Prosim o popostrceni zacatecnika s ubuntu a linuxem obecne. Celkem 3 "problemy".
1) Zahadne chovani sdileni slozek i sdileni tiskarny.
Mam ctyri pocitace, pocitace s win maji nainstalovan windows steadystate (po restartu se cely disk obnovuje ze zalohy) a vsechny pocitace i s ubuntu maji nastaven DNS na opendns.com - asi to s tim nesouvisi ale pro jistotu. Firewally na vsech win vypnuty, win Guest ucty povoleny.
prvni PC s WinXP SP3 (dale jen PCw1),
druhePC s WinXP SP3 (dale jen PC2w2),
PC s Ubuntu 10.04 cista aktualizovana verze (dale jen PCu)
a Notebook s Win7 i Ubuntu 10.04 cista aktualizovana verze spolecne na jednom disku (dale jen NTBw nebo NTBu)
pristup do sdilenych slozek a na tiskarny funguje takto:
PCw1,PCw2,NTBw,NTBu <--> PCw1,PCw2,NTBw,NTBu
(cili pocitace s win a notebook s win/ubuntu pracuji obema smery spravne)
PCu <-- PCw1,PCw2,NTBw
(cili pocitac s ubuntu ukaze svou sdilenou slozku pouze pocitacum s win, ale sam se nedostane na zadny jiny pocitac)
Kdyz se snazim s PCu dostat na sdilenou slozku ostatnich pocitacu, Mista/Sit/(obcas 30s cekacka)/skupina/(pocitace vidim)/PCw1_sdilena_slozka(cekacka 1-2min) a nakonec napise, ze se nepodarilo ziskat sdileny obsah nebo druhou klasickou hlasku na kterou si nevzpomenu.
Pritom po instalaci ubuntu jsem se dostal kamkoli, ale po restartu konec. Je zajimavy ze kdyz odinstaluju vetsinu veci co ma spolecnyho se Sambou v Aplikace/software-centrum a zkusim nasdilet novy adresar, ubuntu mi nabidne instalaci Samby (nebo jeji casti - nerekne presnej nazev), tak se do sdilenych adresaru ostatnich pocitacu dostanu, ale jen do restartu pc nebo do urcite doby (zhruba 10-30 minut) - pak uz zas ne.
Zkousel jsem i restartovat sambu, nasel jsem si novy prikaz (service restart smbd) stary co je uveden na wiki nefunguje (sudo /etc/init.d/samba restart - unknown command/service). Divny taky je, ze na notebooku mi zadna samba jako sluzba nebezi, nefunguje stary prikaz (unknown command/service), v /etc/init.d/ neni nic spolecneho se sambou, ale zaroven nefunguej ani novy prikaz a na sdilene slozky/tiskarnu se dostanu na vsechny pocitace.
Zkousel jsem ping a projde odkudkoli kamkoli 64bajtu <1ms. Dodavam ze pocitace jsou propojeny skrz HUB nikoli Switch jestli to ma nejaky vliv.
2) Jak udelat ".bat" davkovy soubor v linuxu?
Abych mel na plose ikonku, na kterou spustenim provedu treba 20 prikazu? v /etc takovy soubory jsou a na zacatku maji neco jako #!/etc/sh/ nebo bash, kdyz to zkopiruju do mojeho souboru, tak furt funguje jako textak a ne jako spoustec prikazu v nem.
3) Jak se zbavit klicenky?
Potrebuju postovni klient treba evolution aby si pamatoval heslo emailu, ale nechci aby se vkladalo i do klicenky. Klicenku jsem odinstaloval, ale stale pri prihlaseni pres evolution do posty naskakuje klicenka at zadam heslo klicenky, zadnou klicenku jsem nezakladal tudiz zadne heslo neznam. Kdyz ji ignoruju a vyplnim heslo emailu pro evolution, tak priste ho po me chce znovu i kdyz v nastaveni evolutionu je zaskrtnuto pamatovat si heslo.