Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bakalářka v libreoffice/openoffice?  (Přečteno 17501 krát)

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
Re: Bakalářka v libreoffice/openoffice?
« Odpověď #25 kdy: 11 Února 2011, 22:19:13 »
Omlouvám se za offtopic, ale LaTeXu se opravdu není třeba bát. Tady je (praktický?) návod do začátku http://praktika.fjfi.cvut.cz/?p=pomucky a jestli nemáš vysloveně nedostatek času, doporučuji se i naučit ve vimu.

Opravdu se mi v tom prostředí pracuje pohodlně, nepíšu to sem proto, že bych chtěl machrovat.

Díky za tip, ale připomínám, že jsem měl LaTeX jen jeden semestr a dost pochybuji, že znalosti v něm nabyté stačí na tvorbu takové práce :)
Nicméně LaTeX mě docela bavil a už jsem si několikrát říkal, že se k němu ve volném čase vrátím, tak se k tomu třeba dostanu :)
Vim neznám, ve škole jsme používali jiný editor (už si ani nevzpomenu na název), v Ubuntu jsem potom chvíli používal Kile, který mi psaní dost ulehčil...
Znalosti ⇛ Linux: Nováček ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 12.04 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Pentium Dual T3400 2.16GHz │ RAM 2048 MiB │ LENOVO 42335TG - LENOVO KIWDX Grafické karty: nVidia G98 [GeForce 9300M GS] [10DE:6E9] Sítě: Wireless: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection [8086:4237], Ethernet: Broadcom NetLi

Kedrigern

« Odpověď #26 kdy: 11 Února 2011, 23:50:44 »
Libre office je v default nastavení dost divný. Co se týče stylů a tak, tak by to stačilo. Ale default styly a fonty jsou dosti ubohé - ale to je věc nastavení. Zatímco v LaTeXu člověk tohle neřeší a výsledná práce je stejně hezká (samozřejmě pokud má někdo potřebu, tak to lze řešit).

James(CZ)

• Aktivní člen
  • *
  • Když Linux, tak Ubuntu.
« Odpověď #27 kdy: 12 Února 2011, 00:04:53 »
jj, na takové psaní zásadně LaTeX...některé školy mívají předpřipravené šablony, to se pak člověk nemusí o nic dalšího starat a pouze píše, samozřejmě jsou potřeba základy LaTeXu, LaTeX jsem měl také jen v jednom semestrálním předmětu a to hned v prváku...

Doporučuji LaTeX + editor Kile ;)
« Poslední změna: 12 Února 2011, 00:08:08 od James(CZ) »
Ubuntu 22.04.01 LTS CZ
PC ASUS ROG Strix G10DK - AMD Ryzen 5 5600X, NV GeForce GTX 1660 Super, 32 GB RAM, 512 GB SSD

Sešívaný

• Stálý člen
  • **
    • Osobní stránky
« Odpověď #28 kdy: 12 Února 2011, 19:37:37 »
Já jsem se nakonec rozhodl pro OpenOffice, ale nedá se říct, že by to bylo super. Při ladění sazby jsem někdy opravdu šílel, protože se některé věci chovají fakt divně a nevysvětlitelně.
Pro ty, kteří neví, jestli OO nebo LaTeX, doporučuji prozkoumat LyX, což je WYSIWYM editor pro LaTeX. Člověk píše jako v textovém procesoru, ale je to pořád LaTeX se všemi výhodami.
Pěkný seriál článků naleznete zde: http://www.linuxexpres.cz/praxe/diplomka-lyx

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #29 kdy: 14 Února 2011, 10:07:21 »
No ja jsem psal diplomku v anglictine, takze jsem nejake mezery nenastavoval. Po pravde jsem si stahnul predlohu TU Dresden, vymnenil loga a skolitel se tetelil blahem jak pekne to vypada  ;D. Bohuzel jsem se nevyhnul urcitemu formatovani v LaTeXu, treba abych si nastavil ze se ma Apendix cislovat jinak nez zbytek dokumentu. Ale obvykle stacilo neco naklepat do googlu, pak copy-paste, a kdyz to fungovalo tak uz jsem to dal neresil.
A musim rict ze se LyX za posledni roky velmi zlepsil, psal jsem v nem nejake seminarky uz asi 5-6 let zpatky a posledni verze se s tim neda srovnavat. Ale bugy a nelogicnosti porad jsou, treba co se vytvareni tabulek tyce. Na druhou stranu kamarad ekonom delal pro svuj clanek strankovou tabulku primo v LaTeXu a nakonec byl uplne na prasky. Ja jsem zase nejake vypocty prevadel nejdriv do Excelu - abych zajistil ze si to skolitel zvladne otevrit - a pak jsem pouzil makro na prevod Excel -> LaTeX a bylo vystarano.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #30 kdy: 14 Února 2011, 18:43:08 »
Také se přidám do LaTeXového tábora. Dokument skutečně vypadá lépe, když sazbu dělá specializovaný algoritmus (TeX) než když se o to samé pokouší MS/Open/Libre office. Už jenom to jak (hlavně) MS word zobrazuje znaky s diakritikou, no to je humus. Nebo zalamování odstavců na konci stránky, je toho hafo.

Mě se naučení základních LaTeXových  příkazů bohatě vyplatilo :)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

vasicekabc

« Odpověď #31 kdy: 14 Února 2011, 19:48:46 »
No já jsem bakalářku psal v T602, a všichni si z toho sedli na zadek. Možná to ještě někde mám na 8 palcové disketě :)

Sorry, ale nemohl jsem nepřispět svojí troškou do mlýna.

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #32 kdy: 15 Února 2011, 09:16:54 »
No já jsem bakalářku psal v T602, a všichni si z toho sedli na zadek. Možná to ještě někde mám na 8 palcové disketě :)

Da se nekde stahnout balik pro Ubuntu/Debian ? V repositarich jsem nic nenasel.  ;D

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #33 kdy: 15 Února 2011, 09:59:16 »
No, podle mě taky záleží na "oboru/tématu" bakalářky. Třebas něco z matematiky, fyziky, kde se vyskytuje hodně rovnic a vzorců bych si v ničem jiném, než v LaTeXu nelajznul. Než jsem objevil Latex, vytvářel jsem veškeré práce v MSO, posléze i v OOo - ovšem veškeré rovnice byly naprosté peklo - a to jak jejich vytváření, tak jejich konečný vzhled. V tomto ohledu byl latex naprosto báječný.

Takže na běžnou "kecavou" bakalářku bych klidně použil OOo (či nějaký fork), na techničtější text rozhodně Latex.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Freshlemon

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: 15 Února 2011, 11:51:16 »
Má bakalářka bude skutečně spíše "kecacího" rázu (marketing), nicméně mnohé z příspěvků mě motivovaly k oprášení mých LaTeXových znalostí a taky jsem si stáhl LyX (jehož současná verze vyléčila některé z neduhů v tomto tématu zmíněných) a vypadá to docela slibně.
Možnost zobrazení a editace zdrojáku mi hodně pomůže dostat se myšlenkově zpátky do LaTeXu a myslím, že se díky tomu i můžu poměrně pohodlně naučit nové příkazy a jejich význam.
Bakalářku napíšu v Libre office, nicméně seminárky a jiné práce budu tvořit v LyXu a diplomku už chci určitě napsat v LaTeXu, takže děkuji za motivaci :)

edit: úprava zdrojáku v LyXu asi není možná, původně jsem myslel, že je to pouze zamklé proti úpravám, ale asi to vůbec nejde. Na fórech jsem se ale dočetl, že je možné kód upravit třeba v geditu a naimportovat zpět do lyxu - změny by se měly bez problému přenést.
« Poslední změna: 15 Února 2011, 12:24:40 od Freshlemon »
Znalosti ⇛ Linux: Nováček ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Pokročilý
Systém: Ubuntu 12.04 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Pentium Dual T3400 2.16GHz │ RAM 2048 MiB │ LENOVO 42335TG - LENOVO KIWDX Grafické karty: nVidia G98 [GeForce 9300M GS] [10DE:6E9] Sítě: Wireless: Intel PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection [8086:4237], Ethernet: Broadcom NetLi

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #35 kdy: 15 Února 2011, 12:08:19 »
Pokud překonáš počáteční nezvyk, stane se ti latex neocenitelným pomocníkem.

Po čase, kdy si člověk najde vhodné šablony (styly, formáty, nebo jak to mám nazvat), stačí umět jenom pár základních příkazů na řez písma, členění do kapitol a sekcí, případně na vložení obrázku.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

karlitos

• Stálý člen
  • **
    • homepage
« Odpověď #36 kdy: 15 Února 2011, 21:06:40 »

úprava zdrojáku v LyXu asi není možná, původně jsem myslel, že je to pouze zamklé proti úpravám, ale asi to vůbec nejde. Na fórech jsem se ale dočetl, že je možné kód upravit třeba v geditu a naimportovat zpět do lyxu - změny by se měly bez problému přenést.

V Lyxu je nekde na panelu ikona pro vlozeni Latexu, nebo to lze udelat prez menu ... kazdopadne se Latex nevklada do toho okna kde se zobrazuje zdrojak nybrz primo do textu. Treba klasicky tabulky : toprule, midrule ... na to nema (zatim) Lyx klikaci udelatka takze vlozit Latexovy prikaz - a napsat obsah bunky za to a funguje to.
Nerikam ze je to zrovna nejaky zazrak, pokud by clovek mel vkladat hodne Latexu tak to brzy bude stejne neprehledny gulas jako klasicke psani v Latexu, ale u me se to delo jen velmi zridka.

Lepereceno napsal jsem diplomku s tim co nabizel Lyx a pak udelal nakonec drobne zmeny.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #37 kdy: 15 Února 2011, 21:16:58 »
Pridám sa, píšem bakalárku v Kile. Latex som zbežne prešiel z toho rýchleho úvodu, ktorý sa dá zohnať na nete + mám z Cpressu knižku "Kompletní prúvodce". Každopádne si nemyslím, že by bolo nejako náročné sa to naučiť. Treba len chuť a možno troška času na nejaký ten experiment :)

ing. Roubátko

• Host
« Odpověď #38 kdy: 20 Února 2011, 18:12:54 »
no nevim, my na stránkách katedry (KIV ZČU) prej máme vyvěšenou nějakou šablonu, ale po ní jsem se nějak nepídil, jelikož mi kámoš bez cukání poslal zdrojáky svý bakalářky. takže nemusim řešit žádnej formát (maximálně nějaký poupravování odsazování) a budu jen psát (taky budu mít čistě kecavou, žádný vzorce nebo tak...). myslim si, že pokud bys měl k dispozici nějakou tex šablonu, tak by sis s použitím WYSIWYG jen přidělával práci. ale tvůj boj :)

zeminem

« Odpověď #39 kdy: 20 Února 2011, 19:19:49 »
no nevim, my na stránkách katedry (KIV ZČU) prej máme vyvěšenou nějakou šablonu, ale po ní jsem se nějak nepídil, jelikož mi kámoš bez cukání poslal zdrojáky svý bakalářky. takže nemusim řešit žádnej formát (maximálně nějaký poupravování odsazování) a budu jen psát (taky budu mít čistě kecavou, žádný vzorce nebo tak...). myslim si, že pokud bys měl k dispozici nějakou tex šablonu, tak by sis s použitím WYSIWYG jen přidělával práci. ale tvůj boj :)

Když jste se zmínil o KIV.. Vím, že je to trošku off topic, ale jak moc je tato katedra závislá na windows?? Nechá se vystudovat jen a pouze na Ubuntu??
http://zeminem.cz/ (to jsi v životě neviděl)

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #40 kdy: 20 Února 2011, 20:54:07 »
no nevim, my na stránkách katedry (KIV ZČU) prej máme vyvěšenou nějakou šablonu, ale po ní jsem se nějak nepídil, jelikož mi kámoš bez cukání poslal zdrojáky svý bakalářky (...)

Dobrá šablona na diplomku je taky na stránkách FELu: https://service.felk.cvut.cz/vlsi/dip/Hoger10/Text/
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.