Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kvalita ovladacu ATI vs Nvidia  (Přečteno 4337 krát)

Martin-22

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.jmnet.cz/
Kvalita ovladacu ATI vs Nvidia
« kdy: 26 Ledna 2011, 10:58:13 »
Ahoj, chystam se ke koupi noveho notebooku a tak bych se rad zeptal jak to nyni vypada s ovladaci ATI vs Nvidia, co vim z drivejska, tak ovladace ATI nebyly zrovna moc kvalitni a Nvidia mela navrch.
Predkpokladam, ze Nvidia je na tom stale lepe, ale jak je na tom nyni ATI ?

Myslim, ze tento dotaz patri spise od obecne diskuze, kdyby ne, tak to klidne presunte.

Diky

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: Kvalita ovladacu ATI vs Nvidia
« Odpověď #1 kdy: 26 Ledna 2011, 11:54:28 »
No, mě osobně všechny možné i nemožné ovladače nVidia na mém Paviliónu odjakživa (cca 2007) zlobí, resp. zcela spolehlivě způsobují zatuhnutí PC. Někdy během pár hodin, někdy během pár dní. Ale možná to bude tím, že moje GE7300 LE má do hájendu hodně daleko.
Takže jedu bez nVidia ovladčů a bez 3D a mám klid.
« Poslední změna: 26 Ledna 2011, 12:30:15 od mka »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 26 Ledna 2011, 12:10:09 »
Ubuntu používám od verze 6.10 až dodnes. Měl jsem postupně k Radeon 9200, X300, X700 (v notebooku), HD2600XT a teď jedu na HD5750. Akcelerace mi chodila vždycky prakticky jenom s nesvobodným ovladačem. Ten se musel až do přichodu Ubuntu 8.04 celkem (pro začátečníka) náročně instalovat. Od Ubuntu 8.04 u mě veškerou práci obstarává automatický instalátor ovladačů v Ubuntu.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Vilda74

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 26 Ledna 2011, 12:32:50 »
Mám ATI na HTPC, ovladač z Ubuntu 10.10. chodil v pohode, pak jsem zkusil povolit nesvobodný od ATI a začaly problémy. Obraz s nejvyšším rozlišením se mi "nevešel" na televizi. Tak jsem ho zakázal a je pokoj. Takže funguje vše v pohodě. :'(

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 26 Ledna 2011, 13:44:39 »
Obraz s nejvyšším rozlišením se mi "nevešel" na televizi.
Možná stejný problém jsem řešil i ve Winech - vyzkoušel jsem snad všechno možné a pořád nic. Pak jsem na tv změnil formát obrazu a vše jede krásně. Také se to kdysi dalo řešit v ovladači na kartě Overscan.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Martin-22

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.jmnet.cz/
« Odpověď #5 kdy: 26 Ledna 2011, 16:29:05 »
No, co se tyka 3D akcelerace tak to urcite neni problem, me jde ted o akceleraci FullHD videa, vim, ze je obdoba vdpau a to xvba, ale predpokladam, ze pro to neni zatim podpora v zadne aplikaci (mplayer, vlc atd..).

Lze tedy nyni prehravat FullHD videa s vyuzitim procesoru graficke karty ?

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #6 kdy: 26 Ledna 2011, 18:07:39 »
No, co se tyka 3D akcelerace tak to urcite neni problem, me jde ted o akceleraci FullHD videa, vim, ze je obdoba vdpau a to xvba, ale predpokladam, ze pro to neni zatim podpora v zadne aplikaci (mplayer, vlc atd..).

Lze tedy nyni prehravat FullHD videa s vyuzitim procesoru graficke karty ?

Akcelerace na ATI s fglrx ovladačem jede přes vaapi - knihovna libva1, ovšem ne ta co je v Ubuntu a přes xvba-video, také nutno doinstalovat odjinud. Co se týká podpory přehrávačů, MPlayer i VLC by měli fungovat, ale je třeba nějaká snaha (ty jsem zatím neřešil), sám jsem si kvůli vaapi zkompiloval XBMC, protože, standardní balíky v repozitářích jsou kompilovány bez patřičného flagu a podporují pouze VDPAU. Mám HD4870 a funguje to. Jen kvůli zacukávání videa (nehledě na akceleraci, compiz, přehrávač, ...) jsem musel do U10.10 nacpat novější kernel 2.6.36, vertikální synchronizace je u fqlrx nepoužitelná a občasné artefakty v obraze radost taky nedělají. Takže co se videa týká, byla to s GF7600GT jiná pohádka, tam jsem nikdy neměl jediný problém (tedy vlastně kdysi dávno nefungoval V-sync s Compizem si vzpomínám :)), jen tu akceleraci nezvládala.
« Poslední změna: 08 Února 2011, 23:58:16 od GdH »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #7 kdy: 08 Února 2011, 23:28:11 »
Ja mám skúsenosti s ATInou horšie. Teda čo sa týka otvorených lepšie ale uzavreté sú naprd lebo ma nepodporujú ;D...a to pritom NVIDIA robí ovládače aj na GeForce 2. Ale pri novších kartách by nemal byť problém ani s tou ATInou.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #8 kdy: 09 Února 2011, 18:03:46 »
to zase bude flejm...

ale přihodím já : mám na desktopu 8600Gt a drivery bez problému
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.