Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s instalací Ubuntu  (Přečteno 2810 krát)

Osanos

• Návštěvník
Problém s instalací Ubuntu
« kdy: 16 Listopadu 2010, 00:48:04 »
Zdravím, mám problém s instalací Ubuntu na následující sestavu:
Procesor Duron s frekvencí 1667 (myslím, že takový se nevyráběl, může to být nějaký Sempron nebo Athlon xp co základní deska nerozpozná), základní deska s Chipsetem AMD 761, 512MB DDR, grafika Ati Radeon 9550.   
Popis problému:
instalace Ubuntu verze 10.10 desktop z CD se mi vždy zasekne v průběhu instalace. Problém nastává až v průběhu vlastní instalace (po všech nastaveních během kopírování souborů). Instaluju na celý disk jako novou instalaci (disk je vždy zformátovaný po předchozí nepovedené instalaci, poprvé na něm byly windows xp).
Většinou se instalace přeruší tím, že se objeví chybová hláška s tím, že Instalátor havaroval a poté se objeví plocha live verze. Někdy místo toho celý počítač zamrzne, v textovém režimu se tuším objeví hláška typu read-error on Swap-device.
Live verze z cd najede ok (nezkoušel jsem s ní nějak víc pracovat či ji nechat puštěnou déle než 5 minut).
Řešení která nepomohla:
Kontrola MD5 CD ok, kontrola kvality CD taktéž ok.
nomodeset nepomohl, i915.modeset=0 xforcevesa taky ne, vypnutí acpi (noapic, nolapic a acpi=off) taky ne.
Možné řešení:
Nechal jsem provést MEMTEST a ten hned při prvním průběhu našel cca 30000 chyb. Je pravda, že windows předtím na tomto PC čas od času padaly do modré smrti, což jsem nijak neřešil. Paměti popř. základní deska jsou tedy zřejmě vadné.
Je možné, že je chybná instalace Ubuntu způsobena tímto problémem? Nebo mám řešení hledat ještě jinde, než se začnu hrabat v hardwaru počítače (prvotně zkoušet měnit paměti)?
Díky za odpovědi

petergula

• Stálý člen
  • **
Re: Problém s instalací Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 16 Listopadu 2010, 02:52:09 »
ak memtest hadze chyby tak treba vyriesit hw problem ako prvy.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 16 Listopadu 2010, 06:13:27 »
Urcite zkus aspon pameti vyndat, ocistit kontakty a znovu nasadit. Nekdy to hlasi chyby, i kdyz je pamet v poradku, ale je treba prach na kontaktech.
Kazdopadne potom znovu spust memtest.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 16 Listopadu 2010, 07:27:09 »
mate to asi pretaktovane (vytazene pomoci FSB na 133 - normalne ma byt FSB 100 a to pak spadne frekvence procesoru na obvyklych 1200 MHz) - tim pretaktovanim ta stabilita muze docela trpet (pokud jsou pretaktovane i pameti, tak tech se to tyka take...)

Osanos

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 16 Listopadu 2010, 11:18:12 »
Zkusím vyčistit paměti a vzhledem k tomu, že jsou tam dva 256MB moduly, to otestovat s jedním a pak s druhým. Že by to bylo přetaktované se mě nezdá - v BIOSu je frekvence procesoru nastavena na default, nebo to může být přetaktované jinak než přes BIOS?

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 16 Listopadu 2010, 12:19:25 »
v BIOSu hledejte polozku FSB nebo neco podobneho (u duronu ma byt 100 MHz, pokud je to 133MHz, tak se dostanete na tu hodnotu, co mate tedka) frekvence se pak pocita FSB x nasobic (ten je v tomto pripade pevne dany)

Osanos

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Listopadu 2010, 12:34:20 »
Mám tu položku CPU host, to bude asi ono, je to ale nastaveno na DEFAULT (ve skutečnosti je fsb opravdu 133). To asi nemám nastavovat ručně když je 133 default ne? právě proto mě napadlo, že spíš než přetaktovaný to bude nějaký athlon/sempron, který deska nepoznala.

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 16 Listopadu 2010, 12:38:24 »
pokud se to hlasi jako duron, tak to ma byt 100MHz - pokud mate o 1/3 pretaktovano, tak se nedivte nestabilite...

Osanos

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 16 Listopadu 2010, 12:48:19 »
Takže procesor může být přetaktován, i když je v BIOSu nastaveno fsb na default? Mám tam teda ručně vynutit těch 100MHz?
myslel jsem že spíš než přetaktován jde o nějaký takový problém: http://forums.ocworkbench.com/showthread.php?t=325

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 16 Listopadu 2010, 13:48:03 »
Kdysi na MSI desce se nastavovala frekvence mezi 100 a 133 Mhz jumprem na desce. Pokud bylo nastaveno na 133 Mhz, nešlo v BIOSu jít pod onu hranici, pouze nahoru. Více bude v manuálu.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.