Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: excel v ubuntu  (Přečteno 2236 krát)

woooody

• Návštěvník
excel v ubuntu
« kdy: 22 Února 2011, 22:41:31 »
nevie mi niekto poradit ako vytvorim subor excel ? potrebujem spravit jeden graf a neviem ako na to, ked kliknem na applications -> office -> tak tam mam polozky ze prezentacie alebo subory .doc ale excel tam nie je. dokonca ked hladam v googli tak excel pre linux ani nie je ?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: excel v ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2011, 23:08:14 »
LibreOffice Calc nebo OpenOffice.org Spreadsheet umí pracovat s excel soubory. (český název se bude možná lišit, ale je to v příslušenství, kancelář)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

miropiro

• Aktivní člen
  • *
    • Můj blog na iDNES.cz
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2011, 23:19:11 »
LibreOffice Calc nebo OpenOffice.org Spreadsheet umí pracovat s excel soubory. (český název se bude možná lišit, ale je to v příslušenství, kancelář)
V češtině se jmenuje program OpenOffice.org Tabulky.

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Února 2011, 00:52:43 »
To je tak, jako když já řeknu fichtl, a má tím na mysli nějakého mopeda. Přitom jsem ve skutečnosti nikdy mopeda rakouské značky Fichtel neviděl.
Čili se pohybuješ pojmově v jiném levelu. Já místo excel používám obrat tabulkátor.

To jen tak na okraj.
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

pst

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Února 2011, 14:49:17 »
nevie mi niekto poradit ako vytvorim subor excel ? potrebujem spravit jeden graf a neviem ako na to, ked kliknem na applications -> office -> tak tam mam polozky ze prezentacie alebo subory .doc ale excel tam nie je. dokonca ked hladam v googli tak excel pre linux ani nie je ?

Open Office či Libre Office umí otevírat soubory jak ve formátu *.doc atd. ale i *.docx. Pochopitelně i excelovský formát  *.xls.  Pokud nemáš nastavreno otevírání obou, prostě to přetáhni na ikonku nebo dej "otevřít v...".  Přes "uložit jako" si lze vybrat buď výsledný formát  nativní Open či Libre Office, nebo původní *.xls. To je tedy odpověď na to, jak získáš excelovský formát. Nenech se zmást tím, že při ukládání  do *.xls to bude chtít ujištění, že windowsy jsou i nadále tvým favoritem a že se tedy vzdáváš výhod Open/Libre Office.

Až potud problém není. Ten nastane jinde. (1) tvorba a ovládání grafů jsou v obou programech jiné, musíš chvíli přemýšlet, co chceš, rovněž tak (2) formáty výsledků se mohou lišit. Excel (ať už se jmenuje jakkoliv) je opravdu mocný nástroj, rozhodně z office ten nejsložitější. A kompatibilita není stoprocentní. A jako na potvoru, pokud uděláš opravdu hezký (čti: komplikovaný) graf, bude v tom druhém systému trošku jiný.

Ještě malou poznámečku: píšeme zde všichni o Libre a Open Office jedním dechem, ale čím dále tím více se to rozjíždí. Už teď verze 3.3 (poslední od obou) obsahují různé fíčury, něco je v jednom, něco jiného v tom druhém, něco v obou. Můžete mít nainstalovány oba kancelářské systémy vedle sebe (i když se někde říkalo, že to nejde - opak je pravdou) a volně mezi nimi proplouvat podle potřeby.

Pst

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.