Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: MONO - dobre alebo zle ?  (Přečteno 4520 krát)

brdokoky

• Aktivní člen
  • *
MONO - dobre alebo zle ?
« kdy: 10 Ledna 2011, 21:43:33 »
Aky mate nazor na MONO a zaroven suvisiacu buducnost MONO a Ubuntu. Dnes som cital tento clanok news http://lxer.com/ kde som nasiel

MONO IT’S GOOD OR BAD FOR LINUX ?

http://www.linuxaria.com/article/mono-linux-good-bad?lang=en

No normalne uvazujem ze asi prejdem na KDE. Ten mrkvosoft je snad vsade.

Kedrigern

Re: MONO - dobre alebo zle ?
« Odpověď #1 kdy: 10 Ledna 2011, 22:21:10 »
Co má Mono společného s MS? Mono je kompilátorem jazyků, jejichž specifikaci (normu...) vyvinul MS. Ty zbylé jazyky (VB, F#) nejsou asi moc zajímavé, ale C# a Vala jsou zajímavé.

ad OOP: Samozřejmě někdo nemusí mít rád velké vysokoúrovňové OOP jazyky, ale zkušenost ukazuje, že pro desktopové aplikace jsou požehnáním - jiné aplikace nemají tak rychlý, spolehlivý vývoj, atraktivní vzhled při tak málo prostředcích (ladit C++ je prostě složitější). Nemluvě o detailech jako thready (zas - jednoduchost užití) a podobné technické vymoženosti. Navíc výsledkem je jedna jediná binárka pro jakýkoliv  systém s Monem či .NET! Jedna binárka - to je velký krok vpřed směrem k uživatelské přívětivosti aplikací.

ad rychlost: Třeba gnome-do je velmi rychlé. Moje zkušenost je, že se C# + WinForms chová na Linuxu stejně rychle jako Java (a non-native toolkity) (imho rychleji, ale dávám tomu rezervu).

ad patenty: Pokud jde o patenty, tak by se jich bála jen hysterka. Vždyť patenty okolo Javy má Oracle. Novell nemá své patenty... C# je patentově vlastně docela nevýznamný. Navíc MS se poslední dobou chová relativně rozumně, protože ho k tomu dotlačila konkurence.
Dále na Linuxu staví čím dál tím více velkých hráčů (Google, Nokia, Intel) a ty nechtějí být ohroženi a mají dost svých patentů (viz Francie a pokus zdanit některé firmy).
Návrh .NETu je navíc kopii Javy a je viditelně dělán multiplatformně, akorát zatím nemají jiné platformy, které by podporovali. Nicméně je pro ně spíš zisk, když je možné dělat a provozovat .NET i na unixech a Linuxu.

Vzhledem zaměření na větší dekstopové okrasné blbosti je jasné, že i kdyby bylo Mono sestřeleno, tak by se svět nezhroutil. Prostě by se muselo přejít na jiné aplikace... Mono by dál asi bylo, ale někde by se nesmělo používat... čili pro desktopového usera to je jedno.

PS: Napsal jsem v Monu pár prográmků a ta portabilita byla úžasná. Nic jsem netestoval ani neřešil, binárku kterou jsem měl u sebe jsem poslal lidem s windows a jela jim (žádná kombinace, žádné řešení něčeho na úrovni knihoven či preprocesoru).

brdokoky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 10 Ledna 2011, 22:54:20 »
Az na tie microsoftacke patenty. Len nech si na to vsetci zviknu a potom budu diktovat. Mne sa nezda ze by microsoft nieco dal len tak.
Este ze sa da toho v pohode zbavit na Lucid

sudo apt-get purge libmono* libgdiplus cli-common libglitz-glx1 libglitz1

« Poslední změna: 10 Ledna 2011, 23:45:23 od brdokoky »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2011, 00:12:54 »

... a je viditelně dělán multiplatformně, akorát zatím nemají jiné platformy, které by podporovali....
:D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Kedrigern

« Odpověď #4 kdy: 11 Ledna 2011, 09:52:54 »
Az na tie microsoftacke patenty. Len nech si na to vsetci zviknu a potom budu diktovat. Mne sa nezda ze by microsoft nieco dal len tak.
Este ze sa da toho v pohode zbavit na Lucid

sudo apt-get purge libmono* libgdiplus cli-common libglitz-glx1 libglitz1
Patenty na co? To je zas bublina. Kolik tam může být patentů, které nejsou použity v Javě? Chceš vyškrtnout Javu také? Céčkovské kompilátory byly také uzavřené (proto se začalo psát GCC), čili by se nejspíš mohl vynořit také někdo, kdo má patent na...cokoliv.

Navíc patenty tě zajímají jen v USA. Odmítám se řídit podle takovýchto režimů...

... a je viditelně dělán multiplatformně, akorát zatím nemají jiné platformy, které by podporovali....
:D
Ano :). Nicméně třeba loader v Linuxu spouští Mono nativněji než ve Windows. Ve Windows se musí dělat nějaký hack, zatímco v Linuxu je to prosté přidání programu, který spouští binárku (zdroj: Programování v platformě .NET).

Obecně pokud si projdeš nárvh, tak je opravdu jasně multiplaformní a odolný rozdílovým zvěrstvům - už jen protože je takový JIT. Funkce C# psané v C# jsou dokonce OSS.

brdokoky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 11 Ledna 2011, 10:57:49 »
Len nechapem preco by mali mono aplikacie nahradzat aplikacie co boli doposial. Mark Shuttleworth sa vijadril, ze free software je ich ciel a nie open source.
Hned zaujimave je to na tom, ze Novell aj Suse Linux uz predali. A najvacsia komedia je to na tom, ze ten mrkvosoft je v pozadi toho co to kupil.

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 11 Ledna 2011, 11:45:51 »
Len nechapem preco by mali mono aplikacie nahradzat aplikacie co boli doposial.
Žádná aplikace není dokonalá (u VIMu jsem o tom ochotný uvažovat) a už vůbec ne odolná času (jiné prostředí a doba si žádá jiné nástroje). Proto je jasné, že se aplikace musí vyvíjet či měnit.
Rychlejší vývoj aplikací s bohatým uživatelským prostředím zaručují vysokoúrovňové jazyky. A proto Java, C#, Vala, Python mají a budou mít pevné místo ve vývoji desktopových aplikací. Samozřejmě jen blázen by v nich vyvíjel kernel či programy, které vyžadují tu nejvyšší optimalizaci. Což ale nejsou aplikace, které většinu dobu čekají na uživatelský vstup.

Mark Shuttleworth sa vijadril, ze free software je ich ciel a nie open source.
Ano. IMHO free software nebude v bezpečí, dokud budou existovat zrůdnosti jako patentový systém USA (a tím nemyslím jen softwarové patenty, ale třeba i princip příjímání).
Jak jsem minule naznačil, je zcela jedno zda se jedná o patent na slovo class v Java, C#, C++, ObjectPascal... prostě je to problém.

Hned zaujimave je to na tom, ze Novell aj Suse Linux uz predali. A najvacsia komedia je to na tom, ze ten mrkvosoft je v pozadi toho co to kupil.
Ano, ale nemusíme být paranoidní. Mají (MS) poslední dobou víc škody než užitku z patentů.

Navíc je tu stále hodně firem, které se zaštítily za Linux/OSS/..., které drží velké množství jiných patentů. Totalní patentová válka by dopadla stejně jako válka jaderná - zničením všech. Možná by GNU a obecně FSF přežili, ale byl by to již trochu jiný svět.

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #7 kdy: 11 Ledna 2011, 13:05:57 »
MONO, ti japonci? jasně, mám rád postrock :P

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #8 kdy: 11 Ledna 2011, 15:02:55 »
Len nechapem preco by mali mono aplikacie nahradzat aplikacie co boli doposial.
Žádná aplikace není dokonalá (u VIMu jsem o tom ochotný uvažovat) a už vůbec ne odolná času (jiné prostředí a doba si žádá jiné nástroje). Proto je jasné, že se aplikace musí vyvíjet či měnit.
Rychlejší vývoj aplikací s bohatým uživatelským prostředím zaručují vysokoúrovňové jazyky. A proto Java, C#, Vala, Python mají a budou mít pevné místo ve vývoji desktopových aplikací. Samozřejmě jen blázen by v nich vyvíjel kernel či programy, které vyžadují tu nejvyšší optimalizaci. Což ale nejsou aplikace, které většinu dobu čekají na uživatelský vstup.

Mark Shuttleworth sa vijadril, ze free software je ich ciel a nie open source.
Ano. IMHO free software nebude v bezpečí, dokud budou existovat zrůdnosti jako patentový systém USA (a tím nemyslím jen softwarové patenty, ale třeba i princip příjímání).
Jak jsem minule naznačil, je zcela jedno zda se jedná o patent na slovo class v Java, C#, C++, ObjectPascal... prostě je to problém.

Ano, ale nemusíme být paranoidní. Mají (MS) poslední dobou víc škody než užitku z patentů.

Navíc je tu stále hodně firem, které se zaštítily za Linux/OSS/..., které drží velké množství jiných patentů. Totalní patentová válka by dopadla stejně jako válka jaderná - zničením všech. Možná by GNU a obecně FSF přežili, ale byl by to již trochu jiný svět.

Svet v ktorom si ozajstný muži píšu svoje ovládače. ;D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.