Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zapnutí Ubuntu bez pracovního prostředí [vyřešeno]  (Přečteno 2947 krát)

Tundra

• Návštěvník
Zapnutí Ubuntu bez pracovního prostředí [vyřešeno]
« kdy: 18 Září 2010, 16:16:37 »
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli je nějaká možnost jak zapnout Ubuntu bez spuštění pracovního prostředí. Čistě s textovou konzolou. Mám na mysli, jako když člověk stiskne ctrl+alt+f1. Tímhle způsobem ale prostředí stále běží (mám za to), jen není vidět. Taky jsem zkoušel po spuštění v grubu dát "recovery mode" a pak zvolit "pokračovat ve spuštění" - tímto způsobem se mi zapne pouze textová konzola, ale to se mi nezdá jako příliš vhodné řešení.
Mám v plánu tímto způsobem dosáhnout větší výdrže baterie u notebooku. Myslíte, že bude změna výdrž znatelná?
Děkuji za rady
« Poslední změna: 20 Září 2010, 15:55:04 od kiklhorn »

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
Re: Zapnutí Ubuntu bez pracovního prostředí
« Odpověď #1 kdy: 18 Září 2010, 18:15:51 »
Čo sa týka výdrže baterie neviem, ale spustenie bez GUI jke jednoduché:
1. Nainštaluj Boot up manager, viz zde.: http://wiki.ubuntu.cz/Zrychlení%20startu%20systému
2. Odober procesy gdm a gnome(gnome tam byť nemusí)
3. Reštartuj PC
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

Tundra

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Září 2010, 19:47:08 »
Děkuji za radu, ještě jsem nezkoušel. Tohle ale způsobí, že se mi nikdy nezapne GUI. Dá se to nějak udělat, abych si mohl vybrat v grubu? Mám ubuntu 10.04 s gurub2.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2010, 20:07:31 »
Nepomoze ti toto?
http://krisko.xf.cz/2010/06/Ako-na-GRUB2.html
Je to na konci casti zaoberajucej sa suborom 06_custom.
Kód: [Vybrat]
V GRUBE bude teraz na prvom mieste Windows 7, ktory sa zavadza z prvej particie. Na druhom mieste bude UBUNTU spustajuce sa z tretej paticie, ktore bootuje
do textoveho rezimu (parameter 'text' pri zavadzacich moznostiach)
-menuentry Windows a Ubuntu su v podstate skopirovane z existujucej konfiguracie GRUBU (/boot/grub/grub.cfg)
Osobne som to neskusal.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Tundra

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 19 Září 2010, 00:08:45 »
Tak jsem zkusil návod v odkazu, který jste sem poslal. Je to zvláštní, všechno co se tam psalo jsem vyzkoušel a funguje mi, jen to zapnutí v textovém režimu mi nefunguje. Ubuntu se spustí zcela normálně. Ale každopádně mě to navedlo na novou stopu, zkusím kolem toho něco najít (zatím jsem byl neúspěšný).

Tundra

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Září 2010, 01:03:45 »
Tak jsem na to přišel. Jak se dalo od počátku čekat, návod nefungoval protože jsem se jím nedokázal řídit. Špatně jsem to opsal.
Každopádně do textového režimu se ubuntu nastartuje, když se mu v grubu přidá parametr "text" (na konec řádku "linux" v bloku "menuentry").
Mám to teď udělané tak, že když si v grubu vybírám operační systém, mám tam i možnost ubuntu v textovém režimu.
Do grafického prostředí se přepnu pomocí příkazu sudo service gdm start a naopak grafiku vypnu příkazem sudo service gdm stop.
Takže všechno funguje krásně jak jsem chtěl.

Nyní mi nezbývá než zjistit, jak nastavit rozlišení a připojení k internetu....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.