Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s interním HDD SATAII v Ubuntu Lucid Lynx  (Přečteno 1924 krát)

jarew

• Návštěvník
Problém s interním HDD SATAII v Ubuntu Lucid Lynx
« kdy: 03 Října 2010, 00:46:10 »
Zdravím
Jsem naprostý začátečník co se linuxu týče a měl bych prosbu. Po nainstalování Ubuntu Lucid Lynx 10.4 x86 na primární HDD se mi nezobrazuje druhý datový disk Samsung 320GB SATAII. Tento disk je pouze jako datový- není na něm žádná instalace operačního systému (win, linux...).
Po spuštění programu na správu disku GParted se mi disk zobrazí a po kliknutí na informace se zobrazí následující:
ERRO(2): Failed to check'/dev/sdb1'mount state: No such file or directory
Probably /etc/mtab is missing. Iťs too risky to continue. You might try and another Linux distro
.

Nelze číst obsah tohoto souborového systému!
Kvůli tomu nebudou možná některé operace dostupné.

Omlouvám se, jestli zakládám duplicitní téma které se tu už řešilo, ale nevím jak toto vyřešit jinak.

S pozdravem jarew

Rover623

Re: Problém s interním HDD SATAII v Ubuntu Lucid Lynx
« Odpověď #1 kdy: 03 Října 2010, 07:57:11 »
Jaký FS na tom disku je (NTFS,FAT (to asi ne),EXT1,2,3,4)?Možná by mělo stačit pomocí příkazu mount ten disk připojit,ale budeš muset specifikovat i typ FS,doporučuji na Wiki pročíst tu část o příkazu mount (tady http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku/mount )

jarew

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 03 Října 2010, 12:52:44 »
Jaký FS na tom disku je (NTFS,FAT (to asi ne),EXT1,2,3,4)?Možná by mělo stačit pomocí příkazu mount ten disk připojit,ale budeš muset specifikovat i typ FS,doporučuji na Wiki pročíst tu část o příkazu mount (tady http://wiki.ubuntu.cz/P%C5%99ipojen%C3%AD%20disku/mount )

Zdravím
Formát disku byl FAT32 a pak jsem jej zformátoval na NTFS (myslel jsem si, že je to tím) a stejně se korektně nezobrazuje. Článek s připojováním disků jsem četl, ale nejsem z něho příliš moudrý  :-[

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 03 Října 2010, 13:43:49 »
Ten disk je prázdný?Pokud ano,co zkusit jen pokusně formátovat na EXT4

jarew

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Října 2010, 10:25:47 »
Ten disk je prázdný?Pokud ano,co zkusit jen pokusně formátovat na EXT4

Bohužel, disk prázdný není. Problém bude asi jinde- všimnul jsem si, že při bootování ubuntu se mi na malý okamžik objeví  chybová hláška. V tom textu je zmínka právě o "adrese"- názvu (nevím jak to blíže specifikovat) toho HDD co nelze zobrazit.

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 04 Října 2010, 13:48:17 »
Dobře tak zkusíme tohle (vychazím z toho,že na disku je NTFS),nejdřív si načíst fstab pro editaci,takže gksudo gedit /etc/fstab

potom si pomocí příkazu sudo blkid /dev/sdb1 zjisti identifikátor disku (předpokládám,že disk je v PC jako druhý a není rozdělený,pokud je to jinak,tak zaměň písmeno na konci "sd"-pokud je více disků nebo číslo v případě,že je disk rozdělen)

Potom do fstab zapiš tohle (místo pomlček použij tabelátor)

UUID=zjištěná identifikace-/home/název tvého profilu/Data (ve své domovské složce si udělej adresář "Data" nebo jiný pokud chceš aby se disk montoval jinam-ntfs,users,umask=000-0-0 .Pokud to stále nejde,přidej ještě za umask parametr uid=název tvého profilu

jarew

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Října 2010, 21:46:48 »
Dobře tak zkusíme tohle (vychazím z toho,že na disku je NTFS),nejdřív si načíst fstab pro editaci,takže gksudo gedit /etc/fstab

potom si pomocí příkazu sudo blkid /dev/sdb1 zjisti identifikátor disku (předpokládám,že disk je v PC jako druhý a není rozdělený,pokud je to jinak,tak zaměň písmeno na konci "sd"-pokud je více disků nebo číslo v případě,že je disk rozdělen)

Potom do fstab zapiš tohle (místo pomlček použij tabelátor)

UUID=zjištěná identifikace-/home/název tvého profilu/Data (ve své domovské složce si udělej adresář "Data" nebo jiný pokud chceš aby se disk montoval jinam-ntfs,users,umask=000-0-0 .Pokud to stále nejde,přidej ještě za umask parametr uid=název tvého profilu

Ahoj
Tak jsem se pokusil dle tvého návodu a stále nejde- nejsem si jistý, zda jsem někde neudělal chybu.
UUI=sdb1 /home/ab/Data /ntfs,users,umask=000 0 0

a terminál napsal:
bash: /home/ab/Data: je adresářem

Nějak té "odpovědi" terminálu nerozumím.

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 05 Října 2010, 23:00:44 »
To je špatně,jako UUID musíš dát identifikátor toho disku,který se ti vypíše po zadání blkid,je to takové dlouhé číslo (tedy spíš číslo a písmenka dohromady),pokud se to ho nedaří zjistit,můžeš místo něj zadat,tedy celý sloupec UUID= nahraď /dev/sdb1,dál pokud to není překlep,je nutné vynechat to lomítko před těmi příkazy,struktura souboru fstab je poměrně jednoduchá,jednotlivé sloupce se oddělují tabelátorem,do prvního sloupce tedy zapíšeš identifikaci (buď UUID= nebo /dev/sdb1),do dalšího bod kde se má obsah disku objevit (/home/ab/Data-pozor na velká a malá písmena),potom příkazy které specifikují co lze s oddílem dělat,oddělují se čárkou (ntfs,users,umask=000),pak zálohování disku (tam jsou jen dvě volby-0= vypnuto,1=zapnutu-disky ntfs nedoporučuji přes linux zálohovat,takže vypnuto) a nakonec autokontrola při startu,opět nedoporučuji na ntfs provádět autokontrolu,takže volba 0.Tohle všechno zapiš do souboru fstab úplně nakonec,nezapomeň řádek odenterovat a soubor uložit,po restartu by se disk měl normálně připojit automaticky

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.