Vážení a milí, potreboval by som od vás nejaký návod pre BFU.
Nainštalil som si do starej zostavy Ubuntu 10.10 desktop, stiahol som do nej Sambu a VNC, zatial som ju používal iba ako sieťový disk. Napojená je lan kablom do d-link dsl-2641r.
Na internet sa pripájam cez mobil (o2); firestarter mi zbridgeovať LAN a dial-up dokázal.
Teraz k problémom. Čo mi robí v woknách, to mi robí aj v Ubu. Do zostavy mám cez usb napojený mobil a cez LAN kabel router. Obe pripojenia sa vporiadku nájdu a tvária sa že fungujú. Horšie je keď sa chcem dostať na internet. Firefox píše waiting for (url), potom hodí timeout. Keď sa odpojím od routera, internet funguje vporiadku. Rovnako ak sa chcem dostať na konfiguračnú stránku routera, musím odpojiť internet. Obe pripojenia súčasne proste nie a nie rozbehať. (rovnako na notebooku, winxp aj ubu10.10, vždy sa musím pri pripájaní na net odpojiť z wifi) Firestarter chybu nehlási, ale aj ostatné počítače na sieti vidia sieť bez prístupu na net.
Tým sa dostávam k tomu, že by som potreboval radu ohľadne konfigurácie gateway. Chcel by som zdielať mobilné pripojenie cez wifi podľa
internet - mobil -(usb)- zostava -(lan)- router -(wifi)- barebone WinVista a notebook dualboot Ubu10.10/WinXP.
Je treba nastaviť DHCP? Ako a kde, pre ktoré zariadenia? Musia sa v routeri forwardovať nejaké porty? Včera som nad tým strávil noc, dokonca som bol nútený tvrdo resetovať router, ale zatiaľ bez úspechu.
Ďakujem dopredu