Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: prosim 3x radu (sit ubu-win, .bat v linuxu?, klicenka) [vyřešeno]  (Přečteno 1898 krát)

Random99

• Návštěvník
Prosim o popostrceni zacatecnika s ubuntu a linuxem obecne. Celkem 3 "problemy".

1) Zahadne chovani sdileni slozek i sdileni tiskarny.
Mam ctyri pocitace, pocitace s win maji nainstalovan windows steadystate (po restartu se cely disk obnovuje ze zalohy) a vsechny pocitace i s ubuntu maji nastaven DNS na opendns.com - asi to s tim nesouvisi ale pro jistotu. Firewally na vsech win vypnuty, win Guest ucty povoleny.
prvni PC s WinXP SP3 (dale jen PCw1),
druhePC s WinXP SP3 (dale jen PC2w2),
PC s Ubuntu 10.04 cista aktualizovana verze (dale jen PCu)
a Notebook s Win7 i Ubuntu 10.04 cista aktualizovana verze spolecne na jednom disku (dale jen NTBw nebo NTBu)

pristup do sdilenych slozek a na tiskarny funguje takto:

PCw1,PCw2,NTBw,NTBu <--> PCw1,PCw2,NTBw,NTBu
(cili pocitace s win a notebook s win/ubuntu pracuji obema smery spravne)

PCu <-- PCw1,PCw2,NTBw
(cili pocitac s ubuntu ukaze svou sdilenou slozku pouze pocitacum s win, ale sam se nedostane na zadny jiny pocitac)

Kdyz se snazim s PCu dostat na sdilenou slozku ostatnich pocitacu, Mista/Sit/(obcas 30s cekacka)/skupina/(pocitace vidim)/PCw1_sdilena_slozka(cekacka 1-2min) a nakonec napise, ze se nepodarilo ziskat sdileny obsah nebo druhou klasickou hlasku na kterou si nevzpomenu.
Pritom po instalaci ubuntu jsem se dostal kamkoli, ale po restartu konec. Je zajimavy ze kdyz odinstaluju vetsinu veci co ma spolecnyho se Sambou v Aplikace/software-centrum a zkusim nasdilet novy adresar, ubuntu mi nabidne instalaci Samby (nebo jeji casti - nerekne presnej nazev), tak se do sdilenych adresaru ostatnich pocitacu dostanu, ale jen do restartu pc nebo do urcite doby (zhruba 10-30 minut) - pak uz zas ne.
Zkousel jsem i restartovat sambu, nasel jsem si novy prikaz (service restart smbd) stary co je uveden na wiki nefunguje (sudo /etc/init.d/samba restart - unknown command/service). Divny taky je, ze na notebooku mi zadna samba jako sluzba nebezi, nefunguje stary prikaz (unknown command/service), v /etc/init.d/ neni nic spolecneho se sambou, ale zaroven nefunguej ani novy prikaz a na sdilene slozky/tiskarnu se dostanu na vsechny pocitace.
Zkousel jsem ping a projde odkudkoli kamkoli 64bajtu <1ms. Dodavam ze pocitace jsou propojeny skrz HUB nikoli Switch jestli to ma nejaky vliv.

2) Jak udelat ".bat" davkovy soubor v linuxu?
Abych mel na plose ikonku, na kterou spustenim provedu treba 20 prikazu? v /etc takovy soubory jsou a na zacatku maji neco jako #!/etc/sh/ nebo bash, kdyz to zkopiruju do mojeho souboru, tak furt funguje jako textak a ne jako spoustec prikazu v nem.

3) Jak se zbavit klicenky?
Potrebuju postovni klient treba evolution aby si pamatoval heslo emailu, ale nechci aby se vkladalo i do klicenky. Klicenku jsem odinstaloval, ale stale pri prihlaseni pres evolution do posty naskakuje klicenka at zadam heslo klicenky, zadnou klicenku jsem nezakladal tudiz zadne heslo neznam. Kdyz ji ignoruju a vyplnim heslo emailu pro evolution, tak priste ho po me chce znovu i kdyz v nastaveni evolutionu je zaskrtnuto pamatovat si heslo.
« Poslední změna: 08 Října 2010, 13:07:35 od kiklhorn »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: prosim 3x radu (sit ubu-win, .bat v linuxu?, klicenka)
« Odpověď #1 kdy: 22 Září 2010, 22:08:14 »
ad 2: viz bash
http://wiki.ubuntu.cz/Bash%20pokra%C4%8Dov%C3%A1n%C3%AD

ad 3: Pokud zrušíš heslo ke klíčence, uloží se hesla k tvým emailovým schránkám (a jiná v aplikacích používajících klíčenku) jako čistý text do souboru v adresáři ~/.gnome2/keyrings. Nevadí?  
http://wiki.ubuntu.cz/Kl%C3%AD%C4%8Denka
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #2 kdy: 22 Září 2010, 23:21:55 »
1) Zkuste to vzít od instalace:
http://wiki.ubuntu.cz/Samba#Instalace_Samby

A pro příště prosím namísto takové hromadné otázky na nesouvisející věci založit samostatná témata v odpovídajících sekcích.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Random99

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Října 2010, 13:40:13 »
Diky, omlouvam se za 3 najednou...

1) - S ubuntu jsem si nejaky cas hral pak komplet preinstaloval, tyden sit fungovala, pak z niceho nic zas ani tuk. mista/sit/30s cekacka/skupina/30s cekacka a hlaska "nepodarilo se ze serveru ziskat seznam sdileni". Stale se do site nemuze podivat jen pocitac s ubuntu. Na jednom pocitaci mam win7, nekde jsem cet ze win7 a ubuntu v jedne siti dela neplechu - asi je to kec, ale jinak si to nedovedu vysvetlit.
Podotazka: Po instalaci ubuntu 10.04 a aktualizaci je potreba instalovat jeste neco navic, aby se dalo tisknout na sdilene tiskarne v pocistaci s winxp?

2) - super

3) - po preinstalaci Ubuntu si klicenka vytvorila vychozi klicenku, ze ktere ale neslo cist ani zapisovat (psalo to chyba programatora a programu). Kazdopadne diky za radu po smazani souboru se vytvorila nova funkcni klicenka.
Jen mi vadi, ze jde z klicenky precist heslo do emailu. Heslo uctu v ubuntu je stejne jako v klicence, klicenka nechce heslo to je dobre, ale jsou v ni viditelna vsechna hesla a to je spatne, nenasel jsem moznost hesla znepristupnit pro lidske oko i kdyz je klicenka "odemcena".

MartenP

• Host
« Odpověď #4 kdy: 05 Října 2010, 14:41:17 »
ad BASH) Vřele doporučuji následující soupis článků přehledně zcucnutých do PDF. Výborné čtení.

sospreskoly.org/files/bash_ocima_bohdana_milara.pdf

arrange

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Října 2010, 19:37:54 »
nenasel jsem moznost hesla znepristupnit pro lidske oko i kdyz je klicenka "odemcena".
Chceš nemožné. Buď ochráníš data heslem, a budeš ho muset zadávat, anebo budou přístupná komukoliv. Střední cesta neexistuje.

Random99

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 07 Října 2010, 10:01:32 »
1) dnes mi pokus o Mista/Sit zobrazil hlasku (mimo to ze se uz par dni do site nepodivam):
"Nelze zobrazit network:///
chyba DBus error org.freedesktop.DBus.error.NoReply: Did not receive a reply" - ale to jsem na to vlit rychle po startu pc, takze se neco asi jeste nenacetlo.

druhy pokus zobrazil skupiny, poklikani na skupinu zobrazi hlasku: "Oteviram skupinu, muze to chvili trvat,..." po case dalsi hlaska: "Nelze otevrit umisteni, ze serveru se nezdarilo ziskat obsah sdileni."

Furt to nechapu, notebook a desktop nainstalovany ze stejneho CD 10.04 a aktualizovany, se sambou jsem nehybal ne(od)instaloval, ale notebook frci a desktop po par dnech nedosahne na sit ani po druhe instalaci,... funguej jen par dni. Mozna ze ubuntu nema rado sitovou kartu netusim je to smutny.

2) diky vyreseno, staci klikaci cesta: vlastnosti/opravneni a zafajfkovat "Povolit spousteni souboru jako programu", jsem nejak prehlid.

3) predstavoval bych si to tak jak to funguje ve win, v programu jsou hesla v *******, bezpecnostne nic moc ale pro bezny veci bohate staci. Nejsou v zadny klicence, ktera ma u ******* jeste fajfku "zobrazit heslo" (v odemcene). Pocitac je sdileny, ma spolecny email pro vsechny, pro 13ti letyho dobrodruha je vyzva udelat neco s tim emailem s volnym heslem docela velka.

arrange

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Října 2010, 10:12:41 »
3) Podle mě popsaný systém dává jen falešný pocit bezpečí, který je horší než žádná bezpečnost. Můžeš ale třeba používat Thunderbird namísto Evolution, který hesla "šifruje" (rozuměj neukládá jako čistý text), ale dostat se k nim zvládne průměrně vycvičená opice. Jak to dělá Win nevím, tvému popisu "v programu jsou hesla v *******" nerozumím.

Random99

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Října 2010, 10:49:46 »
3) ano napsal jsem to spatne,... mel jsem napsat, ze pro moje pouziti je lepsi u hesla nemit moznost ho zobrazit i kdyz je klicenka odemcena a o win se tady nezminovat :-). Kazdopadne diky za radu, Thunderbird vyzkousim,... mel jsem za to ze Ubuntu si vsechna hesla uklada do klicenky. Proste je treba cist, cist, zkouset a cist.

edit: 1) anyone? :)

arrange

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 07 Října 2010, 11:12:43 »
Je Win respektuju, jen jsem konstatoval, že nevím, jak to tam funguje... Matně si teď vzpomínám, že třeba v Outlooku byla možnost exportovat všechna nastavení včetně hesel do souboru, takže pak by stejně šla ta hesla {zne,po}užít.
Pokud ti jde jen o "nezobrazování hesel" přímo v aplikaci, pak ti ani thunderbird nepomůže, protože ten má v nastavení možnost "Zobrazit hesla" (pokud nejsou chráněna interním master heslem).
Mimochodem, proč jsi odinstaloval tu klíčenku?

Random99

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 07 Října 2010, 16:49:06 »
3) klicenku jsem chtel odinstalovat protoze se mi nedarilo automaticky prihlasit do evolutionu, ted je klicenka vyresena diky.

1) postoupil jsem trochu dal, uz vim ze je to kvuli opendns, jeji dns z nejakyho duvodu blokujou sitove pripojeni z ubuntu do win. Uz taky vim ze samba se sklada ze smbclient, kterej je jedinej treba pro propojeni ubuntu -> win a kterej je obsahlej hned po instalaci ubuntu, takze nic dalsiho pro spravnej chod sdileni aby bylo videt alespon z ubuntu do win neni treba. Tohle jsem zjistoval ctvrtinu dne,... ted dve ctvrtiny dne zjistuju jak zprovoznit sit win ubu s opendns.

zkousel jsem prikazy s opendns:

smbclient -L 192.168.1.3  // funguje
smbclient -L pc3          // nefunguje

a bez opendns

smbclient -L 192.168.1.3  // funguje
smbclient -L pc3          // funguje

Podle ruznych diskusi kterym jsem moc nerozumel, jsem zkousel pridat "wins" do 2 souboru.

etc/nsswitch.conf
hosts: files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] wins dns mdns4   // ruzne na zacatek,konec ale nepomohlo

etc/samba/smb.conf
; name resolve order = lmhosts host bcast wins   // odkomentovat a pridat wins

Takze se asi neprevadi ip na jmeno. Pouzivate s ubuntu nekdo opendns.com a zaroven z ubuntu tisknete na win tiskarne? Jak se toho da dosahnout?  :'(
« Poslední změna: 07 Října 2010, 17:05:09 od Random99 »

Random99

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Října 2010, 12:24:47 »
1) vyreseno
Nasel jsem tuhle diskusi, kde je to trochu vic rozebrano a mozny opravy ze strany linuxu, ktere mi nepomohly - nebo jsem je delal spatne.
Dal jsem nasel odkaz v te diskusi na opendns support, kde je kratky popis jednoducheho reseni ze strany opendns. - V uctu na opendns.com se prida vyjimka do VPN (domena - win workgroup - nazev win skupiny) a uz vidim s opendns do win i pres nazvy (a nautilus) nejen pres ip.

2) vyreseno minule

3) vyreseno minule

diky za pomoc s 2,3  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.