Co má Mono společného s MS? Mono je kompilátorem jazyků, jejichž specifikaci (normu...) vyvinul MS. Ty zbylé jazyky (VB, F#) nejsou asi moc zajímavé, ale C# a Vala jsou zajímavé.
ad OOP: Samozřejmě někdo nemusí mít rád velké vysokoúrovňové OOP jazyky, ale zkušenost ukazuje, že pro desktopové aplikace jsou požehnáním - jiné aplikace nemají tak rychlý, spolehlivý vývoj, atraktivní vzhled při tak málo prostředcích (ladit C++ je prostě složitější). Nemluvě o detailech jako thready (zas - jednoduchost užití) a podobné technické vymoženosti. Navíc výsledkem je jedna jediná binárka pro jakýkoliv systém s Monem či .NET! Jedna binárka - to je velký krok vpřed směrem k uživatelské přívětivosti aplikací.
ad rychlost: Třeba gnome-do je velmi rychlé. Moje zkušenost je, že se C# + WinForms chová na Linuxu stejně rychle jako Java (a non-native toolkity) (imho rychleji, ale dávám tomu rezervu).
ad patenty: Pokud jde o patenty, tak by se jich bála jen hysterka. Vždyť patenty okolo Javy má Oracle. Novell nemá své patenty... C# je patentově vlastně docela nevýznamný. Navíc MS se poslední dobou chová relativně rozumně, protože ho k tomu dotlačila konkurence.
Dále na Linuxu staví čím dál tím více velkých hráčů (Google, Nokia, Intel) a ty nechtějí být ohroženi a mají dost svých patentů (viz Francie a pokus zdanit některé firmy).
Návrh .NETu je navíc kopii Javy a je viditelně dělán multiplatformně, akorát zatím nemají jiné platformy, které by podporovali. Nicméně je pro ně spíš zisk, když je možné dělat a provozovat .NET i na unixech a Linuxu.
Vzhledem zaměření na větší dekstopové okrasné blbosti je jasné, že i kdyby bylo Mono sestřeleno, tak by se svět nezhroutil. Prostě by se muselo přejít na jiné aplikace... Mono by dál asi bylo, ale někde by se nesmělo používat... čili pro desktopového usera to je jedno.
PS: Napsal jsem v Monu pár prográmků a ta portabilita byla úžasná. Nic jsem netestoval ani neřešil, binárku kterou jsem měl u sebe jsem poslal lidem s windows a jela jim (žádná kombinace, žádné řešení něčeho na úrovni knihoven či preprocesoru).