Tak s tímhle jsem se taky hrozně potrápil! Předběhnu - blokoval to firewall!
1. SSH mi fungovalo pouze v konzole, ale graficky (s užitím -X) nic a nic!! V logu zápisy nic moc. Pouze úspěšné přihlášení. A další řádek, že se relace zavírá.
2. APACHE taky nefungovalo podivně. Na serveru mi nefungovalo nic pod adresou localhost. Připojení z jiného PC bylo OK, server normálně pracoval. Na ping localhost fungoval. Pokud jsem skenoval localhost na porty, tak tam chyběl port 80, ale 22 tam byla, mysql taky ... Nastavení Apache jsem prohledal a nic. Prostě podivné ...
3. Jen při restartu APACHE jsem dostal hlášku: "Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using "má_IP_adresa_serveru" for ServerName."
4. Nechodil mi ani NX server a z logů jsem taky moc moudrý nebyl.
Nejprv jsme si myslel, že není OK soubor hosts. A vidím, že tak taky uvažovala hromada lidí na netu. Tudy ale cesta nevede ...
Skoro jsem chtěl přeinstalovat server jak se choval podivně. Frustrace a frustrace ... Pak mi to docvaklo! Problémy 1-4 jsem si nespojil. Chyba byla v nastavení iptables. Prostě pořád jen opisuji nastavení z netu a pak zapomínám, že jsem zrušil veškerá pravidla, nastavil je pouze pro přístup z venčí a zbytek potichu zahodil. Jelikož to chodilo pod localhost napůl, tak mne to vůbec nenapadlo.
Je tedy třeba povolit localhost v pravidlech! Což se udělá takto:
iptables -A INPUT -i lo-j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -j DROP iptables-A INPUT-s 127.0.0.1-j DROP
iptables -A INPUT -d 127.0.0.1 -j DROP iptables-A INPUT-d 127.0.0.1-j DROP
(Pozn. Poslední dva řádky nejsou nutné, zvyšují jen ochranu.)
Já to strkám do rc.local podle nějakého návodu na netu. Takže jsem to přidal k pravidlům.
Okamžitě po úpravě (restartu) už server začal chodit jak má. Jak ssh, tak NXserver, tak localhost v prohlížeči.