Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sdílení Win7 a Ubuntu 10.10  (Přečteno 3091 krát)

mr3ska

• Návštěvník
Sdílení Win7 a Ubuntu 10.10
« kdy: 05 Února 2011, 14:28:37 »
Zdravím Vás,

Vím že se tu tahle věc už řešila. Nicméně vše co jsem přečetl zde na fóru i na wiki mi nepomohlo. Pochopil jsem že ke sdílení potřebuji Sambu, tu jsem nainstaloval. Jenže... Před její instalací jsem se do sítě Microsoft dostal a viděl počítače, jen to po mně stále chtělo heslo k těm PC a PC s Ubuntu jsem viděl z Windows taky a taky jsem se na něj nedostal. Teď jsem nainstaloval Sambu a už jednak nevidim z Win ten Ubuntí počítač a z Ubuntu když zkusim otevřít síť Microsoft, dostanu jen hlášku "nepodařilo se načíst sdílení....". Nevím už co s tím. Prosím o radu. Dodám, že mám Linux teprv chvíli. Systém je to skvělý. Zatím tedy řeším přenos dat mezi pracovními stanicemi přes dropbox kterej používám k práci.

Díky...

mr3ska

• Návštěvník
Re: Sdílení Win7 a Ubuntu 10.10
« Odpověď #1 kdy: 05 Února 2011, 18:29:49 »
Tak jsem ještě zjistil že pingnout počítače mezi sebou jde... Nicméně nejde z ubuntu otevřít pracovní skupina a z win nevidím pc s ubuntu vubec... Prosím, poraďte někdo... Už nevim co s tim ???

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2011, 01:13:21 »
Miesta->Pripojiť sa k serveru ale najskôr musíš mať na pevno nastavené IP adresy. Teda pokial si dobre pamätám. máš tam, že zdielanie windows a tam napíšeš ten PC. Ber to ako barličku pokial sa to nevyrieši.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

mr3ska

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Února 2011, 10:09:58 »
I tuhle možnost jsem zkoušel ale ani tak to nejde... Přitom ping mezi počítačema vzájemně funguje.

Tal jsem to zkusil ještě pomocí tohohle: http://www.roflos.org/temata/sdileni-v-linuxu-uvod-do-samby a stejně jsem se nikam nedostal.
I když mám vytvořeno sdílení, povoleny vyjímky ve Firewallu, stále se mi dostává odpovědi "neppodařilo se načíst seznam sdílení". ???
« Poslední změna: 06 Února 2011, 10:39:57 od mr3ska »

jAster_BA

• Závislák
« Poslední změna: 08 Února 2011, 11:21:49 od Pavel Hrnčíř »
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

mr3ska

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 06 Února 2011, 15:22:48 »
tak jsem to zkusil ale zkolaboval jsem jaksi hned na začátku. na Win7 Home Premium prostě neni volba "LOCAL SECURITY POLICY" takže nenastavim ani prd. Zkusil jsem ještě tohle: http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itpronetworking/thread/dfd79bc1-cf36-42b7-9911-346912f4def6 a ani s tim jsem nepochodil.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 06 Února 2011, 20:28:40 »
Ževraj túto možnosť Home Premium nemá.

mr3ska

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 06 Února 2011, 20:55:29 »
takže jsem zkrátka nahranej... jak já ty win nenávidim, to je furt něco...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 06 Února 2011, 21:15:55 »
Se sdílením, ač widle také moc nemusím, tak jsem neměl nikdy problém ..na jakékoliv zkoušení se sítí je NUTNÉ na nobou testovaných PC vypnout firewall...jak interní (widlácký), tak případný externí (Comodo, Eset, Symantec ...). Pokud oba PC budou naprosto přístupné, teprve bych zkoušel nějaké sdílení ..není možné, aby to nefungovalo. Že to po tobě chtělo heslo, to je ok, to znamená, že ty widle vidí a je vše v nejlepším pořádku - to je už "jen" otázka nastavení na straně widlí. Je to oproti XP trochu komplikované, ale přes pravé tlačítko > sdílení > se tam jde proklikat...musíš nastavit správná oprávnění "everyone" atd..

Na linuxech nemusíš dělat vůbec nic...opět bych se jen ujistil, že je FW na Ubuntu radši vyplý a z widlí hned vyzkoušel nějakého SSH klienta (např winSCP), nastavíš IP, přihlašovací údaje a musí fungovat..není třeba ani samba.

V Ubuntu, jak už radili výše, stačí Místa > Připojit se k serveru > Sdílení Windows > vyplnit jen první pole SERVER, kde bude IP počítače, na který se chceš spojit...pokud si to vyžádá heslo, je třeba provést nastavení na straně widlí, pokud ne, bude ještě někde krpa..

S vyplým FW, pokud se oba PC pingem vidí to fungovat musí ikdyby nechtělo :)
« Poslední změna: 06 Února 2011, 21:19:09 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

mr3ska

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 07 Února 2011, 13:10:10 »
dneska to zkusim večer ještě poladit a kdyžtak holt vyzkoušim to winSCP

mr3ska

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 08 Února 2011, 22:38:04 »
takže další detail k problému. Ani po spuštění z LiveCD mi nejde jakkoliv připojit síť. Vidim síť microsoft, když na ní kliknu tak jen NEPODARILO SE NACIST SEZNAM SDILENI" a z Win ten počítač v síti taky nevidim. Čím to sakra muže bejt že ani z "čistý" instalace to nejde?

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #11 kdy: 09 Února 2011, 08:22:58 »
Najeď do systému (nemusíš přes LIVE CD), najeď tam normálně a hoď sem výpisy z terminálu:

ifconfig
cat /etc/network/interfaces
cat /etc/resolv.conf

Pro jistotu ještě napiš, jakou bys měl mít přidělenou IP (pokud ti ji přiděluje DHCP), pokud si ji přiděluješ sám, napiš jakou..
« Poslední změna: 09 Února 2011, 08:24:53 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

mr3ska

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 09 Února 2011, 19:38:23 »
Tak, a mam to zprovozněný. Je to divný ale je to tak. Když jsem nainstaloval Sambu dřív než aktualizace s čerstvě k systémem tak už se mi to povedlo rozhejbat. Když jsem ale nainstalil sambu až po všech aktualizacích tak se to zřejmě s něčim pohádalo a nešlo to. Teď to jede jak víno. Děkuju za rady. Nakonec jsem ani to winSCP nepotřeboval. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.