Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: pevné rozlišení obrazovky  (Přečteno 1245 krát)

daton

• Aktivní člen
  • *
pevné rozlišení obrazovky
« kdy: 09 Listopadu 2010, 21:51:38 »
Dobrý den
Nainstaloval jsem si Ubuntu 10.10 na starší stroj s intel 810 grafikou. Jenže když se instalace dokončila nastavilo se na monitoru rozlišení 640/350, což je nesmyslné rozlišení a lcd monitor to nezobrazuje korektně. Chtěl jsem to přenatavit, ale nejde to v nastavení monitoru pouze tato možnost jiné rozlišení se nenabízí a nelze ho změnit. Pokud připojím starý CTR monitor pak se rozlišení nastaví na 1024/745. Pokud toto nastavení uložím při restartu a připojení lcd se mi opět nataví ono nesmyslné rozlišení. Prosím jak to mám zkonfigurovat aby se mi při spuštění nastavilo rozlišení 1024/745? Děkuji nápady.

daton

• Aktivní člen
  • *
Re: pevné rozlišení obrazovky
« Odpověď #2 kdy: 10 Listopadu 2010, 09:09:47 »
Dobrý den
Využil jsem poznatky v obou odkazech ale nedokázal jsem vytvořit konfigurační soubor xorg.conf při pokusu o jeho vytvoření xorg serverem mi to píše následující?

Fatal server error:
Server is already active for display 0
   If this server is no longer running, remove /tmp/.X0-lock
   and start again.

Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.

Prosím jaký mám zvolit postup pro vytvoření tohoto konfiguračního souboru aby server fungoval?
Prozatim je v x11 pouze konfigurační soubor Xwrapper.conf který ale asi nemá s rozlišením nic společného. Děkuji za odpovědi.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 10 Listopadu 2010, 10:05:31 »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 10 Listopadu 2010, 13:17:10 »
Díky odkaz od Tibora pomohl. Nejprve jsem se snažil konfigurovat ale dopadlo to špatně, nenaběhl mi vubec obraz a tak jsem potom jen ponechal vygenerovaný prázdný xorg a ono to zafungovalo. Potom jsem nastavil rozlišení normálně v záložce monitor dal ho zapamatovat a už to jede děkuji všem.

PS Co všechno lze zkonfigurovat v xorg.conf s jistotou že mi to potom najede?
Například v konfiguračním souboru chybí označení mé intel 810 integrované grafiky ale nevím zda ji tam doplňovat když to ted chodí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.