Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: přechod na ubuntu - otázky  (Přečteno 2073 krát)

f-m

• Návštěvník
přechod na ubuntu - otázky
« kdy: 22 Listopadu 2010, 15:34:31 »
Abych zbytečně nezaplnil fórum svými blbými otázkami, budu to dávat zde.

1) Jak je to s účty pod linuxem? Je třeba jako tomu bylo u win (aspoň tedy u XP) mít pro práci druhý účet? Pokud jsem správně pochopil, tak po instalaci se mi vytvoří účet kdy pokud potřebuji k něčemu oprávnění, tak se mě ptá na heslo (to kterým se do učtu přihlašuji). Pokud si pak vytvořím další učet např. pro práci tak tam už toto není a nemám žádnou možnost provést úlohy u kterých je třeba oprávnění a musím se přihlásit do toho prvního učtu který byl vytvořen při instalaci.
Je tedy třeba (pro větší bezpečnost) mít ten druhý účet?

Prý u jiných linuxových distribucí je to jinak (bezpečnější)? Jak?

2) nechápu nastavení firewallu. Tomuto nerozumím vůbec ani na win. V knize o ubuntu je psané, o gufw. Ok, to třeba nainstaluji, ale pak je tam, že se má nastavit "příchozí" na "zakázat" a "odchozí" na "povolit". Pokud jsem to správně pochopil, tak vše co bude z internetu požadovat přístup do pc neprojde. Programy které se chtějí z pc připojit na net ta nemají problém, (ale pak i včetně nějakého malwaru nebo něčeho.) No ale co pak normální prohlížení webu? Přece ta stránka se taký tahá z internetu do pc?
Stačí tedy aspoň zatím nastavit jen toto bez nějakých dalších pravidel?

Rover623

Re: přechod na ubuntu - otázky
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2010, 15:57:41 »
Bod dva je naprosto zbytečný,firewall se je u Linuxu v jádře a jeho konfigurace se provádí příkazy v terminálu,nicméně výchozí nastavení systému je dostatečné a není potřeba s tím nijak manipulovat.Pokud do toho přeci jen chceš vrtat,přečti si něco o iptables.

U Ubuntu je root (admin) deaktivovaný a běžný uživatel si pomocí "sudo" může přidělit oprávnění.V ostatních distribucích (u většiny) je root zapnut a je nutné přihlásit se jako root pokud chci něco v systému měnit.Asi není nutné dělat si další účet bez možnosti "sudo" za předpokladu,že nebudeš zadávat heslo naprosto bezhlavě

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 22 Listopadu 2010, 16:37:27 »
1) Účty si nastudujte třeba na Wiki.

2) Není třeba řešit FW, dokud neblokuje nějakou službu. Nainstalujte GUFW a vše naklikáte. Jinak je příchozí provoz(nevyžádaný) blokován a odchozí povolen. To poznáte z toho nastavení programu.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

f-m

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 27 Listopadu 2010, 17:19:27 »
zajímá mě ještě jedna věc. Při zkoušení z live cd mi to hlásí nějakou možnost instalace ati ovladačů (na grafiku). Tipuji, že po instalaci to bude hlásit taky. Nevím, jestli je instalovat nebo ne? Vždyť normálně jede i bez toho. Někde jsem četl že někdy to i dělá problémy, kdy po instalaci ovladačů pak nejede grafika vůbec atd. Taky to jsou asi uzavřené ovladače bez otevřeného kódu, takže nevím jestli to nemůže být nějaké bezpečnostní riziko (kdysi něco prý bylo s ovladači od nvidie).
Instalovat? Neinstalovat?

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 27 Listopadu 2010, 18:29:03 »
Pokud ti vsechno pojede jak ma, tj video, 2D akcelerace, 3D akcelerace, pripadne nejaka 3D hra obstojnou rychlosti, nemas duvod instalovat nesvobodne ovladace graficke karty.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 27 Listopadu 2010, 19:06:46 »
Pokud ti vsechno pojede jak ma, tj video, 2D akcelerace, 3D akcelerace, pripadne nejaka 3D hra obstojnou rychlosti, nemas duvod instalovat nesvobodne ovladace graficke karty.
To máš asi pravdu, ale já osobně jsem sice 3D podporu měl i na půvudním ovladači, ale oproti nesvobodnému (nyní je to verze 10.11) je test jednoznačný a to glxgears 7500 oproti 350 a fgl_glxrears 2900 snímků a 580 FPS oproti nějakým směšným 500 a 120 FPS. Návíc jsem ani nespustil full HD film a efekty v compizu se netrhají. Ale věřím tomu, že hodně dělá to, že mám jen jednojádro, tak GPU musí dost pomáhat.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 27 Listopadu 2010, 19:17:30 »
Jinymi slovy jsem chtel rict, pokud potrebujes vykon, tak instaluj nesvobodne ovladace ktere to nabizi. pokud s nimy bude problem, odinstalovat jdou vzdycky

f-m

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 28 Listopadu 2010, 10:48:21 »
1) Účty si nastudujte třeba na Wiki.

Studoval jsem ale nějak jsem se to tam stejně nedočetl. Jen by mě zajímal ten 15minutový interval po zadání hesla, kdy pak 15 minut není třeba zadávat heslo. Nemůže během těch 15 minut to zneužít nějaký jiný nebezpečný program nebo malware?

Co jsem se dočetl na fóru ubuntu.com, tak vytvořit pro běžnou práci druhý uživatelský učet (která nemá ty sudo možnosti) je asi bezpečnější, ale zase ten komfort a kvůli všemu se přehlašovat na jiný učet atd. je trochu otravné pokud na pc pracuji sám. Takže mě zajímalo jestli je to nějak nutné, dobré, vhodné nebo jak je to...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 28 Listopadu 2010, 10:53:28 »
Vytvarat druhy ucet nemusis. V ubuntu(linuxe) nieje ucet s pravom administratora to iste ako ucet administratora vo win. Ucet bez administratorskych prav vytvaras ak naozaj potrebujes aby uzivatel nemal moznost nic menit, co pri beznej praci je zbytocne.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

f-m

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 28 Listopadu 2010, 11:01:09 »
OK, nakonec jsem se rozhodl, že si jej nahodím, i když mám strach o bezpečnost. Jsem asi trochu paranoidní, ale to i hlavně proto, že se v linuxu moc nevyznám, takže si nebudu umět vše tak nastavit. Ale zase pokud bych jej nikdy nenainstaloval, tak ani ty zkušenosti nezískám, stejně nějaké extra důvěrné data nemám...

f-m

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 28 Listopadu 2010, 11:12:43 »
ješte taková otázka k instalaci. Nerad bych to pak nějak podělal a přišel o data (i když je mám zálohované, takže je to fuk).

Mám v notebooku jeden disk, který je rozdělený na dva (c, e). Já chci ubuntu nainstalovat na e-čko a windows na c-čku zanechat (na hry atd). Jde to? Jak? Co při instalaci pak zvolit?
Musím, i když se jedná jakoby o druhý disk, před instalaci provést defragmentaci a kontrolu chyb jako se píše v knize ubuntu, nebo v tomto případě to není třeba?

Jde nějak pak při instalaci třepa ten oddíl C zmenšit?

kubo0505

• Návštěvník
  • if( ..... čo som to chcel...
    • Kubo
« Odpověď #11 kdy: 28 Listopadu 2010, 11:19:16 »
KuboNM.eu

NB Toshiba Satellite A300, 3GB RAM (1x2GB+1x1GB), Intel Pentium Dual @2.16 GhZ, ATI Raedon HD 256-1500MB, Windows 7 Ultimate, Linux Ubuntu 10.04, voľná 7GB partícia pre nejaký linux :)  NB2 ASUS N10JB, Intel Atom N280, NVidia GEFORCE G105M CUDA 512MB, a ešte nejaká v procaku Intel, Kubuntu 10.10

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 28 Listopadu 2010, 16:33:15 »
Studoval jsem ale nějak jsem se to tam stejně nedočetl. Jen by mě zajímal ten 15minutový interval po zadání hesla, kdy pak 15 minut není třeba zadávat heslo. Nemůže během těch 15 minut to zneužít nějaký jiný nebezpečný program nebo malware?

Co jsem se dočetl na fóru ubuntu.com, tak vytvořit pro běžnou práci druhý uživatelský učet (která nemá ty sudo možnosti) je asi bezpečnější ...

Ten interval muzes po provedeni spravcovskych cinnosti zrusit napriklad prikazem
Kód: [Vybrat]
sudo -kpak pokud budes chtit delat neco spravcovskeho, tak se te to znova zepta na heslo, i kdyz neuplynulo 15 minut.

aplikace v repozitarich jsou kontrolovane, takze u nich bych se malware rozhodne nebal.

I kdyz si zalozis druhy uzivatelsky ucet bez moznosti pouzit sudo, tak o vyhodu sudo stejne neprijdes. Bud se muzes prihlasit pomoci prikazu su za jineho uzivatele, ktery ma opravneni sudo a sudo pak muzes pouzit, nebo proste noveho uzivatele pridat do prislusne skupiny, ktera muze pouzit sudo (prip pripsat ho do /etc/sudoers)

f-m

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 28 Listopadu 2010, 16:46:59 »
Po instalaci jsem postupoval podle knihy ubuntu. Když jsem nastavoval zdroje softwaru vyskočilo toto:
http://desmond.yfrog.com/Himg146/scaled.php?tn=0&server=146&filename=31504124.png&xsize=640&ysize=640
Jen jsem měnil to "stáhnout z" z poska na českou republiku.

Kde je chyba? Jak můžu zjistit co která chyba znamená?

Rover623

« Odpověď #14 kdy: 28 Listopadu 2010, 17:41:03 »
Máš to tam napsané,chybí ti klíč k repu,postup opravy je tady (až dole) http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,51471.0/topicseen.html

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.