Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Clonezilla - kopie fungujícího systému  (Přečteno 6788 krát)

lenochodcz

• Návštěvník
Clonezilla - kopie fungujícího systému
« kdy: 01 Prosince 2010, 13:49:45 »
Zdravím,

v tomto příspěvku: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,50172.0.html jsem se naučil používat Clonezilla a rozkopírovat jeden fungující systém do novách NTB.
Martin Kiklhorn ale píše, že
Citace
Postup - jasně dál jít nemusíte, ale Clonezilla umí převést obraz systému do iso - vznikne bootovatelný "restore disk" takže pak nemusíte vybírat obraz pro obnovu.
.
Já jí nedkážu přesvědčit, aby to udělala.
Můžete mi prosím někdo poradit? Jak postupovat?

Totiž, z již nainstalovaných NTB chci dát kopii systému do jiných PC, kde je WIN XP - udělat dualboot. Ubuntu v NTB už je uznačně modifikované a tak install jednoho kousku by stál spoustu času.

Nebo, máte někdo jiný návrh, jak postupovat?

Díky

libor007

• Stálý člen
  • **
Re: Clonezilla - kopie fungujícího systému
« Odpověď #1 kdy: 01 Prosince 2010, 21:31:46 »
na stranky clonezilly ses dival? maji tam podrobne navody...
Kubuntu 20.04

lenochodcz

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Prosince 2010, 22:30:53 »
No, díval. Ale asi špatně.
Postupuju podle "Save disk image", ale na USB, na které ukládám, nevznikne image, ale struktura adresářů a souborů.
Budu zkoušet dál, nejpravděpodobnější je, že jsem někde něco přehlédl.
Předpokládám, že na USB by měl vzniknout jeden soubor jako image, který pak vypálím na CD nebo rozbalím na USB podobně jako Livecd se základním Ubuntu.

V každém případě díky za reakci.

Kraki

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Prosince 2010, 01:53:41 »
Ja som si raz prehadzoval dosku, procesor a pri dual boote mi Win nenabehol vôbec, musel som preinštalovať, ale Kubuntu nabehol bez problémov, akurát si stiahol z netu nejaké nové potrebné veci.
Robiť kópiu disku z NTB na PC - no neviem, neviem. XP ti asi nenabehne. Klonovať systém je dobré, ak máš rovnakú alebo aspoň podobnú konfiguráciu.
U mňa je osvedčené riešenie:
1. Urobiť zoznam nainštalovaných programov
Kód: [Vybrat]
dpkg --get-selections | grep install | awk '{ print $1 }' > zoznam-subor2. Nová inštalácia K/Ubuntu
3. Obnoviť nainštalované programy
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install `cat zoznam-subor`Všetko hotové za cca 30 minút.

Raz som takto urobil prenos systému z PC/nVidia na PC/ATI, inštalovalo sa plno zbytočností, ktoré nefungovali, a tak som to nakoniec aj tak dal preč.
Kubuntu 13.04, 3.8.0-19-generic, KDE 4.10.5, notebook Sony Vaio VGN-A397, ATI X600 a PC GA-K8NF, Athlon 1800, GeForce 6600.

lenochodcz

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Prosince 2010, 19:54:54 »
No, po krátké přestávce jsem laboroval dál.
to Kraki:
Tenhle způsob mě zaujal - ale neřeší to multiinstalaci. Protože programy se z vytvořeného seznamu natáhnou z netu a aktualizace zrovna tak. Já bych potřeboval, aby to bylo už na instalačním médiu. Aby se už nic neaktualizovalo, aby se další data odnikud netahaly.
Jako obnova při přechodu/přeinstalaci sólo kusu je to výborný, díky.

To: libor007
Dokázal jsem udělat image stávající instalace. A nainstaloval bych jí na celý disk počítače.
Já ale potřebuju, abych při instalaci na PC, kde jsou XP (neb musím mít dual boot), prošel stejným instalačním postupem jako při čisté instalaci z ofic. zdroje pro Ubuntu. Tedy, abych volil rozdělení disku atd. A pak abych nainstaloval Ubuntu v takovém stavu, jako je na stroji z něhož kopíruju. Ideálně včetně místních nastavení jako jsou připíchnutý spoštěče na panelu, poloha ovládacích prvků okna... (nechci toho moc?)
Jsme škola. Máme tam natahaný různý edukační programy a tak. A hlavně. Nastavené přihlašování k WIN serveru tak, aby Ubuntu spolupracovalo s AD a aby si mountovalo místa na serveru, bralo práva uživatelů a tak.
Udělat komplet jednu stanici stojí spoustu času a já bych to rád nějak zautomatizoval. I proto, že pokud při výuce se studenty něco "pomrvíme", což je hned, aby náprava netrvala moc dlouho.

Díky za reakce

gumka

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Prosince 2010, 01:14:42 »
jj. tak toto by zaujalo aj mňa. bitová kópia disku s veškerými nainštalovanými programami a komplet nastavením. a som natoľko "prízemný"  ;D že by som túto možnosť využil len pre seba. proste po neúspešných zásahoch do systému vložím dvd ktoré nabootuje a obnoví sa systém do pôvodného stavu ako napr.windows7

ras

• Host
« Odpověď #6 kdy: 09 Prosince 2010, 06:19:02 »
Citace
Já ale potřebuju, abych při instalaci na PC, kde jsou XP (neb musím mít dual boot), prošel stejným instalačním postupem jako při čisté instalaci z ofic. zdroje pro Ubuntu. Tedy, abych volil rozdělení disku atd. A pak abych nainstaloval Ubuntu v takovém stavu, jako je na stroji z něhož kopíruju. Ideálně včetně místních nastavení jako jsou připíchnutý spoštěče na panelu, poloha ovládacích prvků okna... (nechci toho moc?)
http://wiki.ubuntu.cz/Vytvo%C5%99en%C3%AD%20vlastn%C3%ADho%20LiveCD

lenochodcz

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Prosince 2010, 08:23:39 »
To idkfa:
Díky za stránku, zkoušel jsem tenhle návod, ale neúspěšně. Možná, že současná verze chce trochu jiný postup. A možná je pravděpodobnější, že jsem někde něco zmrvil.
Vrhnu se tedy do toho postupu znovu - asi jsem se měl líp učit, teď by bylo všechno snadnější  ;D

Díky za tip.

EDIT 10.12.:
Tak jsem pokročil  ;) a pomocí výše uvedeného odkazu připravil vlastní instalační CD. Super je, že je možnost pro update, takže při instalaci na více PC odpadá otravná fáze po instalu, tedy stahování aktualizací.
Pomocí aptitude lze i přidávat nějaké programy, ale nemůžu si pomoct, je to trochu uživatelsky nepříjemý :(. Asi jsem zmlsanej, uznávám.
Shrnuto: Tahle fáze není špatná, ale stále to není to, co jsem původně chtěl, tedy kopii stávajícího i s nastavením (třeba Likewise).

Myslíte, že chci něco, co nejde? Nemáte prosím ještě někdo tip na další postup?

Díky
« Poslední změna: 10 Prosince 2010, 10:54:15 od lenochodcz »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #8 kdy: 10 Prosince 2010, 12:27:31 »
Postupuju podle "Save disk image", ale na USB, na které ukládám, nevznikne image, ale struktura adresářů a souborů.

1. boot clonezilla, odzálohování, vznikne to co popisujete
2. boot clonezila, vytvořit iso, jako zdroj se mu dá to co vzniklo v prvním kroku, máte teď jeden iso soubor.

----------------------------
Koukal jsem už na to ale vyzkoušené řešení nemám. Právě z důvodu nešťastné kombinace s Windows. Šlo by nainstalovat jeden stroj UBU + WIN, nastavit atd. a pak nakopírovat 1:1 na ostatní stroje (dd nebo clonezilla). Předpokládám stejný HW.

Jaké nastanou problémy:
Windows budou mít stený GUID a instalační číslo. Stejné GUID způsobí chyby např. při použití proti WSUS. GUID se kdysi nechal změnit přes utilitku od sysinternals, na žádost MS už tato není k dispozici. Multiinstalaci pomocí klonování disků nainstalovaného prostě MS potlačil, byly nějaké další problémy. Změna čísla by už takový problém nebyla, někde je také utilitka (myslím že přímo od MS).

Řešení co mne napadá: Udělat OEM instalaci Windows, zagooglete pro 2000+XP sysprep, pro W7 OPK. Výsledný stav je takový v jakém stavu se prodávají např. ntb s předinstalovanými WIN - předinstalované aplikace, nenastavené časové pasmo, jméno stroje atd.
K tomu udělat OEM instalaci Ubuntu - je to přímo volba instalátoru , z originálky jede, z DVD ke knížce 10.04 ne - koliduje tam při přípravě user ubuntu s userem OEM, jestli to Filip v 10.10 upravil nevím, ještě jsem se neptal/nezkoušel.
V této fázi před prvním spuštěním rozkopírovat na disky ostatních počítačů (třeba přes clonezillu)
Výsledkem by tedy měl být všech PC systém který po zapnutí nabídne dualboot WIN a UBUNTU, obojí bude aktualizované, včetně aplikací, ale nenastavené - takže se bude muset projít těmi pár obrazovkami se základním nastavením v obou systémech (Název PC, klávesnice, lokalita, uživatel).

Další - pokud by bylo potřeba nesahat na Windows, ale doinstalovat Ubuntu:
Na testy 2ks PC
Zmenšil bych patrition windows - třeba z gparted live a vytvořil nějakou ext4 partition na všech PC.
Na jednom PC bych udělal (třeba OEM) instalaci Ubuntu do té nové partition, následně v clonezille pouze odzálohoval tuto partition a obnovil bych ji na druhém stroji. Nezkoušeno, ale mohlo by to projít. Clonezilla při obnově se snaží grub upravit. Pokud v tomto kroku nebude fungovat tak na naší wiki je postup pro opravu grubu. V každém případě pokud píšete že je na Ubuntu spousta nastavování tak i pokud by byly potřeba tyto nadbytečné kroky tak to stejně bude znamenat podstatně méně práce.
Po instalaci na všech PC se tyto nechají odzálohovat klidně proti serveru jednotlivě pro rychlou obnovu. A jestli na serveru máte nějaký filesystém s dedup tak to nezabere moc místa ani pro mnoho PC.
« Poslední změna: 10 Prosince 2010, 12:43:55 od Martin Kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jmp

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Prosince 2010, 20:09:33 »
myslim, ze program na pripravu klonovani je primo na instalacce windowsxp v disk:\support\tools\deploy.cab - to je treba rozbalit do slozky sysprep v rootu systemoveho disku a nastudovat, jak spravne pouzivat :-) (nekdy je treba jeste pridat slozku s driverama a dat na to odkaz do registru, ze je to tam ma hledat...)

doporucuji zacit na nejakem virtualnim stroji a trosku se obeznamit s problematikou

pak by to asi mohlo byt tak, ze to pripravite na klonovani a vysledek odchytite jako image

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.