Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Subjektivní rozdíl operačních systémů Microsoft vůči distrům Linuxu  (Přečteno 3529 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Tak jsem si dnes uvědomil můj subjektivní pohled na o.s. od MS vůči distrům Linuxu:
- Když mi MS produkt nejde, tak zuřím, že na profíky a za ty prachy (zisky), by to mohlo šlapat OK. >:(
- Když mi chcípá distro Linuxu (postupně jsem prošel Redhat, Mandrake, Ubuntu), tak po diskusi s "amigos" mám velké uspokojení, že jsem zadara získané distro Linuxu rozchodil. ::)
« Poslední změna: 29 Července 2010, 15:02:38 od Anna Taliánová »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Re: Rozdíl subjektivní k o.s. od MS vůči distrům Linuxu
« Odpověď #1 kdy: 01 Července 2010, 14:38:25 »
Tak to zkrátka chodí. Linux je daleko více o lidech a kamarádech. A to je myslím dobře ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

donny

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 07 Července 2010, 07:31:55 »
Když něco nejde na Windows, nadávám, protože většinou nevím, proč to nejde, u Linuxu se obvykle příčina problémů dá odhalit. Na druhou stranu, předevčírem jsem instaloval kamarádovi Mint, a když jsem chtěl použít OEM instalaci, tak mi po nabootování vyskočilo, že program encountered an unrecoverable error (bez bližšího popisu), a že nabootuje LiveCD, kde si můžu problém vyřešit (i když jsem nepřišel na to, jak - nebojevil jsem žádný použitelný log). Naštěstí LiveDVD bylo v pohodě, ale stejně jsem se u toho zdržel šílenou dobu a nadával jsem jako na Windows.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 27 Července 2010, 23:31:11 »
Doplňuji ke dni 27. července 2010.
Spravuji kompy asi 30ti uživatelům MS-Windows XX. XX tam píši důvodně.
Zjistil jsem, že při přechodu ve firmě (postupná obměna nákupem nového HW s OEM) z XP na Vista či 7, tak pro normálního uživatele je to stejná hrůza, jako přechod na jiný operační systém (Apple, distro-Linux ...)  :D
Řvou, že na nové kompy chtějí zpět XP. ;D
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 02 Srpna 2010, 09:13:24 »
Doplňuji ke dni 27. července 2010.
Spravuji kompy asi 30ti uživatelům MS-Windows XX. XX tam píši důvodně.
Zjistil jsem, že při přechodu ve firmě (postupná obměna nákupem nového HW s OEM) z XP na Vista či 7, tak pro normálního uživatele je to stejná hrůza, jako přechod na jiný operační systém (Apple, distro-Linux ...)  :D
Řvou, že na nové kompy chtějí zpět XP. ;D

Tomu se celkem nedivím ..Win 7 hodně lidí chválí, hodně lidí na ně nadává ..mně např v sedmičkách nefunguje tiskárna, ovladače jsem našel jen jako "add-modul", s čímž jsem si teda dost dobře neporadil. Klasické ovladače ani na stránkách výrobců prostě nejsou. Na XP vše ok. Když widle, tak XP, ale beztak to mám jen jako pozadí pro hry.

Linux, no...když jsem před dvěma lety rozjel mou tehda ještě pořádně nepodporovanou ATInu, kdy jsem musel anglicky přelouskat čtyři A4-ky, abych rozchodil blbou 3D akceleraci, na kterou jsem se tolik těšil, tak jsem byl šťastný jak nikdy...přitom na WIN je to samozřejmost (pochopitelně díky ovladačům, které jsou na win vydávány).

Současnost: Bez linuxu ani ránu :)

Subjektivní názor je ten, že linuxové aplikace pod linuxem běží stabilněji, než win aplikace pod windows. Např teď, blbý qip, nechápu, proč jednou se mi ikonka v Tray zobrazí, jindy ne..a když se nezobrazí, nevím jak ji tam bez restartu nahodit. Dále záseky klávesnice (na jiných dvou kompech - kámošovém a pracovním), dále nainstaluju program a zjistím, že nejde spustit bez nějaké další aplikace, která ji chybí (v lnuxu nainstaluju a funguje).

Je to o tom, kdo má jaké štěstí na železo...já se asi osobně ještě nesetkal s kompem, který bych pod linuxem (konkrétně Ubuntu) nezprovoznil. A pokud mi po instalaci běží veškerý hardware, tak pak už je to jen otázka přizpůsobení k obrazu svému, což ve widlích díky omezeným možnostem nejde. Mám za to, že pokud je člověk soudný, i Bill Gates musí uznat, že linux je prostě o nějaký ten level výš.

Win si udělal jméno, má obrovskou podporu, je nejrozšířenějším systémem na světě, ale to neznamená, že je taky nejlepší
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Rover623

Když u PS2 konektorů zapojím klávesnici a myš obráceně,tak si to Linux nějak přehodí,u kamaráda se mi to tak povedlo a zjistil jsem to až za půl roku kdy jsem potřeboval vlézt do BIOSu a ono to nešlo.Navíc když si koupil tiskárnu,tak ji jen připojil a zapnul,za chvilku se mu objevilo,že zařízení je připraveno k tisku,od té doby se hrozně diví proč ten systém není rozšířený

gumka

• Aktivní člen
  • *
celé to začína priamo v materských školách a pokračuje na základných aj stredných  :-\ človeku je smutno keď počúva -násť ročných v debatách o office.tam je to automaticky word(excel); o počítači nepovedia iné len windows. Učitelia na základných a stredných školách nepoznajú iné než teror z Redmontu. Osveta-to je to čo chýba. A v prvom rade u kantorov!
OT:takto som mame nainštalil ubuntu! premenoval a pomenil ikony pre open office, cez wine nahodil Pohodu, zmenil vzhľad na WXP a mama pol roka spokojne robila svoje účtovníctvo v domnení že má windows. keď sa to "prevalilo" (uznajte mama má 67 rokov) som myslel že ma zabije :D

Dandim

• Aktivní člen
  • *
Teď jsem také přeinstaloval systém kámošovi. Měl tam zhroucené XP (asi 3 roky nepřeinstalované). No hrůza. Navíc měl U:fon internet (hrůza na druhou) a tiskárnu HP PSC 1200. Tak jsem trošku s obavami nainstaloval Ubuntu (s obavami s tím, že nějaký HW nepojede, hlavně jsem se bál toho U:fon modemu). Navrhnul jsem mu Ubuntu.
Jeho sestava (vzpomínám zpětně): AMD Athlon XP 2500 (1,8 GHz), deska VIA, 256 MB RAM, ATA disk.
Rozdíly (změřené ve windows pomocí HD Tune a v Ubu Diskový nástroj) (Před reinstallem jsem přidal 1GB RAM):
                             XP  32 bit  256 MB RAM          Ubuntu 32 bit  1256 MB RAM
Zapnutí:                     2:30 s                                    0:50 s
Vypnutí:                     0:50 s                                    0:10 s
Příst. doba HDD:          28 ms                                   15,7 ms
Prům. rychlost čtení:    27 MB/s                                 46 MB/s

Já vím že je rozdíl v 1 GB RAM, ale výsledky zajímavé, že?
Navíc co je asi důležitější. Ten modem běží bez dodatečných driverů a tiskárna taky. Takže mu vše funguje bezvadně, rychle, jednodušeji a bezpečněji.
Ufff... Já vím výlev srdíčka  ;D

Kaddur ibn Sadin

• Host
Nechápu proč všichni kopete do Windows, mě makaj bez problémů jenom to chce trochu údržby deně aktualizovat antivir, antispam, antitrojan a dalších osum antiněco, obden defragmentace, když něco nefunguje pomůže restart --- restart--- restart..., když ani to ne tak přeinstalovat systém max 3x za kvartál, když to porovnám třeba s Debianem tak po reinstalu Debianu se nekonal nárust výkonu naopak u Windows jakákoli verze nárůst značný.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Já vím že je rozdíl v 1 GB RAM, ale výsledky zajímavé, že?
Těch přidaných 1GB v tomto případě udělá opravdu hodně. Kdysi se mi rozšířením paměti z 256 na 512MB start boot XPček cirka o polovinu. A hlavně je tu 8 let mezi vydáními srovnávaných systémů. Srovnání Ubuntu 10.04 s Win7 je daleko relevantnější.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Kaddur ibn Sadin

• Host
Citace
Srovnání Ubuntu 10.04 s Win7 je daleko relevantnější.
Na A 2500+ prohra Win7 na plný čáře, vyskoušeno.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Citace
Srovnání Ubuntu 10.04 s Win7 je daleko relevantnější.
Na A 2500+ prohra Win7 na plný čáře, vyskoušeno.
Asi máš něco špatně - u mě je to WIN7 vs. Ubuntu 10.04 prakticky plichta.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Kaddur ibn Sadin

• Host
pouze subjektivní pocit milivteřinky jsem neměřil

Dandim

• Aktivní člen
  • *
JJ samozřejmě nemůžu srovnávat XP a Ubu 10.04 a říkat, že XP jsou na h****. Ale chtěl reinstall XP (install XP by byla záležitost minimálně na 3 hodiny  ;D) a řekl jsem mu o Ubu a zkusil jsem mu to tam dát. Teď je rád a vychvaluje si to (není moc v PC znalý a nechápe proč to nepotřebuje antivirus  ;D). Spíš jde o ten komfort (i u win 7 bych musel shánět samé drivery a antiviry, aktualizace a bůh ví co ještě). Ubu jsem měl do hodiny nainstalované, aktualizované a doplněné žádáným softwarem a vše jelo bez dodatečných driverů! Prostě luxus. Navíc jsem ho trošku odvedl od stereotypu ala XP.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.