Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přerozdělení prostoru v oddílech - zvětšení základního prostoru  (Přečteno 1111 krát)

Payne-X6

• Návštěvník
Zdraví,
jsem nový linuxový uživatel. Používám Ubuntu 10.10.
Při instalaci jsem si disk rozdělil na 3 oddíly. Samotný kořenový - s nainstalovaným ubuntu, poté prostor na data a swap. Kořenový oddíl však má už jen 5gb a já se bojím že mi prostor na něm dojde. Zbytek (okolo 280gb volného místa disku na notebooku) mám nevyužitý a tak bych uvítal přerozdělení prostoru. Z datového ("/data") prostoru bych rád přesunul (např. 5gb) do kořenového prostoru.
Je to možné? Pokud ano jak?
Děkuji předem za odpověď.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
Re: Přerozdělení prostoru v oddílech - zvětšení základního prostoru
« Odpověď #1 kdy: 07 Prosince 2010, 21:33:49 »
Co kdybys trochu pohledal v této diskusi  nebo na wiki, už toho tady o tom bylo napsáno dost a dost. Zkus se taky trochu snažit sám.

ras

• Host
« Odpověď #2 kdy: 07 Prosince 2010, 21:48:15 »
Ano z livecd programem gparted, dělal jsem to víckrát a bez úhony, ale záloha je jistota.
Nebo možná i lepší možnost přesunout /home na jiný oddíl, tím docílíš že se ti všechny soubory tebou vytvořené, stáhnuté ..... budou ukládat mimo kořenový oddíl a jako bonus pro případnou přeinstalaci ti zůstanou.
Překopíruj obsah /home na prázdný oddíl i skryté adresáře (s tečkou na začátku) např. v konzoli takto $ sudo cp -fr /home/* /media/disk (za předpokladu že oddíl je připojen do /media/disk)
edituj /etc/fstab přidej tam řádek: /dev/sdxx      /home      ext3    rw      0       0       (sdxx si uprav dle oddílu např. sda3, ext3 dle souborového systému)
smaž obsah /home (možná budeš muset z livecd) a restartuj.
A opět záloha je kulomet.
Hodně informací najdeš na wiki.ubuntu.cz

Payne-X6

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 08 Prosince 2010, 14:18:41 »
phplus - Snažil sem se hledat jinak bych to sem asi nedaval.
idkfa - Děkuji za radu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.