Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pomoc s řízením spotřeby notebooku (CPU+GPU) [vyřešeno]  (Přečteno 2792 krát)

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
Zdravim pánové, chtěl bych vás požádat o radu s řízením spotřeby na notebooku Lenovo ThinkPad Edge 14" (i5 CPU + AMD GPU). Systém je Kubuntu 10.10 a všechno funguje tak jak má až na tyhle dvě věci.

Abych to uvedl na pravou míru, tak:
CPU: Pro řízení jsem nahrál cpufreq (cpufreq, cpufreqd, cpufrequtils) ale to bohužel nijak nepomáhá (ikdyž je fakt že se prodlouží doba běhu na baterii). Mám na liště cpufreq widget a když do konzole zadám totok:
Kód: [Vybrat]
sudo cpufreq-set -c 0 1 2 3 -d 1100000 -u 2600000 -g ondemand -r tak na widgetu se sice ukáže rychlost 1,20GHz ale větráček se ani po čase neztiší a pořád hodně topí :( a je pravda že to aj ukazuje že když potřeba tak zaškáluje ale jinak nic a časem se zase sám dostane na 2,53GHz a musim to zadat znova.

GPU: Používám aktuálně svobodný ovladače (jestli se nepletu, je to MESA driver? kdyžtak mě opravte prosím) protože při proprietárních mi nefunguje řádně plymouth boot obrazovka (vim že je tam chyba a je na to fix) ale aj nefunguje video ve všech přehrávačích mimo Dragonu. Tak bych se chtěl zeptat, jestlije možná nějaká konfigurace toho ovladače?

Zkoušel jsem všechny možný balíčky při zadání výrazů radeon, amd, ati, intel, cpu a když nainstaluju třeba cpudyn tak mi odmázne několik balíků mimojiné cpufreq a konec. Byl bych Vám moc vděčnej za vyřešení tohodle problému, notes používám denně do školy a obecně na přenášení a tak je mi cenná každá vteřinka běhu, prosím vás o pomoc. Jeslti je to ve špatný sekci, tak se omlouvám.

Předem díky.
« Poslední změna: 25 Února 2011, 23:07:10 od JARDA001 »

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re: Pomoc s řízením spotřeby notebooku (CPU+GPU)
« Odpověď #1 kdy: 20 Února 2011, 15:48:33 »
Mesa je na 3D vykreslování... A kterou z těch grafik používáš? U NB s hybridní grafikou nefunguje přepínání jako ve windows, takže podle mě ta grafika, kterou sice nepoužíváš není hw vypnutá, její čip pořád běží, žere a topí...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 20 Února 2011, 15:55:01 »
tohle nemá hybridní grafiku, pouze dedikovanou (mam tušení že radeon 5xxx)

fatal1ty666

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Února 2011, 15:58:58 »
skus program powertop

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 20 Února 2011, 16:08:07 »
tenhle balíček koukám že tam mám, ale nějak nevim co s nim? jestli mi má vykreslit jaký frekvence se používají, jak často apod + pod sudo aj procesy tak to ok. každopádně tak jako tak to tam píše no ACPI power usage estimate available a něco v tom smyslu se píše aj v některejch cpufrequtils.
problém je že když jsem zkoušel nahrát acpi-support (acpi a acpid nahraný zůstávaj vždy) tak se odmázne laptop-mode-tool a když nahraju laptop-mode-tool tak se zase odmázne acpi-support. myslel jsem že tohle pomůže a nějak nic. a aktuálně mam nahratej laptop-mode.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 20 Února 2011, 16:10:03 »
tohle nemá hybridní grafiku, pouze dedikovanou (mam tušení že radeon 5xxx)

Aha  :). Tak když je to tak, tak s tím nemáš problém, ne?

http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=44002.0

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 20 Února 2011, 16:16:59 »
mno beru to tak že ikdyž mi spadne takt cpu po tom co zadám ten příkaz (víše napsaný) tak pořád větrák hučí a topí to jak sviňa tak si myslim že se tam neupravuje takt, tím spíš mam podezření protože nevim kde se to konfiguruje (ten otevřenej ovladač) c catalyst control centeru bylo možno nastavit výkon při adaptéru a úsporu na baterii (jestli to fungovalo regulérně nevim) tak proto jsem se chtěl zeptat jak to udělat na těch otevřenejch

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 20 Února 2011, 23:35:22 »
nevěděl by mi teda někdo poradit, jak teda udělat automatický škálování toho výkonu? a jestli se dá nějak nastavit otevřenej ovladač na grafiku?

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 22 Února 2011, 15:00:17 »
prosím:(:(

sabraq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 22 Února 2011, 22:22:05 »
Nepamatuju si to přesně, ale buď cpufreq anebo powernowd musí podporovat tvůj čipset..Určitě se o tom tady už psalo, něco třeba zde http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,32424.0.html.

JARDA001

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 25 Února 2011, 23:06:48 »
tak sem nahrál ten powernowd a vypadá to že to funguje (většinou minimum, sem tam max ale u filmu to normoš škálovalo že to běželo většinou na střední hodnoty) takže to vypadá že všechno ok. už jneom zjistim co kterej mód dělá, jak pracuje a bude to ok.

takže díky moc za vyřešení

+K

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.