Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po "běžné" aktualizaci selhal GRUB, nešlo nabootovat Ubuntu/Win7  (Přečteno 1508 krát)

GoRingo

• Návštěvník
Zdravím, jsem v Linuxu nováček a tohle je má story :-) Ubuntu 10.10 jsem si velmi oblíbil a doinstaloval k Win7 přes Wubi někdy v létě. Včera jsem po delší době nabootoval do Ubuntu, proběhlo moc a moc aktualizací a po restartu se mi místo obrazovky pro výběr systému (GRUB) zobrazila chyba: grub: no such device: a číslo něčeho. Pomocí rady na jiném fóru jsem přes liveCD Ubuntu 8 GRUB opravil, Win7 najelo, ale Ubuntu zobrazuje hlášky jako "no font" a nenajede. Je nějaká šance systém opravit prez přeinstalace? Díky

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
Re: Po "běžné" aktualizaci selhal GRUB, nešlo nabootovat Ubuntu/Win7
« Odpověď #1 kdy: 19 Ledna 2011, 20:55:22 »
Tady je návod, jen je trochu složitější. Je potřeba spustitelné cd nebo flashka (k jejímu vytvoření možno použít unetbootin).

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=42267.0

Kdybys k tomu měl nějaké dotazy, sem s nimi.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

pacholik

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Ledna 2011, 21:05:46 »
Mno je-li to instalace přes wubi pak se obávám že to bude ještě složitější. Wubi megathread (Problem #2).

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 19 Ledna 2011, 21:30:52 »
Mno je-li to instalace přes wubi pak se obávám že to bude ještě složitější. Wubi megathread (Problem #2).

Aha, promiň, nevšiml jsem si. Opravy systémů inst. přes Wubi neumím a přenechám to zkušenějším.
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

skunkos

• Aktivní člen
  • *
    • Osobní web
« Odpověď #4 kdy: 20 Ledna 2011, 09:54:09 »
nebude rovnou lepší nainstalovat Ubuntu Klasickým způsobem? vyřeší to problém s GRUBem.....ve Windows pak jen odinstaluješ Wubi verzi a budeš mít vše v cajku
ArchLinux (KDE)
Můj web

Zbozinek5@seznam.cz

• Host
« Odpověď #5 kdy: 20 Ledna 2011, 16:09:14 »
Měl bych jednu poznámku :
Instalaci Ubuntu přes Wubi se bera jako spíše ukázková a nenormální, neboť v zavaděči má Windows přednost. Jestliže se ale Ub. nainstaluje normálně, v zavaděči má přednost Ub. před Windows. Jaký je tedy v tom rozdíl ?

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #6 kdy: 20 Ledna 2011, 16:31:39 »
Myslím si, že Tvé úvahy jsou věcně nesprávné a provokativní. Myslím si, že nemá přednost ani ten ani ten. Trošku bys měl napřed číst a učit se a pak teprve psát.

Zbozinek5@seznam.cz

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Ledna 2011, 17:25:28 »
Tvoje odpověď zní velmi zlověstně. Něco jak podezření z velezrady. Ale k věci. Nejen, že jsem si o obou způsobech něco přečetl, ale jsem si je i vyzkoušel.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 20 Ledna 2011, 17:52:32 »
Wubi je instalace do souboru, který je uložen na Windows oddílu. Třeba přímo na C:\, takže to je takové...jen na zkoušku a pak hurá do normální instalace.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 20 Ledna 2011, 17:55:48 »
Tvoje odpověď zní velmi zlověstně. Něco jak podezření z velezrady. Ale k věci. Nejen, že jsem si o obou způsobech něco přečetl, ale jsem si je i vyzkoušel.

Mimochodem, přepnout výchozí operační systém jde opravdu snadno třeba s programem startupmanager.

Prostě když čerstvě nainstaluješ ubuntu na nějaký oddíl, tak se nastaví jako výchozí položka v menu. To se ty systémy mají losovat? Nebo se tam mají dát v pořadí podle oddílů? Já myslím, že je to takto celkem rozumné.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.