Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Multiping [vyřešeno]  (Přečteno 3833 krát)

RNA

• Stálý člen
  • **
Multiping [vyřešeno]
« kdy: 05 Srpna 2010, 15:25:27 »
Nevíte, jestli existuje pro Linux (konkrétně Xubuntu) nějaký program, který by odpovídal wokennímu Multiping nebo Pinger?  Potřebuji, aby to umělo:
1. sledovat několik IP adres pingáním v nastavitelném intervalu
2. zapisovat log,
Kdyby to mělo ještě nějakou funkci alarmu, vůbec bych se nezlobil

Našel jsem pouze multiping 0.2 napsaný v Javě, ale ten nic z uvedeného neumí.  
« Poslední změna: 10 Srpna 2010, 09:03:11 od RNA »

ulo

• Aktivní člen
  • *
    • Linux Mint Czech
Re: Multiping
« Odpověď #1 kdy: 05 Srpna 2010, 15:43:10 »
Já na rychlou diagnostiku používám nástroj nmap (primárně je jen pro konzoli, ale má i grafickou nadstavbu), ale nejsem si jist, že by tam šlo nastavit interval pingu (více v man nmap :-) ).
Nicméně velmi sofistikovaný monitorovací nástroj je Nagios (info na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nagios), ale nevím na jak velkou síť to potřebuješ (asi je to zbytečný "moloch" na malou domácí síť). Výhodou u něj je, že se tam můžou psát i případně skripty přesně podle potřeb dohledu sítě.
PC-doma:  LinuxMint 13 KDE - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 13 KDE - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 15 KDE - Acer TravelMate 3002

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2010, 21:11:28 »
Uf....
sice značná část z uvedeného je irelevalentní, nicméně i tak, než jsem se tím prokousal   :'(
Asi to, co jsem chtěl se jmenuje smokeping.
Nainstaloval jsem, pak jsem půl hodiny čučel na  man smokeping_config a zjistil jsem, že to vlastně vůbec nepotřebuji. Vlastně ani Ubuntu a ani ten počítač  :'(  :'(  :'(  :'(

Nemáte někdo někdo nejakou vzorovou konfiguraci? Z toho manuálu to neudělám. Nebo možná udělám, ale tolik času do důchodu nemám.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 09 Srpna 2010, 14:55:02 »
Ale jo, programy fping a oping jsou hezké, milé a přítulné, ale já potřebuji něco, co by běželo na serveru v pozadí a čas od času pinglo na asi 3 vzdálené počítače. Pokud by některý ten stroj natáhl brka (čsp. chcíplo by spojení na ten počítač), tak aby mě ten program na to nějak upozornil, nejlépe mailem, z toho si už já vyčaruji SMSku.
Těmto požadavkům odpovídá ten smokeping - alespoň podle popisu, ale má šílenou konfiguraci. No nic, až bude čas, tak se tím nějak prokoušu.

BTW. Ujišťuji Vás, že jsem dva dny gůglil, než jsem se s témto obrátil na fórum (které jsem také nejprve pohledal na výskyt výrazů multiping a podobně).

jmp

• Host
Re: Multiping [pravděpodobně vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 09 Srpna 2010, 17:17:42 »
z manualove stranky fping:
Examples

The following perl script will check a list of hosts and send mail if any are unreachable. It uses the open2 function which allows a program to be opened for reading and writing. fping does not start pinging the list of systems until it reads EOF, which it gets after INPUT is closed. Sure the open2 usage is not needed in this example, but it's a good open2 example none the less.

#!/usr/local/bin/perl
require 'open2.pl';

$MAILTO = "root";

$pid = &open2("OUTPUT","INPUT","/usr/local/bin/fping -u");

@check=("slapshot","foo","foobar");

foreach(@check) {  print INPUT "$_\n"; }
close(INPUT);
@output=<OUTPUT>;

if ($#output != -1) {
 chop($date='date');
 open(MAIL,"|mail -s 'unreachable systems' $MAILTO");
 print MAIL "\nThe following systems are unreachable as of: $date\n\n";
 print MAIL @output;
 close MAIL;
}

Another good example is when you want to perform an action only on hosts
that are currently reachable.

#!/usr/local/bin/perl

$hosts_to_backup = 'cat /etc/hosts.backup | fping -a';

foreach $host (split(/\n/,$hosts_to_backup)) {
  # do it
}

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 09 Srpna 2010, 23:09:13 »
Tak to je hezké, no je to tím, že jsem si z man fping přečetl první půlku.
Už první odstavec naznačuje, že fping je jenom tak trochu vylepšený ping, což mě před dalším studiem poněkud demotivovalo.

Ovšem perl vůbec neznám, takže i když jsem opravil chybu v
$pid = &open2("OUTPUT","INPUT","/usr/local/bin/fping -u");
správně má být
$pid = &open2("OUTPUT","INPUT","/usr/bin/fping -u");
tak ale nevím, co to je
@check=("slapshot","foo","foobar");
a na tomto řádku mi to zahlásí chybu a skončí.
Jestli jste perlista, tak bych Vás tím to poprosil o objasnění.

jmp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 10 Srpna 2010, 07:54:43 »
ja myslel spis to, ze je fping urceny pro praci ve skriptu (narozdil od ping), takze si muzete udelat skript a ten spoustet cronem napr. kazdych 15 min.

zkuste si
Kód: [Vybrat]
fping -u IP1 IP2 IP3 > nejede.txt a jednu z IP si dejte neexistujici stroj (aby nebyla odezva) a pak se podivejte do toho nejede.txt ...

tohle je taky z manualu fpingu:
Unlike ping, fping is meant to be used in scripts, so its output is designed to be easy to parse.

RNA

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 10 Srpna 2010, 09:00:32 »
Ale jo, to jsem četl, nicméně není to tak triviální. Když například budu vzorkovat po 5 minutách a jeden server vypadne, tak mi to každých 5 minut pošle mail...  :-\
Musely by se ty nekomunikativní adresy někde pamatovat a porovnávat...
Asi si na to napíšu program. Sice jsem v Linuxu nic nepsal, ale snad to bude podobné jako ve FreeBSD.
Dík za všechny rady a trpělivost..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.