Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: notebook - vytvoření zálohy HDD na DVD z Live-distra na USB-flash  (Přečteno 2464 krát)

regine

• Stálý člen
  • **
Je někde zveřejněn souvislý návod jak, případně znáte jak:

0)
- vytvořit na USB-flash bootovatelné distro Ubuntu

A)
- vytvořit obraz disku s "ukrytou oblastí" instalačního balíku na externí nosič (nejlépe DVD-RW)
- jak z obrazu disku na DVD obnovit HDD

B)
- vytvořit boot-DVD = boot-ovatelné Recovery DVD už nainstalovaného operačního systému (vlastně instalační DVD MS-Windows 7). A pak následně i s Grub2 + Ubuntu + MS-Windows 7

Z čeho vycházím:
V době laptopů výrobci dodávají kompy s nenainstalovaným operační systém a bez instalačních CD či DVD.
Předem si přiznejme, že drtivě jde o MS-Windows XXXX. Nesnadně dostaneme peníze zpět od MS (v praxi po velkém úsilí tak 500 Kč). Takže většina linuxáků si MS-produkt nechá (občas se fakt hodí ;) na nějaký pokus) při dnešních kapacitách disků a provede přerozdělení disku. Výsledkem je možnost dual-boot dvou systémů Ubuntu a MS-produktu.
Prodejci (mám i u značky osobně ověřeno, i když na svých www-stránkách uvádí, že dodají instalačku) nejsou schopni dodat náhradní legální soft (šitý často s podpůrnými programy na konkrétní provedení notebooku) na instalačním DVD v případě "uhynutí" HDD.

Takže proto bod A) nabootovat ihned poprvé z USB-flash distro Ubuntu a napálit obraz "panenského HDD" na DVD.

Bod B) bude využit po krocích k vytvoření bootovatelných DVD (rychlejší obnova než opětná obnova přes USB-flash). Například po prvotní instalaci a nastavení MS-Windows 7 a pak následně po instalaci Ubuntu.

V době MS-Windows jsem toto prováděl s výtečným Norton Ghost, které vše výše uvedené uměl, sic se spouštěl z diskety a záloha se vešla Ubuntu i s Windows na asi 2 a půl DVD v času něco kolem 40 minut. Obnova z boot-DVD asi 25 minut. Pod Windows 7 už není Norton Ghost funkční a Symantec ho dál jaksi nevyvíjí. A chybí mi disketová mechanika.

Závěr. Protože já IT-laik případný návod určitě využiji, měl by být návod krok po kroku zbaven odborných výrazů a odkazů.
« Poslední změna: 21 Září 2010, 18:29:56 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: notebook - vytvoření zálohy HDD na DVD z Live-distra na USB-flash
« Odpověď #1 kdy: 21 Září 2010, 22:00:10 »
0)
Live na flash - unetbootin
nebo Nainstalovat na flash - vložit flash a nainstalovat na ni klasickým zpúsobem stejně jako na disk
A) clonezilla
B) clonezilla
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.