosti_3D_akcelerace a daj aj vystup z fgl_glxgears - u mnas to teraz dava cca 430fps
ak to bude problemove tak skus dat ovladace rucne podla metody 2 na tej wiki

mozes tiez pozret ktore procesy ti najviac vytazuju cpu, napr. programom htop, neviem co vsetko ubuntu spusta pri starte, ale urcite vsetko ztoho nepotrebujes

//tak potom ok, nic netreba..ajked skusit ajtak mozes^ :)

//bohusi to si boss ze si to fgl_glxgears vobec rozbehal na nvidii :)
« Poslední změna: 29 Července 2010, 18:46:23 od mosqa »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 29 Července 2010, 18:43:16 »
na integrovany grafarne muzes mit klidne tech 450fps, ja na svoji nvidii 9600GT mam cca 100 000 fps :)
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.