Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zpomalené Ubuntu  (Přečteno 1910 krát)

Holy.day

• Návštěvník
Zpomalené Ubuntu
« kdy: 16 Února 2011, 16:30:18 »
Zdravím. Mám menší problém. Nedávno jsem upgradoval Ubuntu 9.10 na 10.04. Všechno šlo několik dní vpořádku, poté ale začal systém běhat tak pomalu, že startuje 5-10 minut a jakékoliv okno se otevírá i několik minut - jinými slovy systém je nepoužitelný. Přitom v recovery-mode běhá normálně.

Doufal jsem, že se vše vyřeší upgradem na 10.10, což se ale nestalo. Jediné změny, které jsem dělal, bylo odstranění balíčků xserver-xorg-video-all a xserver-xorg-video-nouveau a dočasné zakázání akcelerovaného ovladače NVIDIA 96 v dodatečných ovladačích - vše jsem ale už vrátil do původního stavu.

Zkusil jsem i nainstalovat nový ovladač z ofic. stránek NVIDIA, nicméně nepomohl.

Co se týče hardwaru, je už hodně starší, ale měl by snad ještě zvládat:
AMD Athlon XP 1700+, 1,47 GHz
512 MB RAM
Geforce 4 MX 440

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Zpomalené Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 16 Února 2011, 19:38:15 »
Pohoda. Doporučujem urobiť čistú inštaláciu, pri ktorej si rozdelíš disk na /,/home,swap. To ti pomôže v prípade, že by si mal problém a chceš preinštalovať systém, tak ti všetko čo si mal zostane. Teda ak nebudeš nešikovník a nepreformátuješ /home  :P
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

jmp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 17 Února 2011, 07:30:00 »
osobne bych jeste na zacatku disku delal ~200MB /boot  partisnu (obvzlaste u starych stroju)

Holy.day

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Února 2011, 14:27:06 »
Novou instalaci vidím až jako poslední možnost, do té doby si s tím ještě zkusím trochu pohrát, co nejvíce pročistit a hlavně to vyřídit co nejlépe s těmi NVIDIA ovladači. Každopádně děkuji za odpovědi :)

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 17 Února 2011, 14:36:14 »
osobne bych jeste na zacatku disku delal ~200MB /boot  partisnu (obvzlaste u starych stroju)
Tak zas tak stary stroj to nie je. Ale inak aj Arch mam s /boot na svojej partícií.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

karel.k

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 03 Května 2011, 12:12:39 »
Mám podobný problém.
Na starších, ne moc výkonných počítačích, sem nainstaloval v létě Ubuntu 10.04. Na všech třech se zničeho nic strašně gnome zpomalilo (aniž bych spustil jakoukoliv uživatelskou aplikaci i obyčejný pohyb myší je utrpení), zničeho nic - tedy vyjma aktualizací.
Uvedené zpomalení nastalo někdy minulý týden, možná přes víkend, nevím.
Nainstaloval sem na jedno PC xfce, práce pod ním je hodně svižná, minimálně tak, jak původně v gnome.
V gnome jsme měli a i nadále máme nastaveny "Efekty vzhledu" na žádné.
I ubuntu (stejné s gnome) na netbooku se mi zdá pomalejší - horší odezva.
Žeby aktualizace?
Co s tím?
Přeinstalovat celý systém? nebo jen gnome? Celkem jsme byli s Gnome 2 spokojený a nechce se nám přecházet na xfce, když předtím s gnome počítače svižné byli.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 03 Května 2011, 13:38:21 »
Do terminálu napiš top a koukej jestli ti nějaký program/služba na pozadí nepřetěžuje systém. Připadně pak doinstalovat iotop (který sleduje práci s diskem) a opět spustit v terminálu.

Já jsem měl podobný problém a díky top a iotop jsem zjistil, že totální brzdou v mém případě byl gwibber (hlavně balík gwibber-service).

karel.k

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 04 Května 2011, 23:53:32 »
Dík

stáhl jsem nové aktualizace a odinstaloval jeden program, co brzdil pc (zjištěno programem "top" v terminálu) a už to běží tak jak má. Linux a konkrétně Ubuntu je úžasná věc, až se to jednou naučím... ;D

Už ho ve firmě i doma máme skoro všude

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 08 Května 2011, 20:02:22 »
A ako vo firme využívate PC?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.