Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: wubi - málo místa na disku?  (Přečteno 1311 krát)

tigzik

• Návštěvník
wubi - málo místa na disku?
« kdy: 08 Listopadu 2010, 15:42:11 »
Mám na win nainstalované WUBI (verze deset něco). Při instalaci jsem zadal velikost instalace nejnižší možnou, tj. 3GB, ačkoliv nevím čím se tento výběr liší. Nainstalované mám WUBI na partition, kde mám nyní více než 5GB volného místa. Přesto při spouštění WUBI mi systém hlásí posledních !18MB! volných.
Co se linuxu nelíbí a jak to vyřešit?

Dominik1

• Návštěvník
  • Lenovo Thinkpad e440, Ubuntu 15.04
Re: wubi - málo místa na disku?
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2010, 16:22:27 »
nainstalovat ho normalne
Za všetky rady predom Ďakujem!

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 08 Listopadu 2010, 16:56:57 »
Ak trvas na wubi, tak https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide#How%20do%20I%20resize%20the%20virtual%20disks? Tam je popisane ako presunut /home na novy disk, tym by si ziskal nejake miesto. Je tam aj druhy postup ako zvacsit disk cez LVPM, ale problem je, co som teraz vyhladal, ze resize cez LVPM Ti nepojde na novom ubuntu, takze s nim neuspejes a neskusaj ho. Na http://wwww.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1570359 som nasiel script ktory by mohol fungovat, ale ak nevies, ze co priblizne robi ani ho nespustaj(vytvori novy disk o velkosti 5GB= 1Mx5000 v dd):
Kód: [Vybrat]
sudo -i
cd /host/ubuntu/disks
dd if=/dev/zero of=new.disk bs=1M count=5000
mkfs.ext4 -F new.disk  # use ext4 with new installs on 9.10 or later
mkdir /media/extra
mount -o loop,sync /host/ubuntu/disks/new.disk /media/extra
rsync -av --exclude '/sys/*' --exclude '/proc/*' --exclude '/host/*' --exclude '/mnt/*' --exclude '/media/*/*' --exclude '/tmp/*' --exclude '/home/*/.gvfs' --exclude '/root/.gvfs' / /media/extra
umount /media/extra
rmdir /media/extra
exit
#reboot to windows, rename root.disk to root.disk.old and new.disk to root.disk
« Poslední změna: 08 Listopadu 2010, 17:01:02 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

tigzik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopadu 2010, 18:12:51 »
petergula
Asi tomu nerozumim. To wubi mám na disku, kde je 5GB místa. Proč bych to měl přesouvat na jiný disk?

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2010, 18:19:28 »
petergula
Asi tomu nerozumim. To wubi mám na disku, kde je 5GB místa. Proč bych to měl přesouvat na jiný disk?

no ked si instaloval linux cez wubi, tak si specifikoval kolko ma linux zabrat. Tato velkost je ako keby si si kupil HDD do pocitaca, viac linux nemoze pouzit, aby vedel musis urobit to, ze mu bud vytvoris dalsi disk(ako keby si kupil dalsi) virtualny (vo win bude ako dalsi subor) a pripojit ho niekam, alebo vytvorit dalsi, vsetko skopirovat a stary znazat (analogia kupit novy vacsi, skopirovat stary odpojit)
secondary/u svokrovcov:

tigzik

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2010, 18:38:53 »
Aha už rozumím. Ale ještě bych potřeboval konkrétně poradit s tím úkonem.

Stáhl sem soubor "wubi-add-virtual-disk" (bez přípony). Záleží na místě, kam ho uložím? Mám mu přidat příponu?

Následně je uvedeno, že v terminálu mám odeslat příkaz. Druhý parametr je mi jasný, ten první nevím v jaké podobě a kam ho do příkazu uvést - nevím co je v tom vzorovém řádku příkaz a co parametr, který můžu změnit.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2010, 20:26:56 »
Aha už rozumím. Ale ještě bych potřeboval konkrétně poradit s tím úkonem.

Stáhl sem soubor "wubi-add-virtual-disk" (bez přípony). Záleží na místě, kam ho uložím? Mám mu přidat příponu?

Následně je uvedeno, že v terminálu mám odeslat příkaz. Druhý parametr je mi jasný, ten první nevím v jaké podobě a kam ho do příkazu uvést - nevím co je v tom vzorovém řádku příkaz a co parametr, který můžu změnit.
na mieste zalezi, kde ho ulozis odtial ho budes pustat.
nastav mu aj priznak na spustenie
chmod +x wubi-add-virtual-diskad prikaz:
sudo sh wubi-add-virtual-disk /home 15000 znamena ze chces /home adresar presunut na novy virtualny disk a ten bude mat velkost 15GB. No a tu nastava problem, ze nie je jasne, ci presun home Ti pomoze vyriesit problem s diskom, ci jeho presunutim vznikne dostatok volneho miesta pre system. Kolko Ti zabera home adresar? Lebo tolko volneho miesta budes mat pre linux.

Preto ak mas home dost zaplneny tak pomoze aj tento navod , inak bude nutne asi pouzit script ktory som tam pridal(nakopirujes ho do textaku, ktoremu nastavis prava na spustenie chmod +x menoscriptu), ktory vytvori novy disk, napr. 5GB ked tam mas 5GB volne na disku nasledne skopiruje vsetko na tento disk. Potom vo windowse premenujes root.disk na root.disk.old a new.disk na root.disk. Nasledne oskusas, ci ubuntu ide ako ma a zasa vo windowse ak je vsetko OK vymazes root.disk.old a tym ziskas 3GB alebo kolko Ti teraz ubuntu zabera.

secondary/u svokrovcov:

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.