Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Blender  (Přečteno 3130 krát)

Jirka RCK

• Návštěvník
Blender
« kdy: 16 Dubna 2011, 15:35:37 »
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak spustím program Blender stažený v archivu .tar.bz2. Nechci ho nainstalovat klasicky přes repozitáře, protože vedle sebe potřebuju provozovat různé starší verze. Z oficiálních stránek jsem ho stáhl ve výše zmíněném archivu .tar.bz2, obsah tohoto archivu měl podobnou strukturu jako zazipovaný Blender pro windows. Jak v Ubuntu spustím takto získané spustitelné soubory? Když na ně kliknu, tak se nic neděje... Jsem úplný začátečník, Ubuntu je můj první linuxový OS a mám ho asi měsíc, tak se omlouvám za nejspíš triviální dotaz...

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Blender
« Odpověď #1 kdy: 16 Dubna 2011, 15:59:42 »
Rozbal to a vnútri by mal byť nejaký spúšťač, najčastejšie s príponou .sh. Klikni na ňho pravou daj vlastnosti a v kolonke práva dole zaškrtni možnosť spúštania ako programu. Otvor terminál a pomocou príkazu cd sa presuň do priečinku so súborom. Potom ten súbor spustíš pomocou sudo ./meno_suboru.sh. Bude to pýtať heslo, ktoré sa pri písaní nezobrazuje.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Jirka RCK

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 16 Dubna 2011, 16:06:36 »
Díky, to je ono... Ale stejně to nejede, chybí asi nějaká knihovna:
Kód: [Vybrat]
error while loading shared libraries: libstdc++.so.5: cannot open shared object file: No such file or directory

...libstdc++ ale nainstalovanou mám a libstdc++.so.5 (jestli je to celé název, nevím) repozitáře v synapticu nenabízejí... :(

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 16 Dubna 2011, 16:08:18 »
Meh, hádam nebude nejaký blender púšťať ako root. Ja som si to stiahol, možnosť spúšťania ako programu bola zaškruknutá, takže som si to len dvojklikom pustil. Takže ak tú možnosť, o ktorej jAster písal zaškrknutú nemáš, tak ju zaškrkni a spusti normálne program dvojklikom. Spúšťa sa to súborom blender.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 16 Dubna 2011, 16:11:14 »
Myslel som, že sa to inštaluje...sorry. Na wiki je návod. Pokial máš 64bit stačí nainštalovať ia32-libs v synapticu.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 16 Dubna 2011, 16:13:35 »
V pohodke, ja som to zle nemyslel, písal, že potrebuje používať viac verzií naraz, že to nemôže inštalovať. Zas si mu pohol s tým terminálom, lebo podľa môjho by sa mu to veru pri tej chybe nepustilo :)

Jirka RCK

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 16 Dubna 2011, 16:18:08 »
Zaškrtnuté jsem to měl, tohle už znám :-D  Na dvojklik mi to nic nedělá (nejspíš ta samá chyba, jenže ji bez shellu nevidím). Mám 32-bit verzi 10.04... Vámi zmíněnou knihovnu mi současné zdroje nenabídnou, synaptic nic nenajde. Asi to vyřeším tak, že stáhnu verzi pro widle a pojedu přes emulaci...i když to není moc elegantní...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 16 Dubna 2011, 16:21:28 »
Nie, tak to nerieš. Pozri sa či máš v /usr/lib súbor libstdc++.so, ak áno tak v termináli zadaj
sudo ln -s /usr/lib/libstdc++.so /usr/lib/libstdc++.so.5

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 16 Dubna 2011, 16:21:31 »
Zaškrtnuté jsem to měl, tohle už znám :-D  Na dvojklik mi to nic nedělá (nejspíš ta samá chyba, jenže ji bez shellu nevidím). Mám 32-bit verzi 10.04... Vámi zmíněnou knihovnu mi současné zdroje nenabídnou, synaptic nic nenajde. Asi to vyřeším tak, že stáhnu verzi pro widle a pojedu přes emulaci...i když to není moc elegantní...
Na wiki je odkaz kde sa dá ta knižnica sťahnuť. AFAIK keď inštaluješ mimo repos tak môžeš mať viac verzií.

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 16 Dubna 2011, 16:26:36 »
Však jasné, v pohode. Ja mám všetko cez repo alebo AUR, takže takúto vec nevyužívam.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 16 Dubna 2011, 16:27:38 »
Však jasné, v pohode. Ja mám všetko cez repo alebo AUR, takže takúto vec nevyužívam.
Aj ja. Nič iné ani ako Arch Linux repo a AUR netreba...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 16 Dubna 2011, 16:28:51 »
Tiež si myslím :)

Jirka RCK

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 16 Dubna 2011, 16:28:57 »
Ve složce //usr/lib jsem našel jenom libstdc++.so.6... Zkoušel jsem napsat ten příkaz, po zadání hesla roota se nic nestalo (žádná chybová hláška, žádná změna...).

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 16 Dubna 2011, 16:29:46 »
Tak to potom musí byť takto
sudo ln -s /usr/lib/libstdc++.so.6 /usr/lib/libstdc++.so.5
A potom to skús pustiť cez ten terminál bez sudo.
./blender

Jirka RCK

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 16 Dubna 2011, 16:40:54 »
Tak jsem se kousek posunul. Teď už to knihovnu najde a potom to vypíše:

./blender: /usr/lib/libstdc++.so.5: version `GLIBCPP_3.2' not found (required by ./blender)
./blender: /usr/lib/libstdc++.so.5: version `CXXABI_1.2' not found (required by ./blender)

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 16 Dubna 2011, 16:58:26 »
Tu mali podobný problém:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1354197

Treba ževraj vymazať ten symlink
sudo rm -rf /usr/lib/libstdc++.so.5
A nainštalovať nejakú inú verziu libstdc++. Napr. z tadeto:
http://packages.debian.org/stable/base/libstdc++5

Jirka RCK

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 17 Dubna 2011, 10:45:34 »
Výborně, už to jede :-)  Díky všem za pomoc! Ještě se mi hádá s compizem, ale to je maličkost...compiz můžu kdykoliv shodit a po dokončení práce zase nahodit...

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 17 Dubna 2011, 11:02:19 »
Tu mali podobný problém:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1354197

Treba ževraj vymazať ten symlink
sudo rm -rf /usr/lib/libstdc++.so.5
A nainštalovať nejakú inú verziu libstdc++. Napr. z tadeto:
http://packages.debian.org/stable/base/libstdc++5

Nechcem nič hovoriť ale dával som odkaz na wiki kde je odkaz na stiahnutie tejto knižnice...

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 17 Dubna 2011, 11:23:45 »
Hej hej, ja viem :) Myslel som si, že to pôjde proste takto. Zaujímavé je, že v Archu a zjavne aj v Debiane Stable a bohvie kde všade to ide, len v Ubuntu akosi nie (zlá verza libstdc++???, prečo to potom neaktualizujú?).

Na ľahšie prepínanie medzi Compizom a Metacity slúži fusion-icon.

Jirka RCK

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 17 Dubna 2011, 11:28:07 »
Ještě se podělím o jeden postřeh... Včera jsem celý večer pracoval s naemulovanou verzí pro widle. Jela krásně rychle a ani jednou nespadla...přímo pod windowsy padávala ráda na každém hardwaru za každého počasí ;D ...ten Linux má vážně něco do sebe... Kdyby si náhodou někdo věděl rady s blbnutím v kombinaci s compizem (Blender se spustí poloprůhledný a rozpadají se písmenka, po shození compizu je ok), byl bych rád za každou radu. Ale to už mě tak netlačí...

EDIT: Mezi psaním tohoto příspěvku odpověděl Rixx a problém s compizem je vyřešen.
« Poslední změna: 17 Dubna 2011, 11:31:42 od Jirka RCK »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.