Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: začátečník si neví rady s kodeky a stahováním videa z youtube  (Přečteno 2588 krát)

ivo.valek

• Návštěvník
Přátelé, jak naučím Firefox stahovat videa třeba z YouTube?
Jak nainstalovat Adobe reader? A je to vůbec nutné?

Co Java enviroment? já se nevyznám ani, jestli Javu mám nebo ne...
« Poslední změna: 21 Srpna 2010, 07:58:43 od Tomáš Břinčil as snouman.net »

Pavel Půlpán

Re: začátečník
« Odpověď #1 kdy: 20 Srpna 2010, 13:29:27 »
Vítej mezi námi. Prvně doporučuji pročíst si naší wiki, neboť ti dá odpověď na většinu začátečnických otázek.
Nalezneš jí na adrese: http://wiki.ubuntu.cz/

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 20 Srpna 2010, 13:30:24 »
http://wiki.ubuntu.cz/Stahov%C3%A1n%C3%AD%20z%20YouTube

O Jave a dalsich uzitecnych vecech se taky doctes na wiki.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

ivo.valek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Srpna 2010, 13:36:00 »
Díky, ale třeba teď jsem si chtěl přehrát mpg soubor a po výzvě jsem začal stahovat kodeky. A nakonec mám hlášku - E: dpkg byl přerušen, pro vyřešení problému musíte ručně spustit 'sudo dpkg --configure -a' (např. z terminálu)
E: _cache->open() failed, please report.

Proboha co to je??? To než se vše v Linuxu naučím, tak zblbnu...od rána, kdy jsem Ubuntu nainstaloval, už jenom eviduju problémy...

Pavel Půlpán

« Odpověď #4 kdy: 20 Srpna 2010, 13:38:46 »
A zkoušel jsi ten příkaz spustit? Vypsalo to něco? Nejedná se o nic extra závažného, pouze se přerušil proces instalace kodeků a balíčkovací systém zůstal v nekonzistentním stavu.

PS: Je nutné si uvědomit že Linux není Windows a v mnoha ohledech funguje a chová se jinak. Zkušenosti s řešením problémů jsou potřeba u obou systémů. ;)

ivo.valek

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Srpna 2010, 13:47:04 »
No po téhle hlášce už mi jen nabídl akceptování nezdaru...asi zkusím VLC ne? Hoši a co to stahování vedoklipů z Youtube? Umí to liška? Jak ji to naučím? Díky za trpělivost...
BTW-mám knížku a DVD Mandriva 2009? Je to lepší?

petertomasy

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 20 Srpna 2010, 14:00:06 »
Citace
Proboha co to je??? To než se vše v Linuxu naučím, tak zblbnu...od rána, kdy jsem Ubuntu nainstaloval, už jenom eviduju problémy...
Ale, ale, klídek...  Za prvé , GNU/Linux nie je Windows. To nie je len klikať a klikať, ale aj rozmýšlať , čo robíš. Musíš sa s ním trošku aj zoznámiť, od rána je to bohovsky malá doba. Ale hlavne neplač nad rozliatym mliekom a zapracuj na sebe, strejda google je vždy pripravený.

aloisam

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Srpna 2010, 14:16:58 »
No po téhle hlášce už mi jen nabídl akceptování nezdaru...asi zkusím VLC ne?

ne, nejdřív udělej to, co ti radí. Jdi do:
Aplikace→Příslušenství→Terminál
a tam spusť ten příkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg --configure -a
pak si doinstaluj ty kodeky vlc, nebo co libo..

Hoši a co to stahování vedoklipů z Youtube? Umí to liška? Jak ji to naučím?

místo psaní, bys měl víc číst, na tu wiki jsi se koukám vykašlal..
videa z youtube jsou v adresáři /tmp

Jak nainstalovat Adobe reader? A je to vůbec nutné?

klikni na nějaký pdf a uvidíš že není..

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 20 Srpna 2010, 14:47:54 »
šmudlo, kdybys místo psaní hledal tak už to máš, viz. https://addons.mozilla.org/cs/firefox/search/?q=youtube+download&cat=all&lver=any&pid=1&sort=&pp=20&lup=&advanced=

do jednoho ntb. jsem myslím dával ten Video DownloadHelper a uživatel byl spokojen

PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

ivo.valek

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 20 Srpna 2010, 21:32:47 »
Nakonec jsem si pomohl sám, stáhl jsem downloadhelpher a už to stahování funguje, ale i tak díky za Vaše rady! Pánové, mně je 45 a dosud jsem znal jen "okna" a trávit hodiny hledáním všeho možného na fórech a wiki mě trochu odrazuje...moje chyba, to je jasné! Teď zkusím ty kodeky, protože ani video editor není ochotný nic importovat a tuším, že to souvisí s těmi kodeky...

ivo.valek

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 20 Srpna 2010, 21:46:15 »
Přátelé, já ani neumím odpovědět na Vaše konkrétní rady. nicméně- rada, abych v terminálu spustil to sudo dpkg --configure -a vůbec nezabrala - po vypsání tohoto příkazu mi vyjely instrukce pro ostatní příkazy, např. sudo dpkg --help apod., ale co já s tím? Takže pokud se tu najde ještě někdo trpělivej - potřebuju kodeky, abych si mohl pustit jakákoliv videa nebo je editovat. Díky!

Rover623

« Odpověď #11 kdy: 20 Srpna 2010, 21:53:21 »
Ve správci balíků Synaptik si najděte balík ubuntu-restricted-extras a nainstalujte ho,tím by to mělo být vyřešeno

gumka

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 20 Srpna 2010, 23:24:28 »
alebo ešte trocha inak: pridaj zdroj medibuntu
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list; sudo apt-get -q update; sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring; sudo apt-get -q update

toto označ a skopíruj.otvor terminál, klik pravým a vložiť(paste), enter, vyžiada si heslo-zadaj a enter. otvor synaptic, vľavo dole klikni na "stav" a klik na aktualizovatelné

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #13 kdy: 21 Srpna 2010, 07:58:01 »
alebo ešte trocha inak: pridaj zdroj medibuntu
sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list; sudo apt-get -q update; sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring; sudo apt-get -q update

toto označ a skopíruj.otvor terminál, klik pravým a vložiť(paste), enter, vyžiada si heslo-zadaj a enter. otvor synaptic, vľavo dole klikni na "stav" a klik na aktualizovatelné
To snad ne! Napíše tady, že neví co je terminál a ty mu pošleš další dávku. ::)

Pro vyřešení vašeho problému: Horní lišta aplikace → Centrum softwaru pro Ubuntu → do hledacího políčka vpravo v okně zadejte "extras" → Hledejte v seznamu "Nesvobodné doplňky Ubuntu" mám je jako čtvrté v seznamu, klikněte nainstalovat, zadejte heslo a počkejte, než se potřebný balík stáhne a nainstaluje.

Pokud by Vás zajímalo proč je nutné instalovat nezbytné kodeky jako mp3 a flash až po instalaci, vězte, že to není výmysl Ubuntu, ale problém licencování softwaru, který to zněmožňuje.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: začátečník si neví rady s kodeky a stahováním videa z youtube
« Odpověď #14 kdy: 21 Srpna 2010, 11:04:52 »
Ještě si nainstalujte balík nonfree-codecs.

V lišce jak říkáte na video používám Flashgot. Na omezení zátěže z flashových reklam používám Flashblock.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ivo.valek

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 22 Srpna 2010, 18:12:37 »
Děkuju najmě Snoumenovi a mám další otázky, předem díky za odpovědi - proč si Ubuntu vůbec nevšiml zabudované TV karty (Philips/Creatix)? Jak to rozchodit? Zkusím sice pohledat ovladače  pro Linux k této kartě, ale jsem na tohle břídil a nevěřím, že uspěju...Visty si to přes media centrum
řídily samy...
Dále - i když jsem nainstaloval kodeky a můžu už volně přehrávat a v aplikaci Pitivi i editovat videa, orácě tohle Pitivi hlásí, že není schopen importovat videa od Microsoftu- wmv...Jak tomu odpomoci?

Díky!

Rover623

« Odpověď #16 kdy: 22 Srpna 2010, 21:01:36 »
Karta asi není podporována,ono vůbec podpora pro TV karty je v Linuxu bída,ale na vině jsou spíš výrobci,každý si hlídá specifikace svých TV karet jako by to bylo zlaté tele na ovladače pod něco jiného než Windows kašlou.PiTiVi neumí videa od MS,chce to Avidemux,instalace je snadná,přes Centrum softwaru

OPesekk

• Host
« Odpověď #17 kdy: 29 Srpna 2010, 20:02:13 »
Nejlepší je nakoupit si hardware který je podporován linuxem, ;) potom nebudete mít žádné problémy. Umě to byla grafická karta ati, samý problém. Prostě nedokážou udělat kvalitní ovladače a dnes vím že ati bych si nikdy nekoupil.
« Poslední změna: 29 Srpna 2010, 20:06:35 od OPesekk »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.