Rád bych si postavil Home file server pro snadný přístup k datům v rámci LAN (filmy, hudba, fotografiie, data...).
Ocenil bych malé tiché řešení s nízkou spotřebou v pohotovostním stavu (když z něho zrovna nebudu "dolovat data"). Krom funkce Home file serveru mne napadá využití sdílení USB tiskárny, možnost nastavení stahování přes noc a Wi-Fi přístup k datům z netbook/notebook.
Zatím mám tuto (možná mylnou) představu:
- subtilní Mini ITX řešení
- procesor Atom
- 1-2 GB RAM
- RAID 5 - ze třech disků 1-2TB
- jeden další disk pro operační systém Ubuntu - CF karta/SSD/Flash disk - cca 20GB
- 2-3 USB porty - tiskárna, časem možná scanner a 3D tiskárna

- připojení k síti - RJ-45, Wi-Fi
- možnost výměny disku (v případě poruchy disku) - tedy aby to nebylo nedemontovatelné či "zalité do pryskyřice"
- možnost použití jako "nouzovou" pracovní stanici
Ochrana dat v RAID 5 mi přijde rozumným řešením, wi-fi sdílení libovolné tiskárny by bylo praktické (ta má tiskne hezky, ale chce být připojena přímo k PC, zapojena do USB v routeru nefunguje - inu starší kousek). Externí USB disky vlastním - jsou šikovné, ale domácí diskotéka při hledání "té správné zálohy" časem prudí - rád bych měl centrální "datovou bázi"
Uvítám rady, zkušenosti a rozhodně se nebudu zlobit, když mne vyvedete z omylu a doporučíte něco jiného.