Thunderbird je podle mě lepší a také jednodušší e-mailový klient, ale Evolution stejně jako Outlook je PIM (personal information manager) a ten pokrývá mnohem větší množství funkcí. Troufám si tvrdit, že e-mailový klient spíše ustupuje do pozadí.
Pokud se shání program pouze na poštu, tak bych volil spíše Thunderbird. Pokud je potřeba program na poštu, kontakty, kalendář atd., tak jednoznačně Evolution.
Co se týče Evolution vs. Outlook, osobně si myslím, že oba umí zhruba to samé, Evolution pokrývá velké množství funkcí kolem groupwise a podporuje hodně technologií. Možná že Outlook bude zvládat lépe práci s MS Exchange (což je přirozené), ale Evolution s ním pracuje také bez problémů.
Co se týče synchronizace, tak je to spíše problém třetích stran. Evolution používá pro synchronizaci gnome-pilot (nikdy jsem nezkoušel) nebo opensync. Pak už záleží, jestli to tyto programy zvládnou nebo ne.
Evolution má taky verzi pro Windows, ale ze začátku měla problémy se stabilitou. Jak je na tom teď, netuším.
Co se týče lokalizace. Překlad Evolutionu momentálně dělám já. Všechny části Evolutionu by měly být v Gnome 2.22 přeložené. Momentálně pracuji na překladu dokumentace, přeložená dokumentace u linuxových programů také nebývá samozřejmostí, konkrétně toto bude první lokalizovaná dokumentace v Gnome. Je dost obsáhlá (1/10 celé dokumentace ke Gnome), takže do verze 2.22 stihnu jen část, na podzim v 2.24 už snad bude kompletní.