Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Přístup k disku s Windows [vyřešeno přeinstalováním]  (Přečteno 2080 krát)

Namoot

• Návštěvník
Přístup k disku s Windows [vyřešeno přeinstalováním]
« kdy: 01 Prosince 2010, 18:53:54 »
Jde nějak připojit disk, na kterém mám windows, i k ubuntu? Všude mi to píše, že mám jen 6 GB místa, ale na disku je ho ještě asi 60 GB..
Při instalaci jsem si nemohl vybrat, na kolik místa chci nainstalovat ubuntu, instaloval jsem přes wubi.
Díky.
« Poslední změna: 15 Ledna 2011, 16:10:36 od Namoot »

pacholik

• Závislák
Re: Disk
« Odpověď #1 kdy: 01 Prosince 2010, 19:59:56 »

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 01 Prosince 2010, 20:46:29 »
To vím, kde se dají najít soubory z windows, ale až mi těch 6 GB dojde, budu muset ukládat jen do složky /host?
« Poslední změna: 25 Prosince 2010, 17:10:34 od Namoot »

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2010, 20:48:32 »
To vím, kde se dají najít soubory z windows, ale až mi těch 6 GB dojde, budu muset ukládat jen do složky ~/host?
Můžeš ukládat na disk windows...

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 01 Prosince 2010, 21:02:47 »
Možná už chci moc, ale v případě, že bych teda ukládal na win disk, je možný, že po vytvoření souboru na ploše, by se hned objevil třeba v ~/host/ubuntu?

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #5 kdy: 01 Prosince 2010, 21:12:40 »
Možná už chci moc, ale v případě, že bych teda ukládal na win disk, je možný, že po vytvoření souboru na ploše, by se hned objevil třeba v ~/host/ubuntu?
Je to možný...

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Prosince 2010, 17:29:33 »
Promiňte, že jsem neodpovídal.

Tak se znovu snažím ten problém vyřešit, tentokrát přes GParted. Ale nevím vůbec, co a jak. Jde tedy nějak zmenšit prostor pro Win a zvětšit pro Ubuntu? Jak prosím? (Hezky polopaticky. :-)) Děkuju.

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #7 kdy: 25 Prosince 2010, 17:32:26 »
  • Defragmentuj disk s win.
  • Bootni LiveCD Ubuntu (nebo něco kde je GParted)
  • V GParted zmenši oblast pro win a potom zvětši oblast pro ubuntu
Jestli to je přes WUBI tak se obávám, že tohle fungovat nebude...
« Poslední změna: 25 Prosince 2010, 22:58:22 od Tomáš Břinčil »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 25 Prosince 2010, 18:04:35 »
Len pre informaciu, stale sa jedna o instalaciu cez WUBI?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 25 Prosince 2010, 18:44:04 »
Ano.

<EDIT>Takže jelikož jsem instaloval přes WUBI, tak budu muset Ubuntu odinstalovat a nainstalovat normálně? To bude zase den..</EDIT>
« Poslední změna: 26 Prosince 2010, 11:24:06 od Namoot »

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 02 Ledna 2011, 18:05:18 »
Takže jelikož jsem instaloval přes WUBI, tak budu muset Ubuntu odinstalovat a nainstalovat normálně? To bude zase den..

(Už jsem mimochodem editoval poslední příspěvek, ale nikdo si toho jaksi nevšiml. :-))

Jo a když dám sledování systému, jsou tam 2 disk. oddíly, jeden NTFS(asi 100GB), jeden ext4(16).

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 02 Ledna 2011, 18:54:47 »
nestacilo by ti automaticky pripojovat i disk s windows? Vytvoril by sis slozku napr. "Moje data", a do te bys mel konstatni pristup i z Ubuntu. Pokud by ti tohle stacilo, napisu ti (nebo kdokoliv jiny) jednoduchy postup jak to zaridit.
Mezi má oblíbená prvočísla patří 11° a 13°

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 05 Ledna 2011, 10:38:42 »
Zkus to prosím trochu víc rozepsat, protože na mě se musí pomalu. Jakože bych tedy musel všechna svá data přesunout z /home/kuba do nějaký složky, kde by byl připojenej i disk s windows? Takhle? :D

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 05 Ledna 2011, 12:26:08 »
Pokud potrebujes rozsirit primo home, tak budes asi muset zmenit ty oddily. Ale pokud ti staci dalsi misto navic, staci do fstab pridat oddil s windows (viz navod na wiki). Ten muzes primountovat jako slozku kamkoliv. A pak muzes data ukladat tam, a diky automatickemu pripojovani budou po kazdem restartu pristupna. Navic k nim budes mit pristup i z windows.

Namoot

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 05 Ledna 2011, 15:27:50 »
No, do windows nelezu, ty tam mám, pokud by se něco poštvalo..

A jo, chtěl bych, aby bylo větší /home, ale GParted mi ukazuje jen jeden disk. oddíl! 

honzee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 05 Ledna 2011, 20:20:16 »
Protoze si Ubuntu instaloval pres wubi jako normalni aplikaci windows. Pokud chces Ubuntu mit jako primarni system, doporucuju nainstalovat ubuntu normalne. Pokud nechces, tak muzes zkusit defragmetovat ve windows disk, pote ho bud nejakym win nastrojem nebo treba pomoci instalatoru Ubuntu rozdel na partition s win a partition s volnym mistem. A pak muzes pres fstab pripojit novou partition v Ubuntu nastalo.

Nicmene pro denni pouzivani doporucuju odinstalovat Ubuntu, rozdelit disk a nainstalovat Ubuntu na vlastni partition.

Namoot

• Návštěvník
Re: Přístup k disku s Windows
« Odpověď #16 kdy: 06 Ledna 2011, 15:03:58 »
Tak, to jsem nechtěl slyšet, ale co se dá dělat, poučení pro příště. NEINSTALOVAT PŘES WUBI! Asi to vážně udělám.. Díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.