Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vyřešeno: Ubuntu 10.10 dualboot Win7, problém se spuštěním  (Přečteno 1583 krát)

Henry74

• Návštěvník
Zdravím, mám problém se spuštěním systémů. Rozdělil jsem si HDD, na první půlce je Win7 64x a na druhý Ubuntu 10.10. Problém spočívá v tom, že pokaždé když chci vystřídat systém, musím změnit i IDE nebo AHCI mód. Win7 mi najedou pouze v AHCI, když je otevřu v IDE tak se po chvíli načítání systém zasekne a restartuje. Ubuntu pro změnu spustím jen v IDE, jinak mi vždy vyskočí černá obrazovka ze které se dostanu pouze vypnutím  počítače "natvrdo". Potřebuju poradit jak bezproblémově přepínat mezi systémy bez toho otravného přepínání módů. Připojuji foto

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 11 Února 2011, 22:08:03 od Henry74 »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Ubuntu 10.10 dualboot Win7, problém se spuštěním
« Odpověď #1 kdy: 10 Února 2011, 13:11:04 »
Takže každý ze systémů jsi instaloval v rozdílném módu? Stalo se mi totéž ...AHCI jsem měl zaplé, nainstaloval Windows 7, fungoval...štval mě 10ti sekundový odpočet, kde čekal na potvrzení AHCI. Tak jsem AHCI vypnul, nainstaloval Ubuntu, Ubuntu se rozjelo, ale windows už ne - dokud jsem v biosu AHCI zase nepovolil

Řešením u mě bylo:

- buď bych oba systémy instaloval v jednom módu
- nebo zůstal v módu, kde funguje Windows a v fstab v Ubuntu bych nastavil správné údaje o oddílech (pač v každém módu jsou nejspíš ty údaje rozdílné)

setkal jsem se na více PC s tímto problémem a pokaždé jsem zvolil jinou metodu, vždy to vedlo k rozjetí obou systémů
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Henry74

• Návštěvník
Re: Ubuntu 10.10 dualboot Win7, problém se spuštěním
« Odpověď #2 kdy: 10 Února 2011, 15:23:08 »
Oba systémy jsem instaloval ve stejném módu, v AHCI. Při instalaci Win7 se mi v IDE ani nespustí instalace a u Ubuntu je to jedno, když ho instaluji samostatně tak se rozjede v IDE i v AHCI, akorát se podstatně změní rychlost najíždění systému. Přemýšlím jestli to nebude tím, že Win7 je 64bit a Ubuntu 32bit. Zkoušel jsem totiž i dualboot Win7 + Open Suse 11.4, kdy oba systémy byly 32 bitové a bez problémů. Když jsem ovšem nainstaloval 64bitové Win7 spolu s 32bit Open Suse, docházelo k podobnému problému jako v případě Ubuntu. Potíž je v tom, že mám ovladače pouze k Win7 64x. Na stránkách výrobce sice nacházím ovladače i k Win7 32x které ovšem jsou v případě Wifi nefunkční.   :'(

Henry74

• Návštěvník
Re: Vyřešeno: Ubuntu 10.10 dualboot Win7, problém se spuštěním
« Odpověď #3 kdy: 11 Února 2011, 22:16:57 »
Našel jsem řešení. Problémem byl chybějící náběh IDE v instalaci Win7. Nainstaloval jsem Ubuntu 10.10 na celý disk, přitom se zcela přeformátoval. Při instalaci
Woken mi už naběhla nabídka jestli chci instalovat i ovladače IDE (která předtím úplně chyběla), Win7 už spolupracuje i v IDE módu a ve stejném módu jsem přiinstaloval i Ubuntu které už bezproblémově funguje. Děkuji za odpověď  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.